ilustrační snímek | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Před startem Velké pardubické. Podívejte se do zázemí slavného závodu

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Jedenáctého října proběhne jubilejní 130. ročník Velké pardubické. Většina lidí vidí tento dostih jen v televizi nebo zpovzdálí tribun, ale samotnou dostihovou plochu a areál závodiště lze poznat i pěkně zblízka. Mimo dostihy totiž Dostihový spolek v Pardubicích pořádá atraktivní prohlídky v zákulisí závodu.

„Naše dostihová plocha je svojí rozlohou větší než stát Vatikán. Ještě ve třicátých letech 20. století na ní soukromí rolníci pěstovali zeleninu, kterou zavlažovali vodou z vodních příkopů. Rostla tu kukuřice, řepa a okurky. V té době se totiž na Velkou pardubickou nejezdily kvalifikace. A tak zemědělci do začátku podzimu sklidili a v říjnu se mohl jet dostih,“ vypráví Martin Šabata, když stojíme na dráze Velké pardubické. Závodišti se věnuje přes čtyřicet let a o historii věhlasného dostihu ví téměř vše.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se