česko dlužilo v zahraničí na konci čtvrtletí 1,24 bilionu korun.

česko dlužilo v zahraničí na konci čtvrtletí 1,24 bilionu korun.

Česko dlužilo cizině na konci čtvrtletí 1,24 bilionu

  • 20
Zahraniční dluh České republiky se na konci března zvýšil o dvě setiny na 1,24 bilionu korun. Tato suma odpovídá 37,6 procenta hrubého domácího produktu. Meziročně se dluh zvýšil o 134 miliard korun. Čísla zveřejnila Česká národní banka.

Na konci minulého roku zahraniční dluh činil 1,22 bilionu korun a jeho podíl na HDP byl 38 procent. - více zde

Za celý rok narostl dluh zejména u dlouhodobých úvěrů se splatností delší než jeden rok. Podíl krátkodobých závazků se snížil na 30 procent.

"Dluh v eurovém vyjádření zůstal prakticky na stejné úrovni jako na konci loňského roku. Pozitivní zprávou je, že se opět snížil podíl krátkodobého dluhu," uvedl analytik ČS0B Petr Dufek.

Půjčovaly si hlavně banky a podniky
"Meziročně se dluh zvýšil především v důsledku vyššího přílivu zahraničních zdrojů do bankovního sektoru. Výrazný nárůst zaznamenal i podnikový sektor s odstupem následovaný vládou," uvedl Dufek.

Podíl zahraničních závazků obchodních bank a ČNB na celkovém zahraničním dluhu činil 22,9 procenta.

V rámci vládního sektoru se do celkové zadluženosti promítlo čerpání úvěru od Evropské investiční banky a financování projektů na regionální úrovni.

V březnu byla provedena pravidelná splátka z mezivládního kontraktu za dlouhodobý pronájem stíhaček.

Vládní sektor se na zahraničním zadlužení podílel jednou pětinou. Rozhodující vliv měl na celkovém zadlužení podnikový sektor. Ten se na něm podílel 56,5 procenta.

"Výše zahraničního dluhu nepředstavuje pro českou ekonomiku problém a nevytváří ani dlouhodobá rizika či limity pro její další vývoj," dodal Dufek.

,