Z poslední světové soutěže v Thajsku (Pattaya City Culinary Cup) si přivezl zlatou medaili za první místo. Antonín Bradáč, šéfkuchař Central - Eastern Europe ze společnosti Electrolux, neodešel ze soutěží v posledních čtyřech letech bez medaile. A co vymýšlí v zaměstnání, to si zkouší i doma.
Lze hovořit o srovnatelné kvalitě profi spotřebičů a přístrojů pro domácnost?
Myslím, že ano. Je to trend, který pozoruji již několik let. Nároky běžných uživatelů na spotřebiče se zvyšují, protože se mění stravovací návyky a chutě. Výrobci tak vybavují domácí spotřebiče technologiemi, které byly dříve dostupné jen nám, profesionálním kuchařům.
Typickým příkladem je indukční ohřev, vaření v páře nebo nízkoteplotní vaření. Právě zkušenosti profesionálních kuchařů pomohly při navrhování nových spotřebičů s funkcemi, které dříve domácí přístroje neměly. My jsme se podíleli například na řadě Inspiration Range Electrolux, díky níž si můžete připravit doma jídla, která se před tím podávala jen v restauracích.
Lze srovnat kvalitu masa připraveného v domácí parní troubě s pokrmem z konvektomatu?
Určitě, co se týče kvality upraveného masa či jiného pokrmu v parní troubě, ta je naprosto stejná jako u profesionálního konvektomatu. Můžu to potvrdit i z vlastních zkušeností, protože mám doma parní troubu AEG a v profi konvektomatu vařím denně v práci. Kvalitní parní trouby jsou takový malý domácí konvektomat, a to i s moderními funkcemi jako je 100% pára při 96 °C, pečicí sonda či automatické programy.
Ovlivnil trend single domácností zájem o různé spotřebiče?
Jednočlenné domácnosti přispěly k velkému boomu takzvaných kompaktních spotřebičů. Kombinují více funkcí najednou, například horkovzdušná trouba v kombinaci s parním a mikrovlnným ohřevem.
Souvisí to s tím, že v těchto domácnostech představuje prostor velký luxus. Musí se proto využívat s rozmyslem, kompaktní spotřebiče šetří v kuchyni místo. Všechny modely se vyrábějí v luxusním designu z nerezavějící oceli, dobře se tak hodí do moderních kuchyní. Přes svou výšku pouhých 38 centimetrů poskytují uživatelům stejnou kvalitu jako standardně velké, ale mají například nižší spotřebu elektrické energie.
Který spotřebič máte nejraději?
Určitě parní troubu a indukci. Parní troubu, protože nahrazuje několik kuchyňských přístrojů, a tím šetří místo v kuchyni. Je to multifunkční zařízení s vysokou výkonností, které šetří čas, energii a snižuje pracnost přípravy pokrmů. Snad jen s výjimkou vaření těstovin zvládne kompletní úpravu potravin, tedy vaření, dušení, pečení, grilovaní a zapékání.
Parní troubu lze využít i pro regeneraci či ohřev potravin, knedlíků, rýže, omáček a masa. Dále k zavařování, sušení ovoce a jiným technologickým postupům včetně LTC programu, tedy nízkoteplotního pečení. Současně v ní můžeme péci například maso a buchtu, aniž by se jejich pachy vzájemně mísily.
A nezanedbatelná je i chuť připravovaných pokrmů a pochopitelně zachování nutričních hodnot potravin, vitaminů, minerálních látek a stopových prvků v maximální možné míře. Indukci preferuji pro její rychlost ohřevu, přesnou regulaci teploty a především pro její snadné čištění.
Může klasická trouba vyřešit i smažení vánočního kapra nebo řízků?
Ne, to ne, i když to některé hospodyně praktikují. Smažené řízky se připravují na pánvi, důležité je to, na čem se smaží. Výborné je sádlo, přepuštěné máslo, rozhodně ne olivový olej. Aby se omastek nepřepaloval, je skvělá indukční varná deska, která udrží stálou teplotu.
Antonín Bradáč*1977 |
Kdo chystá hodně řízků hodně, může je obalit i den předem a pak uložit ve fólii do chladničky, jde však o krajní řešení, ne doporučené! "Křupavý efekt" zaručí jen smažení těsně před podáváním. Tady k "oživení" nepomůže ani parní trouba.
A pokud jde o kapra nebo jinou rybu, pak na obalení předem zapomeňte, ryba "pouští" vodu, ta se vsaje do strouhanky a máte po ideální křupavosti. Ryby se prostě musí obalovat těsně před smažením.
A nesmí se nic podcenit, strouhanku si udělejte doma sami, pár ztvrdlých rohlíků zvládne klidně struhadlo. V kupované se může objevit i starý chléb.
Máte tip na zajímavý nový spotřebič?
Určitě indukční varná deska wok s využitím jak pro asijskou kuchyň, tak vaření těstovin, úpravy zeleniny či polévky. Z příslušenství pro trouby doporučuji novinku Magic Plate, je to oboustranný grilovací tál, na kterém můžete grilovat masa, zeleninu, brambory, a to bez pachu a kouře v pohodlí vašeho domova. Grilovací tál vytváří atraktivní vzhled pokrmů, zachovává šťavnatost masa a při otočení jej lze využít i jako plech na pizzu, koláče nebo klidně i vánoční pečivo.
Právě na něm je vidět, jak mizí rozdíly mezi profi spotřebiči a přístroji pro domácnost. Vyrábí se stejný jak pro konvektomaty, tak i běžné trouby, liší se jen hloubkou.
Rybí recept od odborníkaNemáte rádi kapra a přesto byste si rybu dali? Zkuste třeba tento recept Antonína Bradáče: Mořský vlk pečený v solné krustě 350 g čerstvého chlazeného mořského vlka (vykuchaného) Mořského vlka opláchneme a vyndáme žábry. Necháme šupiny! Do ryby vložíme plátky citronu a snítku tymiánu. Ze soli, bílku a vody vytvoříme těstíčko. Rybu položíme na pečící papír a celou ji slaným těstíčkem zakryjeme. Pečeme v předehřátě troubě na horký vzduch 200°C po dobu 30 minut. Po upečení sejmeme upečenou solnou krustu a kůži, jde to velmi snadno. Rybu můžeme podávat s jakoukoli přílohou. Pečicí papír je důležitý, jinak strávíte mytím pekáče spoustu času! |