Nepoznáte, že byt, jehož dominantou je vyzděná šachta, je v paneláku

  1:00aktualizováno  1:00
Proti trendům. I tak lze označit rekonstrukci panelákového bytu 1+1, který autorka interiéru pojala jako „skrytý showroom“. Důvod je jasný: věnuje se navrhování interiérů profesionálně a často zájemcům o design přednáší i doma.

Dominantu bytu tvoří vyzděná odpadní šachta obložená leštěným drátosklem, které je podsvícené LED pásky. | foto: Archiv Hedviky Novotné

Designérka Hedvika Novotná ze studia NOVOdesign předtím v panelovém domě nikdy nebydlela, ale staré paneláky má ráda. Když se nastěhovala do toho „svého“ z roku 1980, pokusila se z bytu 1+1 vytvořit útulný prostor, byť zcela rezignovala na použití dřeva nebo dekoru dřeva.

Původní kuchyň

Původní kuchyň

„Ačkoli mám ráda dřevo i bílou barvu, moje rozhodnutí nepoužít je u sebe v bytě vycházelo z mé přesycenosti dřevem i bílou. Téměř všichni moji klienti tuto kombinaci totiž vyžadují, a tak jsem chtěla dokázat, že interiér bytu v panelovém domě může vypadat zajímavě i bez toho, aniž by v něm byl zastoupen dřevodekor,“ vysvětluje autorka interiéru.

Svůj projekt přihlásila do soutěže Interiér roku v kategorii Rekonstrukce. Soutěž organizuje Institut bytového designu pro české a slovenské architekty a bytové designéry (o výsledcích posledního ročníku soutěže více zde). Uzávěrka ročníku 2017 je už 28. února 2018.

Interiér s „černou tkaninou“

Fotogalerie

„Výrazným prvkem tohoto interiéru je umakart s dekorem černé tkaniny, který jsem použila na veškerém nábytku i na vstupních dveřích, dále pak kombinace velkoformátových keramických obkladů se vzhledem plechu a velkoformátové obklady připomínající světlý beton,“ popisuje Hedvika Novotná.

Všechny stěny bytu, jehož dispozici z 1+1 proměnila vlastně na garsoniéru, nechala vytapetovat (vyjma stěn s okny).

V prostoru použila celkem čtyři druhy různých tapet tak, aby se dekory vzájemně nerušily. Podlahu kryje měkčený vinyl v rolích se strukturou lýkové rohože.

Dominanta bytu je hodně neobvyklá: tvoří ji totiž vyzděná odpadní šachta obložená leštěným drátosklem, které je podsvícené LED pásky. „Osvětlení tohoto ústředního sloupu lze ovládat z pěti různých míst v bytě přes spínače a také i přes dálkový ovladač. Na koncové prvky elektroinstalace byly v celém prostoru použity moderní skleněné dotykové spínače a zásuvky v černém a bílém provedení,“ vysvětluje Hedvika Novotná.

Vyzděná odpadní šachta obložená leštěným drátosklem podsvíceným LED pásky při...

Vyzděná odpadní šachta obložená leštěným drátosklem podsvíceným LED pásky při večerním osvětlení

Protože odpadní šachta stojí nyní samostatně a není obestavěna umakartovým jádrem, jak tomu bylo v původní dispozici, musel být v nové koupelně, která se šachty už nedotýká, dodržen požadovaný spád odpadních trubek.

Proto muselo v části bytu vzniknout zvýšené pódium, které odděluje obytnou zónu od klidové. Pódium v sobě skrývá i úložný prostor a je postaveno z masivních dřevěných hranolů, což je jediné dřevo, které Hedvika Novotná při rekonstrukci bytu použila.

Pro horní části pódia posloužily dřevotřískové desky s perodrážkou zakryté vinylovou podlahou. Stejná je v celém bytě včetně koupelny, díky tomu byt působí celistvě. Další zvláštnost představuje použití celkem pěti různých druhů podlahových a schodových lišt v interiéru. V prostoru koupelny je ukončení podlahy řešeno pouze světle šedým sanitárním silikonem.

Prosklená koupelna

Ačkoli je koupelna prosklená, skleněná příčka je zvukotěsná a celý prostor koupelny lze zevnitř skrýt závěsem. „Není tak narušeno soukromí,“ zdůrazňuje designérka Novotná a pokračuje: „Specifikum celé rekonstrukce vidím v probourání dvou otvorů o šířkách 135 a 65 centimetrů. Byly podle doporučení statika zpevněné ocelovou konstrukcí a musela být zachována část nadpraží, které současně se zvýšeným pódiem tvoří optický předěl garsonky.“

Pohled z ložnice do prosklené koupelny

Pohled z ložnice do prosklené koupelny

Kvůli odhlučnění bytu sádrokartonovou konstrukcí se musela majitelka smířit i se zmenšením jeho výměry. Přestože se byt zmenšil o 2,5 m2 z původních 40 m2 na současných 37,5 m2, nově vzniklý prostor působí vzdušným a mnohem větším dojmem, než nabízela původní dispozice.

Ženský i mužský element

„Chtěla jsem skloubit svůj oblíbený retro styl s ryze industriálními prvky tak, aby celek působil útulně a odpovídal mým představám. Zároveň jsem chtěla v interiéru promítnout jak ženský, tak i mužský element. Proto se například mísí motiv surového betonu s květinovým vzorem na velkoformátové tapetě, černá barva umakartu použitá na nábytku je doplněná růžovými, stříbrnými a zlatými dekoracemi,“ popisuje Hedvika Novotná.

Kontrastů je zde víc, 3D keramický obklad se vzhledem plechu a křišťálová svítidla v koupelně, minimalistický nábytek v ostrých liniích zase zjemňují kusové koberce, leštěné drátosklo je ve výrazném v protikladu s jemnou plastickou látkovou strukturou na vinylových tapetách.

Vstupní část bytu

Vstupní část bytu

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Nové jméno, stará krása. Secesní vila v České Lípě neuvěřitelně prokoukla

Až do roku 1989 vila sloužila jako Dům pionýrů a spořitelna a po roce 1989...

Rodina Altschulů postavila v České Lípě kolem roku 1898 secesní letohrádek a dala mu název Villa Altschul. Budova po...

Plechová vrata ukrývala zpustlou zahradu. Za záchranou stojí Robinsoni

Doubravník v okrese Brno-venkov má krásnou Zahradu ticha.

Doubravník v okrese Brno-venkov má necelou tisícovku obyvatel. Ti mladší z nich donedávna ani nevěděli o zanedbané...

Panelákový byt 3+kk oživila spousta chytrých detailů. Ožily i lodžie

Obytný prostor pokračuje volně i na lodžii. Jídelní stůl supluje kuchyňský...

Některé projekty působí „jako přes kopírák“. Mladý pár si pořídí panelový byt ve špatném stavu a rozhodne se jej...

Najdete na iDNES.cz