Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Vítězný návrh památníku v Letech zachová torzo vepřína, oběti připomene les

  9:19
Do architektonické soutěže na podobu památníku v Letech u Písku se loni přihlásilo 41 architektů. Kromě návrhů z České republiky dorazila i díla ze zahraničí, mimo jiné například z Japonska, Španělska, Skotska nebo Německa. Nakonec uspěl ateliér Terra Florida. Památník má být hotový v roce 2023.
Do památníku bude zakomponované i torzo současného vepřína.

Do památníku bude zakomponované i torzo současného vepřína. | foto: Terra Florida

Je to místo, které budí roky emoce. Tam, kde stojí Památník Lety nedaleko stejnojmenné obce na Písecku, fungoval za války protektorátní tábor pro Romy. Prošlo jím zhruba 1 300 lidí, z nichž více než 300 za branami zemřelo. Další odtud nacisté deportovali do koncentračních táborů.

V době normalizace pak v místech tábora vyrostl velkokapacitní vepřín a v devadesátých letech nedaleko něj vznikl památník obětí holokaustu. Od té doby bojovali pozůstalí po obětech, české organizace i mezinárodní instituce za jeho odstranění z pietního místa.

To se podařilo až v roce 2017, kdy vláda rozhodla o odkoupení vepřína od soukromé společnosti a vybudování důstojného památníku.

Z příběhu místa vychází i skupina architektů ve složení Jan Sulzer, Lucie Vogelová, Jan Světlík, Vojtěch Šedý a Filip Šefl, kteří v loňském roce vyhráli mezinárodní krajinářsko-architektonickou soutěž na podobu budoucího pietního místa.

„Celý návrh je postavený na symbolice. Naším základním kompozičním prvkem je les, jeho vnitřní prostor, jeho hrana a volný prostor, který díky ní vytváří,“ vysvětluje architekt Jan Sulzer z ateliéru Terra Florida s tím, že les poukazuje také na společenství.

„V tomto případě je nejobecnější metaforou společenství Romů. Nepřítomnost lesa symbolizuje vyjádření nepřítomnosti těch, kteří romský holokaust nepřežili,“ podotýká Jan Sulzer.

Architekti záměrně u vstupu vyčlenili prostor pro samostatně rostoucí skupinu nepůvodních druhů dřevin. Ta má v kontrastu se smíšeným lesem symbolizovat násilí, diskriminaci a rasismus.

„Vytváříme tak dialog dobra a zla, přirozenosti a nepřirozenosti a těmito symboly se snažíme převyprávět paměť místa. Je to ale jen nástup, památník totiž začíná světem skrytým za zdí,“ naznačuje architekt.

Otevřené místo tábora obepíná kruh cesty, na které si budou moci lidé přečíst jména vězňů uvedená na kovových páscích. Prostor samotného tábora pak bude tvořit louka s květinami. Místo vzpomínky a ticha.

K pohřebišti s pietním místem směřuje podél zdi také druhá linie. „Na pozadí hlavního velkého příběhu vzpomínkového místa v kruhu, místa pro pietní shromáždění, se odehrává druhý scénář. Hlavní expozice v návštěvnickém centru nabízí historii, dobové artefakty, data a výzkum. Návštěvníky zveme také na stezku paměti,“ popisuje Sulzer.

Ta návštěvníkům přiblíží hrůzy tábora díky hlasovému záznamu. Současně cestou zpět k návštěvnickému centru projdou kolem zbytku vepřína, který postupně pohltí les.

Právě zakomponování torza vepřína do projektu posunulo demolici objektů, k níž mělo dojít už loni. „Museli jsme aktualizovat celou investici do demolice. Původně jsme počítali s tím, že se zboří všechny stavby. Předpokládáme, že k demolici zbylé části dojde koncem letošního roku. Počítáme s tím, že se nový památník a expozice k uctění památky obětí holokaustu Romů a Sintů otevře v květnu roku 2023,“ říká Bohdana Kuzmová Křepinská za Muzeum romské kultury, pod nějž památník spadá.

Do architektonické soutěže se loni přihlásilo 41 architektů. Kromě návrhů z České republiky dorazila i díla ze zahraničí, mimo jiné například z Japonska, Španělska, Skotska nebo Německa. V čele hodnotící komise zasedl známý architekt a písecký rodák Jiří Pleskot. A jak sám říká, výběru toho nejlepšího předcházely několikadenní diskuse porotců.

