Byty přibývají, ale ceny rostou

  • 155
Po loňském hubeném roce, kdy se začalo stavět nejméně nových bytů za posledních pět let, dochází letos k obratu. Za letošní tři čtvrtletí se rozestavělo o tři tisíce bytů více než loni stejnou dobou a za celý rok by se měl počet zahájených bytů přehoupnout přes třicet tisíc. S posledními čísly o bytové výstavbě přišel Český statistický úřad.

Největší stavební boom zažívá Praha a v závěsu další velká města, naopak některé regiony jako  Ústecko jsou v minusu. V hlavním městě se letos začalo stavět o 50 procent bytů více než loni. Stejně rychle přibývá i bytů dokončených, nicméně zůstává i vysoký podíl bytů rozestavěných, částečně v důsledku přerušení výstavby kvůli nedostatku peněz či z jiných důvodů.

Vzedmutí poptávky po novém bydlení má několik příčin, z nichž na prvním místě stojí historicky nejnižší úroky hypoték, doprovázené rozmachem stavebního spoření.
Přibývá však i lidí, kteří si nemovitost pořizují jako výhodnou investici. "Byt se dá dnes dobře koupit na hypotéku a s výnosem pak pronajímat," potvrzuje Evžen Korec ze společnosti Ekospol, jež staví byty v Praze.

Odhady, kolik lidí si byty pořizuje přes hypotéku, se liší. Nicméně u "levnějších" bytů je jejich podíl zhruba dvojnásobný než v případě dražších bytů. "Zatímco loni si byt koupilo na hypotéku u nás zhruba 60 procent klientů, dnes je to asi 85 procent," odhaduje Korec u bytů s průměrnou cenou 26 tisíc za metr čtvereční. Naopak u dražších bytů je to zhruba poloviční podíl, a čím dražší byt, tím více lidí platí v hotovosti. "Dražší byty v Praze na Palouku kupuje na hypotéku jen deset procent lidí," říká Jiří Felix ze společnosti IPB Real.

S rostoucí poptávkou však začíná stoupat i cena bytů. "Letos to osobně odhaduji na deset až patnáct procent," říká Josef Vlášek, který sleduje bytovou výstavbu v Českém statistickém úřadu. Jeho slova potvrzují i lidé z oboru.

Ekospol i další firmy odhadují, že letos je poptávka po bytech zhruba o deset procent vyšší než loni. "Největší zájem je již delší dobu o dvoupokojové byty do 65 metrů čtverečních," říká Felix z IPB Real. Poptávka přitom leckdy převyšuje nabídku.

V poslední době vzbudil rozruch projekt na pražském sídlišti Prosek. "Od rána do dvou odpoledne jsme odbavili zhruba 130 až 140 klientů. První padesátimetrové byty šly za 1,4-1,5 milionu a někteří lidé na ně čekali i přes noc," uvedl Ján Horňák, šéf realitní kanceláře Skanska.

Mezi zájemci jsou zejména mladší lidé nebo rodiče, kteří byty kupují pro své děti. Levné byty jsou ve stavěných budovách v menšině, podle zástupců Skansky tvoří tak patnáct procent ze všech bytů. Developeři si jich prý nemohou dovolit více, protože by to snižovalo celkovou ziskovost stavby.