Tom Zajíček zemřel 17. února 2014 ve věku 65 let.

Tom Zajíček zemřel 17. února 2014 ve věku 65 let. | foto: MAFRA

Zemřel Tom Zajíček. Bývalý starosta Písku a muž, který se vzepřel ODS

  • 4
V pondělí zemřel po krátké nemoci ve věku 65 let Tom Zajíček. Muž, kterého Písku ostatní města záviděla, první polistopadový a zároveň nejvýraznější novodobý starosta královského města. A také odvážný politik, který odstartoval odchody členů z jihočeské ODS.

Úspěšnost politika by se měla měřit tím, kolik důvěry od voličů získá. Tom Zajíček byl pro voliče zřejmě jedním z nejdůvěryhodnějších politiků. Jak jinak si lze vysvětlit, že se v roce 1990 stal starostou Písku a na postu vydržel osm let, aby pak na dalších 12 let odešel do Poslanecké sněmovny? Navíc od roku 1990 nepřetržitě zasedal v zastupitelstvu Písku.

Tom Zajíček byl spojen s veškerou proměnou Písku v moderní město. A také byl politikem, který se mezi prvními vzepřel diktátu uvnitř ODS, začal její fungování v roce 2008 kritizovat a o dva roky později stranu, jejímž byl na Písecku zakladatelem, opustil spolu s dalšími straníky. Jako jeden z prvních začal kritizovat nabírání černých duší, kmotry a lobbing.

"Jsou tu lidé, kteří dlouhou dobu z určité ilegality významným způsobem ovlivňují fungování nejen ODS, ale i kraje a jednotlivých institucí. Tím, kdo do značné míry ovlivňuje události z pozadí, je Pavel Dlouhý," řekl mi tehdy na politika nečekaně přímo.

Jméno Pavla Dlouhého bylo tehdy ještě démonizováno jako jméno Voldemorta v sérii příběhů Harryho Pottera, tedy toho, "o němž se nemluví". Tom Zajíček se ale rozpovídal, nebál se, hovořil o tom, že do strany vstupují lidé, kteří se o politiku nezajímají a mají jediný úkol - zvedat ruce tak, jak je potřeba, aby se zvýšil vliv některé buňky uvnitř ODS a ta pak mohla prosazovat své zájmy.

Když jej v křesle dlouholetého šéfa jihočeské ODS vystřídal Martin Kuba, hovořil Zajíček o nepřátelském převzetí strany a v podstatě odstartoval historicky největší proměnu tváří ve straně. Po něm opustili partaj i další - Zajíčkův nástupce na písecké radnici Luboš Průša, starosta Strakonic Pavel Vondrys, primátor Českých Budějovic Juraj Thoma či poslanec Michal Doktor.

V roce 2010 se Tom Zajíček, vystudovaný sociolog, ženatý a se třemi dětmi, cítil unavený. Obhajovat svůj poslanecký post už nechtěl. Ve Sněmovně je to prý o zdraví. "Sedět a malovat si hůlkou do písku ale také nechci," komentoval tehdy.

A skutečně dokud mohl, neseděl. Stále byl aktivní v píseckém zastupitelstvu, kam se dostal za SNK-ED a naposledy byl poradcem premiéra Petra Nečase pro samosprávu a regionální rozvoj.

Poslední rozloučení s Tomem Zajíčkem se koná v pátek od 9 hodin na lesním hřbitově v Písku.