Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Michal Šula

Becherovka podraží, následuje ostatní výrobce alkoholu

  • 8
Karlovarská Becherovka podraží. Společnost Jan Becher oznámila, že od 1. března zvýší cenu tohoto bylinného likéru o tři procenta. Ke stejnému datu podraží i vybrané importované značky, a to o pět procent. Firma zvyšuje ceny kvůli rostoucím cenám vstupů.

"Téměř rok a půl jsme drželi ceny na stejné úrovni, nicméně vzhledem k současnému výraznému zdražení vstupů do výroby, energií, skla či kartonových obalů, jsme už nuceni jít s cenou nahoru," řekl generální ředitel David Haworth.

Zdražení v minulých měsících oznámili všichni velcí  výrobci alkoholických nápojů v Česku. Plzeňský Prazdroj zvýšil ceny od loňského listopadu, Stock Plzeň-Božkov od 21. ledna a Bohemia Sekt Starý Plzenec od března.

Prazdroj, kterému patří padesát procent tuzemského trhu, zdražil pivo v listopadu o šest procent. Nevyloučil přitom další letošní zvýšení cen. Firma uvádí jako důvod zdražování hlavně zdvojnásobení cen sladovnického ječmene a chmelu v celé Evropě.

Podraží likéry i sekty
Stock-Plzeň, výrobce fernetu, zdražil v průměru o tři procenta u všech téměř 40 vlastních druhů lihovin. Důvodem jsou rostoucí ceny vstupů.

"Výrazně podražilo sklo, kartony a pro nás tak důležitý cukr," řekl před časem iDNES.cz šéf likérky Martin Petrášek. 

Společnost Bohemia Sekt, která je největším českým výrobcem vína, zdraží od 1. března jen některé své produkty. Klidná vína značek Víno Mikulov, Habánské sklepy, Chateau Bzenec a Vinařství Pavlov zůstanou na stejných cenách.

"Sekty podraží o 3,5 procenta, nejvíce lihoviny o čtyři procenta," řekl ČTK finanční ředitel Ondřej Beránek. Za hlavní důvody označil rostoucí ceny vína, ale i energie, dopravy, papíru, lahví i hliníkových fólií. Podnik rozeslal odběratelům nové ceny koncem loňského roku.