„Věděli jsme, že něco podobného udělali jednou nebo dvakrát ve světě, a nenašli jsme jediný důvod, proč to nevyzkoušet i u nás. Výsledek předčil naše očekávání. Pivo z recyklované a následně upravené vody od toho klasického prostě nepoznáte,“ uvedl Martin Hrubeš, sládek pivovaru v Čížové, který má roční kapacitu tři tisíce hektolitrů.
Voda byla po odebrání z čistírny upravená kombinací membránových technologií a úpravou na aktivním uhlí.
Podle obchodního ředitele Veolie Ondřeje Beneše řada velkých pivovarnických skupin podobné technologie používá na úpravu vody, nejde ale o vodu přímo z čistírny odpadních vod.
Pivo z recyklované vody plánuje pivovar vyrábět i nadále. Mimo jiné proto, aby vodárenská společnost mohla demonstrovat, že umí vyrobit i superčistou vodu, která je složením podobná destilované vodě. Půjde však většinou o slavnostní příležitosti, jinak by musel být zájem veřejnosti o Erko velký.
„Určitě je levnější i vhodnější používat podzemní vodu přímo v pivovaru. Akce měla prokázat, že jsme schopni upravit biologicky a chemicky vyčištěnou vodu odpadní na takovou kvalitu, která je z pohledu chemického i mikrobiologického čistší, než je běžná voda podzemní,“ dodali zástupci Veolie.
Pivovary se snaží spotřebu vody na své produkty snižovat dlouhodobě.