Děti ukrajinských uprchlíků už chodí i do školy, žáků bude přibývat

  12:10
Více než dvě desítky ukrajinských dětí tento týden poprvé usedly v lavicích základní školy v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. V neděli sem dorazilo přes šedesát uprchlíků z partnerské obce Koločava v Zakarpatské oblasti. Dětem bude s výukou pomáhat i několik studentek jazykové školy.

Ve dvou třídách jednoho pavilonu se hned od rána svítí, i když mají děti jarní prázdniny. Základní škola v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku v této době nezůstala zcela opuštěná, od úterý se zde učí děti ukrajinských uprchlíků z Koločavy.

O den později si krátce před osmou hodinou ranní dvojice učitelek, které také v neděli dorazily ze Zakarpatské oblasti, odvádí necelou dvacítku malých i starších dětí.

Už zdálky je vidět, že se usmívají a do nových tříd se těší. Učitelky si je rozebírají podle věku a do minuty všichni sedí na svých místech. Jen o pár minut později se k nim přidává ještě trojice chlapců.

„Ti už ale nepatří k žákům z Koločavy. Jsou to děti zaměstnanců jedné ze stavebních firem, dohromady jich tu dnes tedy máme dvaadvacet,“ hlásí nám hned mezi vchodovými dveřmi školník Jiří Karvánek, který se od začátku týdne podílí na zajištění výuky, i když by měl mít v době prázdnin volno.

„Všechno šlo stranou, hned v pondělí jsem jel do Budějovic nakoupit školní potřeby, aby se mohlo co nejdřív začít s učením,“ vysvětluje.

Zatímco první den si učitelky s dětmi teprve připravovaly zázemí, v úterý už se začalo s běžnou výukou.

„Budeme mít prakticky všechny školní předměty. Pomáhat nám budou i děvčata z jazykové školy. Zatím budeme mít čtyři hodiny denně a v úterý navíc i hodinu českého jazyka. Určitě se to ale ještě bude měnit podle toho, jak nám to v této podobě půjde,“ říká Hanna Maleta, která v Koločavě před začátkem války pracovala právě jako učitelka a zajišťuje tak výuku ukrajinských dětí.

Sama si také moc chválí pomoc od čtveřice mladých studentek, které se do výuky zapojily od prvních okamžiků. Vedle ukrajinštiny navíc obstojně zvládají i češtinu.

„Ve dvojicích si rozdělily žáky podle věku. Budou se společně s učitelkami snažit výuku uspořádat tak, aby se menší děti učily novou látku a ty starší opakovaly,“ podotýká jednatelka budějovické jazykové školy Rener Education Tamara Marachovska, která zajistila zapojení svých studentek do výuky.

Zmiňuje také obrovskou ochotu děvčat, která ani chvilku neváhala a hned se aktivně hlásila k pomoci.

„Nevíme ani, jak jinak bychom v tuto chvíli mohli rodiny podpořit. Jedna parta od nás pomáhá s přípravou pomoci na letišti a druhá je tady na škole. Máme i ruské studenty, kteří se chtějí k nám přidat. Všichni si uvědomujeme, že oni za celou situaci nemohou, nikdo na ně není naštvaný,“ potvrzuje Marachovska.

Problém zatím není ani s prostorem ve škole. Tento týden také ukrajinským dětem pomohly navíc i jarní prázdniny, a tak se mohou v poklidu sžívat s novým prostředím.

„Zatím budou v jazykové učebně a po prázdninách je přesuneme do jiného pavilonu, kde budou mít víc klidu a soukromí,“ vysvětluje zástupkyně ředitele hlubocké školy Milena Thalerová.

Podle ní by se děti mohly brzy zapojit do běžné výuky. „Pro nás by to problém nebyl, bude ale záležet na tom, jestli o to budou stát,“ doplňuje.

„Jestli se budou ale děti moci promíchat s ostatními žáky, to zatím neumím říct. Teď jsou ještě hodně plaché a musejí si tu nejprve zvyknout. Zkrátka potřebují nějaký čas,“ připouští Hanna Maleta s tím, že se připravují na příchod dalších dětí.

Město totiž plánuje přijmout desítky dalších ukrajinských uprchlíků. „Každý den se počty mění, ale zatím bychom to měli zvládat. Pokud by ale chtěli více tříd pro sebe, už by to byl problém,“ připomíná Thalerová.

Městu se také v uplynulých dnech podařilo většině z více než šedesáti uprchlíků zajistit bydlení mimo hlubocký hotel Záviš z Falkenštejna, kde ve středu byli téměř všichni ubytovaní.

„Prý jim tam od čtvrtka začnou najíždět hosté s rezervacemi. Hodně z nich půjde do privátů nebo volných bytů, které patří místním. Šest pokojů ale nechají trvale pro jejich potřeby,“ líčí školník Karvánek, který se na příchodu a ubytování ukrajinských uprchlíků aktivně podílí.

  • Nejčtenější

Uznávaný astronom se mění v šíleného vědce. Lidi teď z hvězdárny vyhazujeme, směje se

14. června 2024

Premium Miloš Tichý z českobudějovické hvězdárny natáčí zábavná krátká videa na sociální sítě, která mají...

Fotbalisté Dynama zvažují, že nezahájí přípravu, pokud nedostanou výplaty

18. června 2024  11:08

Napjatá situace v českobudějovickém Dynamu trvá. Hráči stále nemají výplaty, a tak zvažují, že by...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Horváth Budějovice trénovat nebude. Nedohodli jsme se, potvrdil kouč

17. června 2024  11:32

Pavel Horváth realizační tým budějovických fotbalistů nerozšíří. Bývalý úspěšný záložník a...

V Kovosvitu nedostává výplaty ani divize Management. Také chtějí skončit

18. června 2024  15:23

Většina zaměstnanců divize Machine Tools společnosti Kovosvit MAS ze Sezimova Ústí na Táborsku dala...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Druhá sezona budějovického letiště je v plném proudu, nejvíc láká Turecko

13. června 2024  9:16

Přílety na Letiště České Budějovice stále lákají, stovky lidí vyhlížejí stroje blížící se od...

Krumlov se vrací do dob Rožmberků. Oslaví významná výročí i slunovrat

20. června 2024  15:22

Kejklíři, šermíři, renesanční a gotické průvody, historický trh nebo ukázky dobových řemesel. Od...

Vytíženou třídu v Budějovicích zavřou hned na dvou místech, čekají se kolony

20. června 2024  11:53

Velká část rozbité Rudolfovské třídy v Českých Budějovicích dostane nový asfalt. Oprava ale bude...

Budějovický záložník Suchan řeší možný přestup, láká ho hrát o evropské poháry

20. června 2024  11:36

V budějovickém týmu patří mezi nejvýraznější muže a to na hřišti i v kabině. Na jaře to potvrdil...

Oheň dětské olympiády zažehne Adamczyková, hry otevře velká show u Vltavy

20. června 2024  9:27

V Českých Budějovicích začne v neděli olympiáda dětí a mládeže. Sportovat se bude i v Hluboké nad...

Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku
Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku

Profesionální trenér sportovců-profesionálů i hobbíků, vytrvalec a závodník, Jan Kempa, je mužem činu. Svůj život obrátil v patnácti doslova...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko & Slovensko. Na Nově...