Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kraj láká na svoji stovku vyhlídek, ukazuje i na opomíjené rozhledny

  9:47
Přes sto rozhleden, vyhlídek nebo vyhlídkových míst nabízí Jihočeský kraj. Nový produkt Jižní Čechy z výšky od Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) představuje právě tato zajímavá místa. Zájemci je najdou v tištěné mapě i na internetových stránkách.
Z vyhlídky jsou vidět Vrbenské rybníky.

Z vyhlídky jsou vidět Vrbenské rybníky. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Většina cílů je navíc v turisticky méně navštěvovaných lokalitách a často volně přístupná. Jejich návštěva se dá spojit s příjemnou procházkou, túrou nebo vyjížďkou na kole.

„V Čechách se s oblibou dobývají vrcholy a vyrazit na rozhlednu či vyhlídku je častým cílem výletu pro ty, kteří mají rádi aktivní poznávání přírody. Návštěvníkům usnadníme rozhodování, kam a za jakých podmínek vyrazit. Dozvědí se otevírací dobu, zda se platí vstupné i to, jak se na místo dostat. To vše většinou doplníme ještě o nějakou zajímavost,“ nalákal ředitel JCCR Petr Soukup.

Produkt obsahuje celkem 37 rozhleden, 27 vyhlídkových věží a 42 vyhlídek ze všech turistických oblastí. Jejich mapa bude k dostání v sezoně na všech informačních střediscích, a tak si ji budou moci výletníci vzít s sebou na své túry. Již je možné si ji také stáhnout na webových stránkách JCCR. Užitečné může být i rozdělení na letní a zimní verzi vycházky.

„Mapu pak může každý obohatit o razítka z jednotlivých rozhleden, pro která jsou připravená speciální místa. Nechybí ani základní informace ke každému místu, jako je třeba nadmořská výška,“ doplnila za JCCR Jana Píchová.

Novinkou je pozorovatelna

Nabídka je pestrá. Rozhledny stojí v regionu staré kamenné, moderní kovové i dřevěné. Zároveň každý rok přibývají nové. Loňskou novinkou je například ptačí pozorovatelna v Českých Budějovicích.

Mezi rákosím v Haklových Dvorech se vinou dřevěné chodníky. Na konci jednoho se návštěvníci dostanou těsně nad hladinu rybníka, na druhém mohou vystoupat na dřevěnou pozorovací věž.

Místo je navíc pohodlně přístupné z areálu pivovaru Kněžínek. Z trojboké pozorovatelny je vidět nejen na Houženský rybník, ale i na celou oblast Vrbenských rybníků.

„Jde o jednu z nejvýznamnějších lokalit z hlediska hnízdění vodních ptáků. Máme tu i druhy, které neuvidíte nikde jinde. Už několik let tu hnízdí například kolonie kolpíků bílých. Ve velkém tu žijí také kvakoši či volavky popelavé,“ přiblížil unikátní lokalitu Jiří Bureš z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK).

Za zmínku stojí třeba i vyhlídková věž Jezerní slať u Kvildy na Prachaticku, ze které jsou vidět krásné výhledy na téměř celé rašeliniště. Výchozím bodem k návštěvě je parkoviště u silnice z Kvildy do Horské Kvildy.

Přestože k vyhlídkové stavbě je to po úzké pěšině jen asi 500 metrů z mírného kopce, dosažení na kole je nemožné. Z parkoviště je totiž cyklistům vjezd do první zóny národního parku zakázaný.

Celoročně přístupné jsou i vyhlídky nad městem či řekou. Kdo chce mít perfektní výhled nejen na historické centrum v Českém Krumlově, měl by navštívit vyhlídku Křížový vrch. Na ni výletníky dovede křížová cesta, která začíná v historickém centru města. Vede přes ulice Objížďková, Křížová, Stinná a U Sáňkařské dráhy.

Své kouzlo má i vyhlídka na kopci Svatá Marta na Českokrumlovsku, odkud je vidět na Frymburk a nejvyšší horu Šumavy Plechý. Za dobrého počasí je navíc možné zahlédnout i vrcholky Alp.

Zákruty řek z výšky lze pak pozorovat v Dobronicích u Bechyně na Táborsku, stejně jako z vyhlídky Baba v Hluboké nad Vltavou či v Neznašově na Budějovicku.

Pokud dáváte přednost skutečným výškám, vhodnější bude vystoupat na rozhlednu Hradišťský vrch v Kaplici, která se nachází 774 metrů nad mořem a měří téměř třicet metrů. Lze odtud spatřit Kleť, rozhlednu Slabošovku nebo Knížecí stolec i Temelín. Při dobré viditelnosti dohlédnete až do Alp.

Zaujmout může i moderní železná stavba, která se tyčí ve Větrovech u Tábora. Věž Hýlačka stojí na místě původní dřevěné rozhledny, která shořela 1. ledna 2012. Plošina ve výšce 25 metrů nabízí kruhový výhled na území Novohradských hor, Mladovožicka, Chotovin, ale i šumavské vrcholy jako Boubín a Plechý.

  • Nejčtenější

Syny mlátil, dcery znásilňoval. Po zabití tyranského mlynáře nikdo neuronil slzu

26. května 2024

Premium Mlynářský syn už nemohl vydržet kruté zacházení svého otce s mladšími sourozenci a po krátké...

Hromadné propouštění v Zetoru. Z 300 zaměstnanců skončí víc než polovina

23. května 2024  10:22

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

Boháčům z Budějovicka prodávali kadeřníci kokain ve velkém, vozili ho z Prahy

20. května 2024  14:56

Kriminalisté zadrželi tři muže, kteří distribuovali kokain z Prahy do Českých Budějovic, kde ho...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hudba na plný život. Odešel známý dýdžej a moderátor Vladimír Kosťa Kostínek

22. května 2024  16:43

Jen málokdo, kdo žil v 90. letech na jihu Čech, nezná Vladimíra Kosťu Kostínka. Jeho poslechový...

Lukášovi uvařím svíčkovou, hlásí Eva Sedláková, maminka hokejového šampiona

27. května 2024  17:22

Hned tři hráči mistrovského týmu českých hokejistů pocházejí z jihu Čech. V neděli před půlnocí...

V Jindřichově Hradci vyoperovali ženě devatenáctikilový nádor, rostl u ledviny

27. května 2024  13:33

Lékaři v jindřichohradecké nemocnici vyoperovali šestasedmdesátileté pacientce...

Bez obyčejných lidí v obci bychom neuspěli, říká k titulu vesnice roku starosta

27. května 2024  11:28

Jihočeskou vesnicí roku 2024 se stal Vacov na Prachaticku. Starosta František Čtvrtník už se těší,...

Koncerty, kongresy i sport. To je vize nové haly u budějovického výstaviště

27. května 2024  9:03

Centrum míčových sportů má stát v Českých Budějovicích v roce 2028. Tribuny pojmou pět tisíc...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...