Podnikatel zatarasil podchod. Lidé jsou rukojmí, znělo z radnice v Týně

  • 234
Radnice v Týně nad Vltavou se už roky dohaduje s podnikatelem a předsedou koaliční strany Tejňáci Jaroslavem Bezpalcem o pozemek, na němž stojí důležitý podchod pod silnicí protínající město. Bezpalec, jemuž plocha patří, minulý týden zatarasil průchod tímto místem mobilním plotem.

Ještě na začátku minulého týdne to byla nejfrekventovanější pěší spojka mezi centrem Týna nad Vltavou a Hlineckým sídlištěm. Pak ale podchod pod hlavní silnicí v Jiráskově ulici ohraničovala z jedné strany policejní páska, z té druhé mobilní plot s navezeným stavebním materiálem. Ohrada byla navíc umístěná tak, aby se k podchodu nikdo nemohl dostat.

Právě o pozemek pod komunikací se už dlouhé roky pře radnice a vltavotýnský podnikatel a předseda koaliční strany Tejňáci Jaroslav Bezpalec. Tomu patří zmíněný pozemek, zatímco silnice je ve vlastnictví města.

O uplynulém víkendu podnikatel část plotu posunul tak, aby lidé ze sídliště mohli podchodem projít. Obyvatelé sousedních domů ale mají dál blokovaný přístup ke svým pozemkům. Plot také nadále brání snadnému průchodu po hlavní spojnici mezi blízkou autobusovou zastávkou a sídlištěm.

„Mrzí nás, že pan Bezpalec řeší své problémy s městem touto formou. Snažili jsme se pozemek od něho odkoupit, ale podle vyhlášky mu můžeme nabídnout pouze 22 korun za metr čtvereční. On od nás požaduje 571 korun,“ vysvětloval starosta města Ivo Machálek (Trikolóra).

S odstraněním celé překážky ale prozatím vedení města váhá. Starosta se totiž obává, že by Bezpalec mohl město kvůli tomu napadnout a opět se s ním soudit.

„Zákon nám to nedovoluje, musíme majitele nejprve upozornit, aby plot odstranil, a mezitím musí uplynout zákonné lhůty na vyjádření,“ dodal starosta.

Redakce MF DNES kontaktovala i Jaroslava Bezpalce, ale ten se odkázal pouze na svého právního zástupce a dále věc nekomentoval.

„Už v minulosti byla s městem předjednaná dohoda, která řešila i tento pozemek, ale bohužel ze strany zastupitelstva nebyla schválena. Tím se celý případ posunul do jiné roviny a dostal se až k soudu,“ upozornil advokát Václav Junek, který Bezpalce ve sporu zastupuje.

Zároveň také prohlásil, že v současné situaci město pozemek jeho klienta neoprávněně užívalo. Za to by podle něj mělo hradit kompenzace a zároveň zamezit dalšímu protiprávnímu jednání, jak využívání pozemku pro pěší ze strany města označuje. „Původní dohoda měla směřovat právě k tomu, že město neoprávněně pozemek užívalo, ale byla odmítnuta,“ doplnil Junek.

Tři majetkové spory s městem

Starosta Machálek ale připomněl, že město je nyní s Bezpalcem ve třech různých majetkových sporech.

„S nikým jiným takové problémy nemáme, a tento je první, který se konečně dostal k soudu. Pan Bezpalec provedl protizákonný krok a vzal si obyvatele města jako rukojmí. On ví moc dobře, že nemůžeme okamžitě reagovat, i když jsme ho hned vyzvali k odstranění překážky,“ podotkl.

Momentální situace nadále trápí obyvatele přilehlé ulice, jimž plot brání v přístupu k vlastnímu pozemku.

„Nemůžeme kvůli plotu využívat vlastní stodolu, zavážet uhlí ani pokračovat s rekonstrukcí domu. Pan Bezpalec nám slíbil, že přístup uvolní, ale to se nestalo. Problémy mají i další sousedé,“ vysvětlil František Hadrava, který bydlí u oploceného pozemku.

Vltavotýnský starosta byl ještě minulý týden odhodlaný nechat podchod uvolnit, a to i za cenu dalšího sporu. To však v tuto chvíli už není potřeba.

„Přecházení silnice v době dopravní špičky by byl zbytečný hazard. Celou situaci ještě budeme řešit na nejbližším jednání rady města,“ naznačil Machálek.

Podchod vede pod silnicí protínající Týn nad Vltavou.

Podchod vede pod silnicí protínající Týn nad Vltavou.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz