Dej si bacha i vozy sportovců. Po Budějovicích jezdí nápadité autobusy

  9:40
Až 170 tisíc korun bez daně stojí ročně reklama na vozech MHD v Českých Budějovicích. K tomu tvorba grafiky a instalace za zhruba 150 tisíc bez daně. Většina velkých jihočeských subjektů ji využívá a je s ní spokojená.
Autobus fotbalistů Dynama v Budějovicích

Autobus fotbalistů Dynama v Budějovicích | foto: Petr Lundák, MF DNES

Dej si na mě bacha, varuje podobizna hudebního skladatele Johanna Sebastiana Bacha z trolejbusu Jihočeské filharmonie. Medvědi a vydry sledují město z vozu Zoo Hluboká nad Vltavou. Společně jsme Dynamo, hlásá nápis z autobusu fotbalistů.

Po Českých Budějovicích nejezdí pouze jednobarevné vozy městské hromadné dopravy (MHD). O reklamu na nich je zájem a využívá ji řada místních subjektů.

Pro komerční účely může dopravní podnik (DP) nabídnout 38 autobusů a 45 trolejbusů. Aktuálně je jich celopolepených 42. „Celoplošná reklama značí zpravidla dlouhodobější spolupráci. Na dalších vozech máme menší reklamu, která bývá sjednaná většinou na několik měsíců,“ upřesnila mluvčí DP Barbora Fišer.

Podnik je limitovaný u dalších padesáti vozů, které musí zůstat bez reklamy kvůli podmínkám dotací, ze kterých byly financované.

Po Budějovicích tak vozí cestující například ty s grafikou Hvězdárny a planetária, OC Géčka, Jihočeského muzea, Alšovy jihočeské galerie, Teplárny ČB, Madety, Výstaviště, FCC nebo sportovních klubů – Motoru, Dynama i Jihostroje.

Zajímavostí byla speciální autorská malba k loňskému Budějovickému Majálesu. DP poskytl mladým umělcům autobus, kteří ho vyzdobili ve svém stylu a díky barevnosti ho v ulicích také nepřehlédnete.

Celopolepené autobusy

Hvězdárna a planetárium, OC Géčko, Jihočeské muzeum, Forpsi – Internet.cz, Bydlet s. r. o. – Dubičný potok, Zoo Hluboká nad Vltavou (2 vozy), SM Produkt, Plasma Place, KWS sports, Jihočeská filharmonie, Alšova jihočeská galerie, Datart, ProSpánek, Sběrné suroviny, Groz-Beckert, Prompt 2 servis, Izol-centrum, PS Patrol, Prior, Hotel resort Relax, Mondi Bupak, Teplárna ČB (2), JTV, Kozlovna a Plzeňka, Mektec, Kovošrot Group CZ, C-Plastik, Motor Jikov, Madeta a. s., FCC, Wolt, Elben CB Beneš, JAF Holz, Strnad koberce, VK Jihostroj, HC Motor, Seca, Elektro Novák, Hopsárium, SK Dynamo.

Dokonce dva vozy si nechala polepit Jihočeská filharmonie. První představuje budějovické dominanty a doplňuje ho nápis „Hrajeme pro vás“. Na tom druhém filharmonie vsadila na nápaditý design s podobiznami slavných hudebníků a vtipnými hesly. „Je barevný a zaujme. Máme z nich radost, vždy je ve městě ráda vidím,“ potvrdila Kateřina Kyselová z marketingu a produkce.

Podobně jako další subjekty i filharmonie musela při tvorbě vizuálu myslet na jeho univerzálnost a trvanlivost. Jedná se o dlouhodobou reklamu, jejíž případné úpravy stojí dost peněz. „Máme na něm však vyhrazené místo, kde můžeme nalepovat pozvánky na jednotlivé koncerty, a to není tak nákladné,“ naznačila Kyselová.

O polepené vozy DP je zájem a s reklamou na nich jsou zákazníci spokojení. „Tak velkou reklamu těžko seženete. Navíc se dostane na víc míst ve městě, je pohyblivá, ne statická,“ přidala Kyselová.

Budějovické pivovary chybějí

Některé významné subjekty z regionu však ve výčtu chybějí. Dříve po městě jezdily vozy v barvách pivovarů Budvar či Samson či firmy Bosch, aktuálně tomu tak není.

