Místo stáje postavili dům, který se takřka vznáší nad rybníkem

  1:00aktualizováno  1:00
Úcta a vztah k rodinným domům či venkovským usedlostem mají v tuzemsku dlouhou tradici. I proto bývá rozhodování o budoucnosti těchto staveb velmi obtížné. Někdy je však radikální řez nezbytný. To je i případ usedlosti nedaleko České Lípy.

Dům stojí v místě bývalých stájí postavených z vepřovic. Jeho fasáda získala v roce 2014 hned dvě ocenění (Fasáda roku Baumit, Brick award). . | foto: Fotes

„Stará rodinná usedlost, téměř na samotě, dlouho majitele lákala, aby se zde opět trvale usadili. Velké hospodářské stavení však neposkytovalo odpovídající prostor, který by šel na současné požadavky bydlení upravit,“ popisuje architekt Jan Tesař situaci, v jaké se na architektonické studio Stempel & Tesař architekti obrátili majitelé objektu.

Terasa s výhledem na rybník má subtilní kovové zábradlí.

Terasa s výhledem na rybník má subtilní kovové zábradlí.

Ti se rozhodně nechtěli nijak ukvapit, uvědomovali si rodinné vazby i závazky. Nakonec se rozhodujícím momentem stal havarijní stav staré stáje, kdy již nebylo možné technologicky zastaralou konstrukci dále udržovat. Bylo rozhodnuto stáj z vepřovic strhnout.

Nový život na starých místech

Po stržení staré stáje se rázem odkrylo místo, které si říkalo o znovuobnovení novou stavbou. „Jedinečný jižní výhled na zámecký rybník, vzrostlá zeleň a touhy majitelů byly jasným rozhodujícím signálem, že zde bude stát jejich nový rodinný dům,“ popisuje architekt Tesař.

Fotogalerie

Jak je pro studio Stempel & Tesař architekti typické, snažili se autoři projektu využít vše, co bylo použitelné ze staré stavby. V tomto případě to byl původní sklep stáje, který je zasazen do svahu v pískovcové opěrné zdi.

„Tento přírodní materiál, stejně jako dřevo terasy, pergoly a garážového stání, jsou v dokonalé harmonii s neutrálním bílým objem stavby,“ upozorňuje architekt Jan Tesař.

Objemově vychází dům z původní stodoly, do prostoru takřka „v korunách stromů“ je pouze vykonzolována dřevěná terasa s nádherným výhledem do okolí. I díky velkoformátovým hliníkovým oknům se tak ideálně propojil interiér s exteriérem.

Zděný dům (systém Porotherm 50 SI) má sedlovou střechu se skládanou střešní krytinou. Dřevěnou konstrukci terasy doplnilo subtilní kovové zábradlí s výplní z nerezové sítě.

Majitelé si dům opravdu užívají, všechny obytné místnosti mají v přízemí, v podkroví jsou pouze ložnice a koupelna pro děti, které je navštěvují i s vnoučaty.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Informace o projektu

Architekt: Stempel & Tesar architekti – Ján Stempel, Jan Jakub Tesař

Klient: Soukromá osoba

Dodavatel: Antonín Pechočiak stavební práce

Projekt a výstavba: 2010 až 2013

Pozemek: 2 062 m2

Zastavěná plocha: 112,6 m2

Užitná plocha: 198 m2

Velkoformátová hliníková posuvná okna propojují interiér s exteriérem.

Velkoformátová hliníková posuvná okna propojují interiér s exteriérem.

Autoři

Prof. Ing. arch. Ján Stempel (1959), Ing. arch. Jan Jakub Tesař (1981)

Ján Stempel, absolvent Fakulty architektury Technické Univerzity v Budapešti, začínal v dnes již v legendárním ateliéru SIAL pod vedením prof. Masáka a prof. Hubáčka.

Od roku 2006 působí Ján Stempel jako vedoucí Ústavu navrhování na Fakultě architektury ČVUT v Praze. V roce 2008 založil ateliér Stempel & Tesař architekti společně s Janem Tesařem, který studoval na prestižní univerzitě v Delftu v Nizozemsku a fakultě architektury ČVUT v Praze. Během pobytu v Nizozemsku pracoval ve známé kanceláři Jeanne Dekkers architektur. Od roku 2018 je proděkanem pro vnější vztahy FA ČVUT.


Nejčtenější

Tomáš Hanák si ke své hospůdce zrekonstruoval starý vagon na bydlení

Obytný vagon, který Tomáš Hanák s láskou a nadšením zrekonstruoval, má i svou...

Smíchejte staré železo ze šroťáku, slisované vlnité plechy, tovární okna ze staré továrny a hlavně přidejte zašlý...

Nájemníci k pohledání. Vytopili byt a celý dům zamořili štěnicemi

1

Vlastníci bytů vědí, jak je někdy těžké sehnat spolehlivé a slušné nájemníky. Dál totiž nesou odpovědnosti za ty, kdo...

Zásadní životní zvrat. Naše cesta z paneláku byla kolotočem překvapení

1

Touha utéct z betonového sídliště do náruče přírody může být ošidná. Romantické představy se od skutečnosti liší. Ale...

Úřednice se vrhla na proměnu garsonky. Výsledek je mistrovským dílem

Nově zrekonstruovaná garsoniéra stojí v samém srdci francouzského města...

Mladá úřednice, která se v kanceláři starosty podílí na urbanistické koncepci a rozvoji francouzského Bordeaux,...

Na zahradě si postavili venkovní kuchyni. Svépomocí a za tři měsíce

Anna a Marek si na zahradě v obci Krásné na Vysočině postavili za tři měsíce a...

Anna a Marek si na zahradě v obci Krásné na Vysočině postavili za tři měsíce a svépomocí krásnou dřevostavbu. Vysněnou...

Další z rubriky

Jak vyčistit nebo doplnit zašlé či chybějící staré dlaždice v domě

Prostory starých činžovních domů se vyplatí vyčistit a opravit. Obnovená je i...

Pokud máte v domě originální staré slinuté dlaždice, které však vypadají „unaveně“ a takřka na odpis, nevzdávejte se....

Funkcionalistickou vilu si postavil svépomocí. Přiznává i chyby

Dům navržený architektem Radomírem Grafkem z ateliéru RG architects studio...

Velkorysá a moderní rodinná vila v Brandýse leží na okraji zahrádkářské kolonie. V tichu, zeleni a s výhledem na Labe....

Elegantní rodinný dům okouzlí každého, kdo má rád minimalistický styl

Teprve když projdete ulicí dolů kolem domu, zjistíte, že jde o dvoupodlažní...

Kontrast bílé a černé, přísné geometrické tvary a velké prosklení v jednom rohu stavby. To jsou hlavní prvky...

Najdete na iDNES.cz