Připomínáme proto, aby soutěžící nezapomínali na informace k použitým spotřebičům a připsali také pár slov o sobě. K fotografiím pokrmu připojte i fotografii trouby, v níž jste jej připravovali.
Sledovat soutěž a zúčastnit se jí se určitě vyplatí, a to nejen kvůli výhře jako soutěžící: každý, kdo bude hlasovat pro svého favorita ve finále soutěže, kam postoupí deset nejlepších, které vybere porota, získá speciální slevu ve výši 15 % při koupit sortimentu značky AEG v internetovém obchodě Alza.
Dvojctihodné koláčky
Recept na koláčky nám poslal Josef Drábek, který má od loňského listopadu i svůj vlastní blog o vaření. Je to jeho velký koníček, jinak však mladý muž (29), absolvent potravinářsko-technologické průmyslovky pracuje ve vazební věznici v Praze na Pankráci.
S pečením začal v osmi letech (!), prvním sladkým triumfem byla samozřejmě bábovka. Do tajů pečení a vaření ho zasvětila babička. Postupem času vařil a pekl stále více, až si vloni v listopadu založil vlastní blog, kam nestačí vkládat nové a nové příspěvky. Sladké miluje, proto poslal recept na koláčky.
Josef používá troubu Fagor Inovation Euro. Jeho nadšení pro vlastní vaření prohloubila komplikace, která ho potkala v loňském roce: při úrazu na motorce si zlomil nadvakrát čelist a dost dlouho se krmil pouze tekutou stravou brčkem. Váha šla rychle dolů, zato chuť na dobré jídlo rostla... Po uzdravení si chtěl dietu vynahradit.
Postup:
Připravíme si všechny suroviny, měly by mít pokojovou teplotu. Pak si připravíme kvásek: do vlažného mléka dáme cukr, droždí a špetku soli a necháme vzejít. Když máme kvásek připravený, dáme si do mísy polohrubou mouku, moučkový cukr, žloutky a lžičku soli, poté přidáme polovinu kvásku a zamícháme.
Přidáme trošku hladké mouky, vlijeme zbytek kvásku a přilijeme olej. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout přibližně hodinu.
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Smícháme všechny ingredience, kdo chce, přidá rozinky (nejlépe předem namočené v rumu). Drobenku si nachystáme tak, že si dáme do misky všechny potřebné ingredience a ty prsty mneme, dokud se drobenka nedrobí.
Z vykynutého těsta lžící odkrajujeme kousky, z nichž prsty nebo válečkem vyválíme placičky a ty plníme tvarohem. Koláčky balíme tak, abychom měli spoj vespodu. Prstem do nich uděláme důlky, kam pak vložíme povidla. Sypeme drobenkou.
Pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů do té doby, než drobenka zhnědne a koláčky jsou zlaté. Přeji dobrou chuť!
Suroviny na kvásek:
- 3 dcl mléka
- 1 lžička cukru
- kostka droždí
- špetka soli
Suroviny na těsto:
- 100 g polohrubé mouky
- 50 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- lžička soli
- 2,5 dcl oleje
- hladká mouka (cca 0,5 kg)
Suroviny na náplň:
- 2 tvarohy (po 250 g)
- 2 vanilkové cukry
- 1 vejce
- povidla na povrch koláčků
Suroviny na drobenku:
- 160 g hrubé mouky
- 80 g másla
- 80 g cukru krupice
Tip pro vaši troubu
Pod koláče i další pochoutky používá řada lidí pečicí papír, aby nedošlo k přichycení a připálení. To však občas "potká" i papír. Zkuste proto občas použít pečicí fólii Tefex. Lze ji zastřihnout na požadovaný rozměr a použít přibližně 1000krát, je určena do maximální teploty 260 °C. Fólie se velmi snadno udržuje, po pečení se umyje běžným saponátem nebo jen otře suchým hadříkem a je opět připravena k opětovnému použití.
Nejlepší recept z vaší troubyPříspěvky do soutěže je nutné zaslat nejpozději do 10. června 2013, a to e-mailem na adresu bydleni@idnes.cz. Musí obsahovat:
K fotografiím přidejte také text: recept, suroviny, postup přípravy, použitý typ trouby a programy a teploty včetně "vychytávek", pokud je používáte. Připište také, kdo či co vás k vaření přivedlo, případně vaše zkušenosti s vařením a pečením v troubě. Jednotlivé příspěvky zveřejní redakce nejpozději do 10. června 2013, porota vybere deset nejlepších. Z těchto finalistů vyberou čtenáři vítěze hlasováním v anketě, která proběhne v termínu od 24. do 30. 6. 2013. Bližší informace k soutěži zde. Výherce získá vestavnou parní troubu AEG – BS731440NM v hodnotě 35 281 Kč, dalších devět finalistů pak voucher na kulinářský kurz ve škole vaření Laboratorio Scuola di Cucina podle vlastního výběru v hodnotě 3 250 Kč z nabídky Perfect dinner na www.cucina.cz. Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje i výběr příspěvků k zařazení. |