„Momentálně využíváme řadu jiných nástrojů k propagaci naší značky. Nicméně do budoucna určitě nevylučujeme ani možnost vyzkoušet reklamu na vozech MHD,“ sdělila za Budvar Veronika Pauknerová, specialistka interní komunikace.

Reklama na vozech MHD se řídí platnou legislativou, která jasně určuje zakázaná sdělení či produkty. Dostupná je i pro soukromé subjekty či politická uskupení.

Pokud byste se však pro ni rozhodli, čekejte, že to nebude levné. Provozování celoplošné reklamy na vozidle stojí ročně od 102 do 169 tisíc korun bez DPH. A k tomu si připočtěte ještě tvorbu grafiky a její následnou instalaci. Polep zajišťuje většinou několik firem z okolí a vyjde na zhruba 150 tisíc korun bez daně.

Levnější reklama uvnitř vozů

„Dopravní podnik nabízí pouze pronájem ploch pro reklamu. Výrobu a instalaci si zajišťuje klient. Dodržen musí být grafický manuál, který stanovuje vyloučené plochy, a také předepsaný typ fólie. Rozdíly v obsazených plochách jsou dané dobou, ve které byly provedeny,“ určila mluvčí Fišer.

Dostupnější tak mohou být reklamy uvnitř vozů MHD či na zastávkách. Jejich ceny se pohybují zhruba od tří do deseti tisíc korun bez daně, k tomu několik tisíc za instalaci a následné odstranění. Každopádně je příjem z této reklamy pro budějovický DP zásadní.

Důležité je, aby vizuální stránka jakékoliv reklamy zaujala. Grafický návrh je vždy na poptávajícím, DP ho pokaždé musí schválit. Zájemci si nemohou vybrat, na jakých linkách budou „jejich“ vozy fungovat. Nicméně platí, že trolejbusy častěji jezdí v centru města, kloubové a jednočlánkové autobusy sbírají cestující z kraje města a okolních obcí.

Autor:
  • Nejčtenější

Uznávaný astronom se mění v šíleného vědce. Lidi teď z hvězdárny vyhazujeme, směje se

14. června 2024

Premium Miloš Tichý z českobudějovické hvězdárny natáčí zábavná krátká videa na sociální sítě, která mají...

Fotbalisté Dynama zvažují, že nezahájí přípravu, pokud nedostanou výplaty

18. června 2024  11:08

Napjatá situace v českobudějovickém Dynamu trvá. Hráči stále nemají výplaty, a tak zvažují, že by...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Horváth Budějovice trénovat nebude. Nedohodli jsme se, potvrdil kouč

17. června 2024  11:32

Pavel Horváth realizační tým budějovických fotbalistů nerozšíří. Bývalý úspěšný záložník a...

V Kovosvitu nedostává výplaty ani divize Management. Také chtějí skončit

18. června 2024  15:23

Většina zaměstnanců divize Machine Tools společnosti Kovosvit MAS ze Sezimova Ústí na Táborsku dala...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Druhá sezona budějovického letiště je v plném proudu, nejvíc láká Turecko

13. června 2024  9:16

Přílety na Letiště České Budějovice stále lákají, stovky lidí vyhlížejí stroje blížící se od...

Hráči mají výplaty, přípravu zahájí, vzkázal budějovický šéf. Potvrdil i posily

19. června 2024  14:54

Českobudějovičtí fotbalisté dostali své výplaty a ve čtvrtek v běžném režimu zahájí letní přípravu....

V českobudějovické nemocnici poprvé operovali srdce s pomocí robota

19. června 2024  13:13

Lékaři z oddělení kardiochirurgie, hrudní chirurgie a cévní chirurgie provedli první roboticky...

Díky vyhlášce je možné likvidovat problémové vlky, ochránci jsou proti

19. června 2024  9:19

Nová vyhláška informuje, za jakých podmínek může ztratit vlk statut ochrany ohroženého druhu a...

Budějovice chtějí dálniční obchvat zdarma, výjimky teď ale ministerstvo nedává

18. června 2024  16:55

Schyluje se k zajímavému boji o to, zda bude dálnice D3 kolem Českých Budějovic po zprovoznění bez...

Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.
Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.

Máte ve své koupelně starou žehličku na vlasy nebo fén? V oblasti vlasové péče došlo v poslední době k obrovským inovacím. Je ale opravdu nutné...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...