Starobrno uspělo v konkurenci 64 pivovarů.

Starobrno uspělo v konkurenci 64 pivovarů. | foto: MF DNES

Cenu pro výčepní pivo obhájilo v Táboře Starobrno

  • 40
Táborské pivní slavnosti znovu ovládli loňští vítězové. Mezi světlými "desítkami" uspělo stejně jako v předchozím ročníku Starobrno, obhajobu zažila i kategorie tmavých piv. V ní si vítězství zopakoval Pivovar Kutná Hora ze skupiny Drinks Union s pivem Dačický.

V letošním 17. ročníku soutěžilo rekordních 64 pivovarů se 273 pivními vzorky, řekl dnes novinářům organizátor slavností Alois Srb. Největším překvapením podle něj byla výhra dvanáctistupňového piva Ambrosius Gold z Pivovaru Holba Hanušovice.

„Myslím si, že je to skutečně ukázka toho, že ne vždy pod nevzhlednou etiketou musí být špatné pivo a obráceně,“ uvedl Srb.

Oproti loňskému ročníku slavností neměly u odborné poroty úspěch jihočeské pivovary. Degustátoři naopak ocenili moravské a slovenské výrobce piva.

Mezi jedenáctistupňovými pivy odborná porota vybrala pivo Hostan hradní ze znojemského pivovaru. Nejlepší mezi speciálními pivy je čtrnáctistupňový Speciál z pivovaru DUP družstvo Pelhřimov. S nealkoholickým pivem Free uspěl u poroty Pivovar Litovel. Nejlepší mezi pivy se sníženým obsahem cukru je D-pivo z Pivovaru Pardubice.

V Táboře soutěží i minerální vody. Mezi přírodními minerálkami zvítězila Brusnianka sýtená ze slovenské společnosti Kúpele Brusno. V kategorii ochucených minerálních vod uspěla minerálka Poděbradka Balance Aloe Vera s příchutí zázvor a meruňka.

,