- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Nedávno jsem zkoušel kopřivové pivo a příjemně mě překvapilo. Bydlíme v podstatě přes plot a za ty roky nás to místo neomrzelo. Vevnitř rostou nejlahodnější hrušky a největší vlašáky jaké jsem kdy ochutnal a viděl. Benedikt se nějakou dobu vařil v Mnichově Hradišti, tak by mě zajímalo jaká piva vaří přímo tam a jaká dováží. Jinak na slavnostech je možnost ochutnat pivo podle originální "středověké" receptury a je fakt zajímavé jak to nemá s dnešním pivem moc společného. Za mě není v Praze krásnějšího místa než Markéta :-)
Jak chutná středověké pivo? A je černé? Nebo "špinavé"?
Tehdejší "pivo" nemá se současným pivem mnoho společného. Především bylo svrchně kvašené, což mu dalo kyselou příchuť a malou trvanlivost. Téměř veškeré současné produkty českých pivovarů jsou spodně kvašené, t.j. při nízkých teplotách a několik týdnů.
Ve středověku se do piva dávaly i bylinky, mnohdy s neočekávanými účinky, proto byly vydány předpisy, co se do piva smí dávat, aby se zabránilo zbytečným úmrtím.
České současné pivo vzniklo spoluprací s německými odborníky, rozhodující byla nová chladicí technologie firmy Linde. Tím se stal Plzeňský Prazdroj jedním z nejslavnějších výrobců ležáku.
Původní břevnovské pivo by dnes asi nikdo nepil. Proč zrovna mniši to pivo skoro povinně vařili? Měli půsty a pití se jako potravina v době půstu nepočítalo. Bývalo veselo v klášteřích!
Tak ono na druhou stranu... jak to napsat... prostě si to tam museli nějak vzhledem k okolnostem zpříjemnit, že... i když se tam měli dobře, hladem netrpěli...