Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Letních brigád je dost, ale zájemci musí hledat. Vydělají si víc

  16:22
Brigádníci si letos na jihu Čech vydělají o 20 až 30 korun za hodinu víc než v minulých letech. Třeba u Lipna jsou volná místa. Lidé se nejčastěji hlásí o pozice uklízečů, pokojských nebo pomocníků v obchodech. Mnozí chtějí pracovat i v zemědělství. Podniky shánějí brigádníky nejčastěji do restaurací.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Blíží se léto a provozovatelé restaurací, kempů nebo sportovních areálů se připravují na sezonu. Doufají, že bude bez covidových omezení, a čekají, že se jižní Čechy zaplní turisty. Proto musí posílit týmy svých zaměstnanců – hledají servírky, pracovníky na úklid, správce nebo animátory.

Pokud však po podobné brigádě toužíte, bude odkázáni zejména na vlastní přičinlivost a dobré kontakty. Inzerce na vlastních webech, papír na recepci nebo ve výloze a šuškanda mezi blízkými zaměstnanců, tak provozovatelé sezonních pracovišť nejčastěji shánějí zaměstnance.

Spolupráce s úřadem práce nebo s online inzercemi je u nich spíše výjimkou. První krok je tak často na samotném zájemci, který musí podnik cíleně navštívit a požádat o brigádu. To potvrzuje i Jiří Beran, ředitel oboru zaměstnanosti na úřadu práce v Českých Budějovicích.

„Sezonní práce zaměstnavatelé hledají většinou prostřednictvím sociálních sítí či vlastních stránek a zaměstnanců, proto se jejich nabídka objevuje v naší evidenci v menší míře,“ potvrzuje a dodává, že nyní je sice možné zaznamenat na úřadech práce nárůst nabídky sezonních prací, ten je ale srovnatelný s minulými roky.

Podle Berana mají uchazeči největší zájem o pozice uklízeče, pokojské nebo pomocníka v obchodech. Rostoucí poptávka je ale patrná i v zemědělství, lesnictví nebo stavebnictví. Tradičně je velká poptávka i po kuchařích, číšnících či servírkách.

Právě v gastronomii je potenciál pro letní brigádu obrovský. Nejenže restaurace a hotely nabírají před každou sezonou pravidelně několik brigádníků, aby zvládly letní příval zákazníků, navíc je celé odvětví po pandemii covidu výrazně oslabené.

To potvrzuje i Darina Malá, provozní hotelu a restaurace Zlatý Anděl v Českém Krumlově. „Teď nesháníme jen sezonní pracovníky, ale i lidi na stálý pracovní poměr. Ovšem celkově pociťujeme, že zájem o práci v gastru nebo ve službách obecně je výrazně menší, než býval,“ upozorňuje.

Najdou se však i restaurace, kde o personál nouzi nemají. Například v krumlovské restauraci Leylaria. „Většinou bereme před sezonou dva až tři lidi na plac i do kuchyně. Letos jsme je sehnali rychle, takže už můžeme být v klidu,“ sdělil Marek Vomáčka, šéfkuchař restaurace.

Přijdou v pátek a už se jim nechce

Nicméně nedostatek zájemců o práci není jediný problém, který musí provozovatelé restaurací řešit. „Často se stane, že se domluvíme a brigádník má chuť, pak je najednou pátek večer a už se mu nechce a vymlouvá se. Nebo když je hezké počasí, to je pak podobné,“ popisuje své zkušenosti Petr Brom z pizzerie Fontana v centru Českých Budějovic s tím, že nejtěžší je najít někoho spolehlivého.

Podmínky pro brigádníky v restauracích, hotelech i stáncích přitom nejsou tak špatné. Zaměstnavatelé zohledňují současnou situaci a ve všech oslovených zařízeních se hodinová mzda zvedla oproti minulým letům přibližně o 20 až 30 korun. Obecně se dá říci, že brigádníky v restauracích čeká hodinová mzda v rozmezí 120 až 200 korun. K ní si navíc mohou přičíst spropitné a peníze ušetřené za stravování, které mají většinou zdarma.

Dalším sektorem, kde letní brigádníky nabírají ve velkém, jsou kempy a sportovní či rekreační areály. Místa bývají často rychle obsazená, protože se jedná o oblíbené brigády, které nabízejí mladým lidem možnost vydělat si peníze a zároveň si užít pěkné léto.

„Většina sezonního personálu se k nám každoročně vrací, bývají to převážně studenti. Doplňujeme tedy jen ty, kterým se mění životní rytmus a nechtějí dál pracovat jen sezonně,“ sdělil Ivo Bednář, mluvčí kempu a půjčovny lodí Kanak.

Podobných areálů a pracovních pozic je však v Jihočeském kraji dostatek, proto si zájemci ještě mohou vybírat. Výše mzdy se pohybuje od 100 do 180 korun za hodinu. Nové brigádníky hledá například Park Frymburk, rekreační zařízení Počta u Otavy poblíž Zvíkova nebo koupaliště v Hluboké nad Vltavou. Velký počet letních brigád nabízí i společnost Conduco, která sdružuje několik rekreačních areálů v Lipně nad Vltavou.

  • Nejčtenější

Syny mlátil, dcery znásilňoval. Po zabití tyranského mlynáře nikdo neuronil slzu

26. května 2024

Premium Mlynářský syn už nemohl vydržet kruté zacházení svého otce s mladšími sourozenci a po krátké...

Hromadné propouštění v Zetoru. Z 300 zaměstnanců skončí víc než polovina

23. května 2024  10:22

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pardubice mají klid, Zlín po prohře zůstává na dně. Rozhodne poslední kolo

19. května 2024  16:29,  aktualizováno  20:13

O přímém sestupujícím z Fortuna ligy se rozhodne v závěrečném dějství nadstavbové části. Nejhorší...

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Boháčům z Budějovicka prodávali kadeřníci kokain ve velkém, vozili ho z Prahy

20. května 2024  14:56

Kriminalisté zadrželi tři muže, kteří distribuovali kokain z Prahy do Českých Budějovic, kde ho...

Syny mlátil, dcery znásilňoval. Po zabití tyranského mlynáře nikdo neuronil slzu

26. května 2024

Premium Mlynářský syn už nemohl vydržet kruté zacházení svého otce s mladšími sourozenci a po krátké...

Bellarie změnila při rekonstrukci barvu, teď ji po letech znovu otevřou lidem

26. května 2024  9:15

Rokokový letohrádek Bellarie v zámecké zahradě v Českém Krumlově změnil barvu. Po náročné...

Zdaleka nejsme zachránění, shodují se karvinský Ciupa a budějovický Králik

25. května 2024  21:43

Na barážových příčkách se po výhře fotbalistů MFK Karviná nad Dynamem České Budějovice 1:0 udržela...

Karviná - České Budějovice 1:0, rozhodl Budinský, oba týmy jdou do baráže

25. května 2024  20:07

Karvinští fotbalisté do baráže o účast v příštím ročníku první ligy půjdou v dobré náladě. V...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...