„Vítězný návrh patřil mezi mé favority, i když jsme jich měli víc. Je hezký, poetický a také šetrný ke krajině. Nebude hotový hned, protože autoři návrhu hodně sázejí na vegetaci, ta se musí vysázet a počkat právě na to, až vyroste. Památník a velké kolo, které je základním kompozičním principem tohoto řešení, se tím pádem ale narodí v čase a to se mi líbí. Člověk nechá krajinu pracovat a ta za něj vypoví tragipoetiku místa,“ hodnotí Pleskot.

Předpokládané náklady na výstavbu památníku jsou podle odborného odhadu v první etapě 31,5 milionu korun. Památník bude financován vícezdrojově, hlavní část rozpočtu na vybudování pokryjí norské fondy.

  • Nejčtenější

Top selfie z jihu Čech: magický Kuklov, Ďáblova prdel i mosty na Třeboňsku

Vstoupit do Skrýše na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích, vyndat mobil a cvak. Na světě je selfie s krásným pozadím s Černou věží či Samsonovou kašnou. Nebo vystoupat Stezkou...

25. července 2024  6:10

U Českých Budějovic srazilo auto tři lidi. Skončili v nemocnici ve vážném stavu

Poblíž Starých Hodějovic u Českých Budějovic došlo ke střetu osobního auta se třemi osobami. Zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému.

21. července 2024  19:51,  aktualizováno  21:04

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dodávka sjela z kempu do Lužnice. Doplula do půlky řeky, zastavila se o mělčinu

Dodávka po střechu potopená v řece zaměstnala ráno jihočeské hasiče. Sjela do vody v Kolodějích nad Lužnicí. Při jejím vytažení pomáhali potápěči, kteří museli přijet z Českých Budějovic a Českého...

25. července 2024  11:16

Nehoda karavanu uzavřela dálnici D3 ve směru na České Budějovice

Kvůli nehodě karavanu u Soběslavi na Táborsku byla přibližně hodinu uzavřena dálnice D3 ve směru na České Budějovice. Dálnice je přibližně od 16:30 plně průjezdná, uvedl ve zprávě mluvčí jihočeské...

20. července 2024  16:51

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fotbalové Dynamo povede Jirka se Skálou a Kristkem. Ten skončil v Jihlavě

Českobudějovický fotbalový klub už zná nové složení svého vedení. Kromě nového majitele Dalibora Jirky v něm budou dva jeho bývalí ředitelé Lubomír Skála a Emil Kristek. Ten už oficiálně ukončil své...

23. července 2024  14:01,  aktualizováno  14:55

Dobronice rozebrali místní i dělníci. I méně známé zříceniny stojí za návštěvu

O České republice se říká, že je to země hradů a zámků. Platí to také o Jihočeském kraji, kde mohou turisté navštívit desítky známých staveb. Za uplynulá staletí se z řady z nich staly zříceniny....

27. července 2024  10:11

Konec zdlouhavých přesunů, žákům ve Veselí staví tělocvičnu za 65 milionů

Když mají děti ze ZŠ na třídě Čs. armády ve Veselí nad Lužnicí tělocvik, musejí využívat malé a nedostačující prostory, nebo chodit do vzdálené sportovní haly. Už od příštího školního roku budou mít...

26. července 2024  15:56

Roklanskou chatu čeká obnova, kvůli ochraně tetřeva ale může trvat léta

Roklanská chata se bourat nebude. Čeká ji obnova. Ministr životního prostředí Petr Hladík to prohlásil na Modravě po dnešním jednání se zástupci šumavských obcí a Správou Národního parku Šumava....

26. července 2024  7:01,  aktualizováno  12:29

Kulajdová je pro odvážné, za okurkovou se lidé vracejí, říká zmrzlinář z Milevska

Premium

Josef Kortan připravuje netradiční příchutě zmrzlin, jeho práce ho baví i v 72 letech. Zaujal i v soutěži Chutná hezky. Jihočesky. Připravuje okurkovou, s rumem a arašídy – takzvaného Rumburaka,...

25. července 2024

Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?
Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?

40 testerek vyzkoušelo intenzivní zklidňující balzám pro velmi suchou, citlivou i atopickou pokožku Atoderm Intensive baume od Biodermy. Jak balzám...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....