Začínala se skladem bot v obýváku, teď získala titul Firma roku

  9:55
Před devíti lety chtěla pro své roční dítě koupit pohodlné boty. Teď zaměstnává 20 lidí, dodává barefootové boty do celé Evropy a pohrává si s myšlenkou na vlastní obuvnickou značku. Společnost Little Shoes, kterou Klára Borlová založila, získala ocenění Firma roku 2022.

Klára Borlová založila před devíti lety firmu Little Shoes prodávající barefooty. Nyní už nabízejí boty přibližně od 30 firem, zaměstnává 20 lidí a získala ocenění Jihočeská firma roku. | foto: Petr Lundák, MF DNES

„Přišlo mi opravdu divné, že moje dítě kvůli nepohodlným zimním botám najednou chodí jako robot. Hledala jsem proto alternativu, která by mu umožnila přirozený a pohodlný pohyb. Ideální boty jsem našla až v Asii, ale aby mi je na takovou vzdálenost poslali, musela jsem objednat minimálně 50 párů,“ vzpomíná na neplánovaný začátek podnikání Klára Borlová s tím, že v té době vůbec nevěděla, že se jedná o barefootové boty.

Když přišly, musela vyřešit, jak s tolika přebytečnými páry naložit. K jejímu překvapení byl o pohodlné boty takový zájem, že se jí podařilo během velice krátké doby všechny rozprodat bez nutnosti jakékoliv marketingové propagace. Borlová správně vytušila příležitost k podnikání a začala rozjíždět vlastní internetový obchod.

Při začátku podnikání byla na mateřské dovolené a vše řídila z domova. Nabízela sortiment jen od jedné značky, sklad měla v obýváku a maminky s dětmi si chodily boty zkoušet přímo k ní do bytu. K rozšíření nabízených značek ji až časem dohnaly špatné dodací podmínky a zpětná vazba od rodičů.

„Původně jsme chtěli být jen obchod s dětskou obuví, ale často jsme přicházeli do kontaktu s rodiči, u kterých byl zájem o podobné boty taky veliký. Rozhodli jsme se proto, že náš sortimentem rozšíříme i o boty pro dospělé,“ vypráví Borlová s tím, že dnes už prodávají boty přibližně od 30 firem, z nichž je velká část z Česka.

„Tuzemští výrobci bot se barefootového trendu chytli, dokonce bych řekla, že barefooty české obuvnictví zachránily. Po revoluci nedokázali čeští obuvníci konkurovat levným botám z Asie, na poptávku po barefootech ale zareagovali rychle a dnes je o české produkty ve světě opět velký zájem,“ konstatuje Borlová.

Barefoot

Specifický druh obuvi, který musí splňovat několik kritérií. Musí mít dostatečně širokou špičku, která nebude nijak svírat a omezovat chodidlo, a flexibilní nízkou podrážku bez podpatku. Díky tomu může chodidlo v noze správně držet rovnováhu a vysílat do těla všechny potřebné impulzy. Kromě většího pohodlí má nošení takových bot také pozitivní vliv na držení pánve a páteře.

Své podnikání zahájila v Praze, dnes už však žije opět ve svém rodném Písku. Po přestěhování se rozhodla sklad vyexpedovat z bytu a najmout prvního zaměstnance, který by jí s obchodem pomáhal. Zájem o barefootové boty postupně rostl, takže jeden zaměstnanec brzy nestačil a obchod se neustále rozrůstal. Nyní firma sídlí v budově bývalého Jitexu a pracuje v ní přibližně 20 lidí včetně Klářina manžela, který kvůli jejímu podnikání opustil své původní zaměstnání.

Poslední velkou změnou bylo přeložení internetových stránek obchodu do angličtiny a němčiny, díky čemuž nyní Little Shoes dodávají barefootové boty napříč celou Evropou a ročně jich prodají více než 100 tisíc. Aby byla firma lépe přístupná i zákazníkům, kteří nemají s tímto druhem obuvi tolik zkušeností, založila Borlová v Písku první kamennou prodejnu.

