Brusel urovnává spory o tokajské

Definitivně urovnat slovensko-maďarský spor o tokajské víno a zajistit výlučnost značky jen pro Slovensko a Maďarsko je cílem jednání, která ve čtvrtek začala v Bruselu. Jednání se účastní slovenský a maďarský ministr zemědělství a zástupci Evropské komise.
"Věcně jsme se s maďarskou stranou už dohodli. Ale Maďarsko, Slovensko i Evropská unie mají své právní řády, takže je třeba nalézt průsečík mezi těmito normami, abychom mohli společně chránit Tokaj," řekl slovenský ministr Zsolt Simon.

Simon se svým maďarským protějškem před týdnem v Komárně podepsal meziresortní dohodu, v níž maďarská strana oficiálně uznala, že tokajská vinařská oblast leží i na území Slovenska, avšak v rozsahu 565 hektaru, namísto původně požadovaných 908 hektarů.

"Podstata je dohodnutá, ale konečnou tečku udělá až slovenský parlament," připustil Simon s tím, že je potřebné nejprve pozměnit zákon o vinařství a vinicích.

"O 908 hektarů se bojovalo více než 40 let. Výsledkem je, že se tokaj rodí jen na 375 hektarech, protože se každý bál investovat kvůli chybějící právní taktice. Pokud bychom v tomto boji bez změny taktiky pokračovali, Slovensko by mělo jen odrůdové víno, které by pod označením tokaj možná nakonec nemohlo vůbec prodávat," odmítl ministr domácí kritiky.

Definitivní urovnání maďarsko-slovenského sporu by podle Simona otevřelo cestu k tomu, aby slovenské a maďarské tokajské bylo v Evropské unii chráněno stejně přísně a výnosně jako třeba francouzské šampaňské; až dosud totiž smějí používat výraz "tokajské" pro označení odrůdy vína i vinaři z Francie, Itálie a Slovinska. Perspektivu dalších jednání o ochraně Tokaje odhaduje ministr na dva roky.

"Pokud by se podařilo dosáhnout toho, že po roce 2007 bude Tokaj pocházet jen ze Slovenska a Maďarska, poptávka na evropském trhu určitě stoupne. Výlučnost značky by několikanásobně zvýšila možnosti našich vinařů. Plocha se nedá rozšířit, ale pokud je výroba čehokoliv na světě omezena, cena stoupá. To, čeho nelze dosáhnout v množství, lze získat v ceně," věří Simon.

Vinaři ze sedmi východoslovenských obcí, patřících do tokajské oblasti, momentálně produkují asi 2000 hektolitrů tokajského vína ročně.