Na koláčky si připravíme nejdříve všechny suroviny. Měly by mít pokojovou

Na koláčky si připravíme nejdříve všechny suroviny. Měly by mít pokojovou teplotu. | foto: Josef Drábek

Takhle peče mladý muž z vazební věznice: do koláčků pilníky nepřidává

  • 1
Jsem úplně, ale úplně normální, popisuje se na svém blogu autor prvního příspěvku do naší soutěže O nejlepší recept z trouby. Od mužského účastníka jsme očekávali pořádný kus masa, ale překvapil nás sladkou klasikou, dvojctihodnými koláčky.

Připomínáme proto, aby soutěžící nezapomínali na informace k použitým spotřebičům a připsali také pár slov o sobě. K fotografiím pokrmu připojte i fotografii trouby, v níž jste jej připravovali.

Sledovat soutěž a zúčastnit se jí se určitě vyplatí, a to nejen kvůli výhře jako soutěžící: každý, kdo bude hlasovat pro svého favorita ve finále soutěže, kam postoupí deset nejlepších, které vybere porota, získá speciální slevu ve výši 15 % při koupit sortimentu značky AEG v internetovém obchodě Alza.

Dvojctihodné koláčky

Recept na koláčky nám poslal Josef Drábek, který má od loňského listopadu i svůj vlastní blog o vaření. Je to jeho velký koníček, jinak však mladý muž (29), absolvent potravinářsko-technologické průmyslovky pracuje ve vazební věznici v Praze na Pankráci.

S pečením začal v osmi letech (!), prvním sladkým triumfem byla samozřejmě bábovka. Do tajů pečení a vaření ho zasvětila babička. Postupem času vařil a pekl stále více, až si vloni v listopadu založil vlastní blog, kam nestačí vkládat nové a nové příspěvky. Sladké miluje, proto poslal recept na koláčky.

Josef používá troubu Fagor Inovation Euro. Jeho nadšení pro vlastní vaření prohloubila komplikace, která ho potkala v loňském roce: při úrazu na motorce si zlomil nadvakrát čelist a dost dlouho se krmil pouze tekutou stravou brčkem. Váha šla rychle dolů, zato chuť na dobré jídlo rostla... Po uzdravení si chtěl dietu vynahradit.

Připravíme si kvásek. Do vlažného mléka dáme cukr, droždí a špetku soli, necháme vzejít...

..když máme kvásek připravený...

..dáme si do mísy polohrubou mouku, moučkový cukr, žloutky a lžičku soli...

Postup:

Připravíme si všechny suroviny, měly by mít pokojovou teplotu. Pak si připravíme kvásek: do vlažného mléka dáme cukr, droždí a špetku soli a necháme vzejít. Když máme kvásek připravený, dáme si do mísy polohrubou mouku, moučkový cukr, žloutky a lžičku soli, poté přidáme polovinu kvásku a zamícháme.

Přidáme trošku hladké mouky, vlijeme zbytek kvásku a přilijeme olej. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout přibližně hodinu.

Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Smícháme všechny ingredience, kdo chce, přidá rozinky (nejlépe předem namočené v rumu). Drobenku si nachystáme tak, že si dáme do misky všechny potřebné ingredience a ty prsty mneme, dokud se drobenka nedrobí. 

Z vykynutého těsta lžící odkrajujeme kousky, z nichž prsty nebo válečkem vyválíme placičky a ty plníme tvarohem. Koláčky balíme tak, abychom měli spoj vespodu. Prstem do nich uděláme důlky, kam pak vložíme povidla. Sypeme drobenkou.

 Pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů do té doby, než drobenka zhnědne a koláčky jsou zlaté. Přeji dobrou chuť!

..těsto necháme na teplém místě kynout... (přibližně hodinu)...

..mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Smícháme všechny ingredience. Kdo chce, přidá rozinky (nejlépe předem namočené v rumu) ...

Suroviny na kvásek:

  • 3 dcl mléka
  • 1 lžička cukru
  • kostka droždí
  • špetka soli

Suroviny na těsto:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • lžička soli
  • 2,5 dcl oleje
  • hladká mouka (cca 0,5 kg)

Suroviny na náplň:

  • 2 tvarohy (po 250 g)
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 vejce
  • povidla na povrch koláčků

Suroviny na drobenku:

  • 160 g hrubé mouky
  • 80 g másla
  • 80 g cukru krupice

Přeji dobrou chuť!

Tip pro vaši troubu

Pod koláče i další pochoutky používá řada lidí pečicí papír, aby nedošlo k přichycení a připálení. To však občas "potká" i papír. Zkuste proto občas použít pečicí fólii Tefex. Lze ji zastřihnout na požadovaný rozměr a použít přibližně 1000krát, je určena do maximální teploty 260 °C. Fólie se velmi snadno udržuje, po pečení se umyje běžným saponátem nebo jen otře suchým hadříkem a je opět připravena k opětovnému použití.

Nejlepší recept z vaší trouby

Příspěvky do soutěže je nutné zaslat nejpozději do 10. června 2013, a to e-mailem na adresu bydleni@idnes.cz. Musí obsahovat:

  • fotografie (minimálně 5 ks, nejlépe šířkových)
  • text s informacemi v rozsahu alespoň 30 řádek (přibližně 2 000 znaků)
  • kontaktní údaje, telefon, e-mail
  • jméno soutěžícího
  • místo – stačí uvést město
  • do předmětu zprávy napište "Pečeme v troubě"

K fotografiím přidejte také text: recept, suroviny, postup přípravy, použitý typ trouby a programy a teploty včetně "vychytávek", pokud je používáte. Připište také, kdo či co vás k vaření přivedlo, případně vaše zkušenosti s vařením a pečením v troubě.

Jednotlivé příspěvky zveřejní redakce nejpozději do 10. června 2013, porota vybere deset nejlepších. Z těchto finalistů vyberou čtenáři vítěze hlasováním v anketě, která proběhne v termínu od 24. do 30. 6. 2013. Bližší informace k soutěži zde.

Výherce získá vestavnou parní troubu AEG – BS731440NM v hodnotě 35 281 Kč, dalších devět finalistů pak voucher na kulinářský kurz ve škole vaření Laboratorio Scuola di Cucina podle vlastního výběru v hodnotě 3 250 Kč z nabídky Perfect dinner na www.cucina.cz.

logo AEG

Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje i výběr příspěvků k zařazení.