„Současná popularita barefootů určitě souvisí se současným trendem zdravého životního stylu a eco-bio produktů. Design těchto bot se za posledních několik let navíc opravdu změnil a je možné si koupit barefootové boty na jakoukoliv příležitost. Nemyslím si ale, že by se z nich někdy stal úplný standard. Vždy se budou lehce vzpírat současným módním trendům,“ říká Borlová s tím, že i ona měla dříve problém najít boty, které by splňovaly její estetické nároky.

Verze pro sport i do společnosti

Důraz na ekologii je znát i při výrobě bot. Firmy často dávají přednost přírodním materiálům, aby tolik nezatěžovaly životní prostředí. Populární je také využívání recyklovaných surovin. Použití těchto materiálů však není zcela běžné, což se projevuje na ceně. „Obecně jsou barefooty dražší. Dětské boty pořídíte přibližně za 1 500 a pro dospělé jsou v rozmezí dvou až tří tisíc,“ říká Borlová. Cena zimních vyteplených se blíží i k pěti tisícům.

Přestože se za posledních pět let trh s barefooty opravdu rozrostl a zákazníci si mohou koupit jejich společenské, všední i sportovní verze, se kterými je možné běhat i vyrazit na horskou túru, Borlová se domnívá, že je stále co zlepšovat.

„U dodavatelů již mám docela jméno, a tak nás občas přizvou na jednání o podobě produktu. Pořád jsou to jen poznámky k cizí práci a své původní nápady tam vnášet nemůžeme, proto si pohrávám s myšlenkou založit vlastní značku. Ale zatím je to jen takový vzdálený sen,“ říká Borlová s tím, že zahájit výrobu by bylo velice nákladné a složité a ona pro podobné podnikání zatím nemá potřebné zkušenosti.

  • Nejčtenější

Zemřel herec Martin Hruška, známý ze seriálů Modrava či Sedm schodů k moci

9. června 2024  12:23

Ve věku 56 let nečekaně zemřel herec Martin Hruška. O jeho úmrtí informovalo například Jihočeské...

Uznávaný astronom se mění v šíleného vědce. Lidi teď z hvězdárny vyhazujeme, směje se

14. června 2024

Premium Miloš Tichý z českobudějovické hvězdárny natáčí zábavná krátká videa na sociální sítě, která mají...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vandalové v Táboře shodili žulové desky z hradeb na cestu, strážníci ji zavřeli

10. června 2024  11:58

Žulové desky kryjící městské hradby v Táboře někdo shodil dolů na cestu, která prochází bývalou...

Druhá sezona budějovického letiště je v plném proudu, nejvíc láká Turecko

13. června 2024  9:16

Přílety na Letiště České Budějovice stále lákají, stovky lidí vyhlížejí stroje blížící se od...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

V Nové Bystřici se bude stavět obchvat, lidé o tom rozhodli v referendu

8. června 2024  20:01

Obyvatelé Nové Bystřice na Jindřichohradecku, která má asi 3200 obyvatel, v sobotu referendu...

Linka P byla pomalá, linka L také langsam, to byly začátky MHD, slaví 115 let

15. června 2024  11:15

Poprvé vydržel provoz českobudějovických trolejbusů jen pět let do roku 1914. Když se ho podařilo...

Uznávaný astronom se mění v šíleného vědce. Lidi teď z hvězdárny vyhazujeme, směje se

14. června 2024

Premium Miloš Tichý z českobudějovické hvězdárny natáčí zábavná krátká videa na sociální sítě, která mají...

Přes 50 sportů u jezera Most. Start Olympijského festivalu předstihne hry o den

14. června 2024  16:09

Slavnostní zahájení Olympijského festivalu proběhne u jezera Most na Mostecku 25. července, tedy...

Kolpík se chytil do zakázané pasti, která mu zlomila nohy. Ptáka museli utratit

14. června 2024  16:06

Otevřené zlomeniny obou nohou způsobila nastražená železná past kolpíkovi bílému, který se do ní...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...