Brikety z mangových pecek v Kambodži

Brikety z mangových pecek v Kambodži | foto: Mendelova univerzita

Vědci z Brna pomáhají v Kambodži vyrábět brikety z mangových pecek

  • 3
Odborníci z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně vyrábějí z mangových pecek v Kambodži palivové brikety. Pomáhají tak využívat odpad ze zpracování ovoce. Zároveň snižují spotřebu palivového dříví v této rozvojové zemi. Brikety se využívají v domácnostech i zpracovatelských podnicích.

Mango je v Kambodži jeden z nejdůležitějších zemědělských produktů. „Dříve se většina produkce vyvážela v čerstvém stavu do zahraničí, kvůli nadprodukci se však hodně manga zkazilo. Nyní jej stále více zpracovatelů suší, protože sušené se dá prodat i mimo sezonu. Tím ale začal vznikat nový problém, kdy se při zpracování ovoce ve větším množství hromadí odpad, hlavně mangové pecky,“ říká Petr Němec z lesnické a dřevařské fakulty.

Brněnští vědci vyrobili ve spolupráci s laboratoří biopaliv pražské fakulty tropického zemědělství brikety z mangových pecek, které dále analyzovali. Materiál má dobré vlastnosti, jako je mechanická odolnost a vysoká výhřevnost. Brikety lze spalovat v kamnech i kotlích na dřevo; výborně hoří a zbude po něm málo popele.

Japonec vyzrál na přírodu. Za jeho mango dají zákazníci až pět tisíc korun

„Vzniká méně odpadu, navíc má projekt pozitivní vliv na ochranu lesních porostů, které trpí nadměrnou těžbou dřeva,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí univerzity Tereza Pospíchalová.

Denně asi dvanáct tun

„Na místě spolupracujeme s firmou Kirirom Food Production, která vyrábí sušené mango. V hlavní sezoně zpracuje 200 tun manga denně, z čehož denně putuje na smetiště asi 60 tun pecek. Ty tam hnijí a znečišťují podzemní vodu, případně jsou pomalu nedokonale spalovány, což silně znečišťuje okolní ovzduší,“ popisuje Němec. Jako paradox označil to, že firma zároveň využívá k vytápění sušíren palivové dříví, čímž trpí okolní lesní porosty.

„Podle našich výpočtů může podnik ze svých pecek denně vyrobit asi 12 tun kvalitního paliva, čímž nahradí více než 40 procent své spotřeby dřeva. Jádra oddělená od pecky lze navíc zpeněžit jako zdroj mangového másla využitelného v potravinářství i kosmetice. Výlisky z jader po oddělení oleje poslouží jako složka do krmných směsí pro dobytek,“ doplnil Němec.

Odborníci z Česka také pomohli místním s výběrem mechanizace pro zpracování pecek.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,