- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Vanoce zruseny - Jozef se priznal k ojcostvii!!!
V Polsku na stredry den se neje masa, taka je tradice a i ateiste jeji dodrzuji. Pirohy sou plnene zelim i hubami a uszka (malinke pirohy) jenom hubami. Jedinim spolecnym pokrmem je ryba (hlavni kapr), ale sou regiony, kde je nekolik pokrmu z ryb. Kazdy region ma jiny jidelnicek na stredry den.
Každá rodina má svůj recept na kapustnici, ale veřte, že žádná do ní nedává kořenovou zeleninu /polévkovou/, jak se píše v receptu. Ta tam nepatří. Ani sušená jablka.
Výbornou kapustnici dělají také na Moravě, tak proč jezdit až do Tater ?
Hlavní vylepšení zkušeného kuchaře k výrobě dobrého bramborového salátu je zmírnění pálivosti běžné cibule. Cibulku na drobno naseká a zaleje octem. Po hodince, dvou ten ocet sleje, cibulku promyje na sítku vodou a nechá okapat. Tato cibulka má chuť, jako nakládaná.
Slovenská kapustová polévka je běžná i v Polsku. Kapušňačka se tam vaří celou zimu, zahřeje, popožene zažívání a lékaři by asi pochválili její protirakovinné účinky. Rakovina tlustého střeva se totiž v oblastech s velkou spotřebou kysaného zelí a jiné zeleniny vyskytuje daleko vzácněji, než tam, kde se strava skládá z tučných mas a bílé mouky. Zelí je takový kartáček na střevní záhyby.
Pane Steiner, vam by mela idnes platit za vase vyrovnane a zajimave prispevky ve vetsine diskuzi. Rad si vas vzdy ctu.
4 páry párků, kolik je to nožiček ? 8 ? nebo 16 ? Není lepší napsat třeba 200g ? Když každá nožička váží jinak ?
Vařím ji přibližně podle uvedeného receptu a přidávám ještě na malé kostičky nakrájené brambory.
Místo rybí polévky se totiž servíruje národní pokrm v podobě kapustnice, která by mohla na první pohled připomínat naši zelňačku, ale opravdu jen velmi vzdáleně.
Této větě nerozumím, české zelí (ať sladké nebo kysané) je po slovensky kapusta a proto kapustnica=zelňačka.
Hmm candát. A nezapomeňte, že většina z těch filetek, co si kupujete v TESCU, Makru či kde pochází z Kazachstánu, Ruska atd.
A většina z těch 400Kč/kg, které za to dáte skončí u nějakého překupníka.
Kupujte dál cizokrajné candáty. A české rybářství si nechte jako skanzen na dívání.
Zadne 200 gramu klobasy! Na 4-5 litru,tzn. 10 porci kapustnice, 10 ks dobre paprikove nejlepe domaci klobasy, 30 dkg uzeneho masa, kysane zeli 50 dkg, hrnicek stavy z kysaneho zeli, hrnicek susenych hub, cesnek, pepr, 3 lzice hladke mouky, polevkove koreni Vegeta (nemusi byt), trochu oleje, sul. Zeli pokrajime, vlozime do 5 litroveho hrnce s celou klobasou, uzenym a houbami a stavou ze zeli. Zalijeme vodou, posolime, ovegetime, opeprime. Pomalu varime 2 hodiny. Nakonec se z oleje mouky a utreneho cesneku udela jiska. Do talire patri cela klobasa a kousek uzeneho. Dobrou chut. Uz mi tecou sliny ;-)
Vegeta nee - vždyť je to humus.....
Zaplaťpámbů za naše vánoční menu, tedy vepřový řízek a bramborový salát
Vánoční menu je v Čechách smažený kapr a bramborový salát