Diskuze

Slovenský životabudič i rakouská párkovka. Vánoční recepty u sousedů

Proti gustu žádný dišputát. Na Vánoce se ctí tradice a i když u nás vládne smažený kapr, případně řízek s bramborovým salátem, za hranicemi může být všechno jinak. Přinášíme vám pár zajímavých až provokativních tipů na zpestření štědrovečerní tabule.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZK

Vanoce zruseny - Jozef se priznal k ojcostvii!!!

V Polsku na stredry den se neje masa, taka je tradice a i ateiste jeji dodrzuji. Pirohy sou plnene zelim i hubami a uszka (malinke pirohy) jenom hubami. Jedinim spolecnym pokrmem je ryba (hlavni kapr), ale sou regiony, kde je nekolik pokrmu z ryb. Kazdy region ma jiny jidelnicek na stredry den.

1 0
možnosti
EK

Každá rodina má svůj recept na kapustnici, ale veřte, že žádná do ní nedává kořenovou zeleninu /polévkovou/, jak se píše v receptu. Ta tam nepatří. Ani sušená jablka.

2 0
možnosti
MV

Výbornou kapustnici dělají také na Moravě, tak proč jezdit až do Tater ?;-D

0 0
možnosti
Foto

Hlavní vylepšení zkušeného  kuchaře k výrobě dobrého bramborového salátu je zmírnění pálivosti běžné cibule. Cibulku na drobno naseká a zaleje octem. Po hodince, dvou ten ocet sleje, cibulku promyje na sítku vodou a nechá okapat. Tato cibulka má chuť, jako nakládaná.

Slovenská kapustová polévka je běžná i v Polsku. Kapušňačka se tam vaří celou zimu, zahřeje, popožene zažívání a lékaři by asi pochválili její protirakovinné účinky. Rakovina tlustého střeva se totiž v oblastech s velkou spotřebou kysaného zelí a jiné zeleniny vyskytuje daleko vzácněji, než tam, kde se strava skládá z tučných mas a bílé mouky. Zelí je takový kartáček na střevní záhyby.[>-]

4 0
možnosti
PV

P36e37t60r 29V51r66a54n44i16k

23. 12. 2013 23:47

Pane Steiner, vam by mela idnes platit za vase vyrovnane a zajimave prispevky ve vetsine diskuzi. Rad si vas vzdy ctu.

2 0
možnosti
MG

M49a39r10e63k 40G43a86j69d43a

23. 12. 2013 21:15

4 páry párků, kolik je to nožiček ? 8 ? nebo 16 ? Není lepší napsat třeba  200g ? Když každá nožička váží jinak ?

1 2
možnosti

Vařím ji přibližně podle uvedeného receptu a přidávám ještě na malé kostičky nakrájené brambory.

0 0
možnosti

Místo rybí polévky se totiž servíruje národní pokrm v podobě kapustnice, která by mohla na první pohled připomínat naši zelňačku, ale opravdu jen velmi vzdáleně.

Této větě nerozumím, české zelí (ať sladké nebo kysané) je po slovensky kapusta a proto  kapustnica=zelňačka.

1 0
možnosti
Foto

Hmm candát. A nezapomeňte, že většina z těch filetek, co si kupujete v TESCU, Makru či kde pochází z Kazachstánu, Ruska atd.

A většina z těch 400Kč/kg, které za to dáte skončí u nějakého překupníka.

Kupujte dál cizokrajné candáty. A české rybářství si nechte jako skanzen na dívání.

1 0
možnosti
MH

Zadne 200 gramu klobasy! Na 4-5 litru,tzn. 10 porci kapustnice, 10 ks dobre paprikove nejlepe domaci klobasy, 30 dkg uzeneho masa, kysane zeli 50 dkg, hrnicek stavy z kysaneho zeli, hrnicek susenych hub, cesnek, pepr, 3 lzice hladke mouky, polevkove koreni Vegeta (nemusi byt), trochu oleje, sul. Zeli pokrajime, vlozime do 5 litroveho hrnce s celou klobasou, uzenym a houbami a stavou ze zeli. Zalijeme vodou, posolime, ovegetime, opeprime. Pomalu varime 2 hodiny. Nakonec se z oleje mouky a utreneho cesneku udela jiska. Do talire patri cela klobasa a kousek uzeneho. Dobrou chut. Uz mi tecou sliny ;-)

0 0
možnosti
RM

Vegeta nee - vždyť je to humus.....

0 0
možnosti
JD

Zaplaťpámbů za naše vánoční menu, tedy vepřový řízek a bramborový salát R^

4 4
možnosti
TF

Vánoční menu je v Čechách smažený kapr a bramborový salát

11 2
možnosti