Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Ekonomika se pere s recesí. Růst na dluh by byl ničivý, říká Kalousek

  • 956
Tuzemská ekonomika se ve druhém čtvrtletí propadla o 0,2 procenta ve srovnání s prvním kvartálem. Pokračuje tak v recesi. Důvodem propadu je hlavně nižší aktivita v průmyslu a zhoršení v dalších sektorech, jako jsou stavebnictví a obchod. Ministr financí Miroslav Kalousek řekl, že umělý růst HDP na dluh by byl ničivější než vládní úsporná opatření.

Mezikvartálně se tuzemská ekonomika propadá od posledního loňského čtvrtletí. Vyplývá to z předběžných dat Českého statistického úřadu. Ve srovnání s loňskem se HDP snížil o 1,2 procenta. Důvody byly ale podle ČSÚ jiné než v prvním čtvrtletí.

"Zatímco v 1. čtvrtletí se na něm do značné míry podílely předchozí předzásobení tabákovými výrobky (s dopadem do příslušné spotřební daně) a pokles tvorby přidané hodnoty v odvětvích peněžnictví a pojišťovnictví, ve 2. čtvrtletí přestalo být zdrojem zvyšování výkonnosti ekonomiky objemově nejvýznamnější odvětví průmyslu. Ten sice v meziročním srovnání mírně vzrostl, úrovně 1. čtvrtletí však nedosáhl," uvedl statistický úřad.

"Mezikvartální pokles české ekonomiky je z našeho pohledu zklamání. Po silném propadu ve druhém čtvrtletí jsme odhadovali slabý růst o 0,2 procenta," upozornil ekonom Raiffeisenbank Michal Brožka. Podle něj slábnoucí ekonomika zvyšuje šance na snížení úrokových sazeb Českou národní bankou.

Česko je jako exportně orientovaná ekonomika silně závislá na Německu. Sousední země se zatím recesi vyhýbá, ukázal předběžný odhad (čtěte Německá ekonomika dál chladne. Rostla o 0,3 procenta).

Kalousek: Umělý růst HDP na dluh by byl ničivý

Na údaje statistického úřadu o propadu české ekonomiky reagoval ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09. Umělé zvyšování hrubého domácího produktu na dluh by podle něj přineslo závazky, které by pro českou společnost byly třikrát dražší a třikrát ničivější než úsporná vládní fiskální politika.

"Bylo by obrovským zjednodušením, kdybychom vnímali situaci v jednotlivých zemích podle jednoho jediného makroekonomického indikátoru, a tím je HDP," řekl Kalousek. Odboráři i opozice už déle kritizují vládu kvůli tomu, že neodhadla chování spotřebitelů a že za nižším výkonem ekonomiky je klesající spotřeba domácností vinou zvyšování DPH. Kalousek to odmítl. "Jsem hluboce přesvědčen, že fiskální strategie vlády je správná," prohlásil v úterý ministr financí.

,