Jedenáct hypermarketů Carrefour se poslední dva květnové dny zavře kvůli inventuře.

Jedenáct hypermarketů Carrefour se poslední dva květnové dny zavře kvůli inventuře. | foto: Petr Novotný, MF DNES

Carrefour na dva dny zavře, chystá se na Tesco

  • 18
Francouzský Carrefour dělá poslední kroky nutné k tomu, aby jej mohlo převzít Tesco. Jedenáct hypermarketů v Česku se poslední dva květnové dny zavře. "Dvoudenní inventura souvisí s plánovaným převzetím našich hypermarketů společností Tesco," vysvětluje mluvčí Carrefouru Jana Havlíčková.

Tesco i Carrefour tvrdí, že i po inventuře budou obchody fungovat dál pod francouzskou hlavičkou.

Tesco podle svého mluvčího Vesselina Barlieva stále čeká, až se vyjádří slovenský antimonopolní úřad. Ten si dal lhůtu do konce června.

Celá transakce mezi Carrefourem a Teskem totiž zahrnuje výměnu francouzských obchodů v Česku a na Slovensku za britské hypermarkety na Tchaj-wanu. Podle lidí z byznysu je však velká inventura signálem faktického předání moci.

"Mám informace od ředitelů jednotlivých Carrefourů, že neoficiálně k tomu dojde 1. června," říká zdroj obeznámený s vývojem. Podle něj už se také začnou přemalovávat cedule Carrefour na Tesco.

Ke stejnému datu čekají příchod nového majitele i nájemci v obchodním centru Eden. V tomto případě s velkým očekáváním, protože si zde stěžují na malou návštěvnost, příliš vysoké nájmy a neochotu Francouzů něco měnit.

Pražský Eden by mělo Tesco koupit celý a přestěhovat si do něj svoji centrálu z Letňan. V ostatních obchodních centrech se Tesco stane podle lidí z oboru jen nájemcem.

Přípravy na odchod Carrefouru jsou už vidět i v obchodech, kde vázne doplňování zboží do regálů. Některé zejí prázdnotou a k vidění jsou v nich jen cedulky "Omlouváme se, dodavatel toto zboží nedodal".

Podle obchodníků v nákupních centrech už také Carrefour neinvestuje do jejich údržby. "Je bezvládí. Carrefour už to dělat nechce a Tesco ještě ne," říká jeden z prodejců.