Po rekonstrukci bytu se vana ocitla v ložnici, kabáty ve světlíku

  1:00aktualizováno  1:00
Pronájem bytů se stává stále častěji oblíbenou formou investic. Použili ji i majitelé bytu v domě ze začátku padesátých let na Praze 3. Úkol pro architektky byl jasný: vytvoření jednoduchého a současného interiéru ke krátkodobému pronájmu.

Ložnici s vanou v prostoru a velkoformátovou dlažbou „zjemňují“ lehké voálové záclony. | foto: Archiv soutěže Interiér roku

„Základem návrhu byla změna dispozice a přesun kuchyňské linky do největšího pokoje. Vznikl zde obytný prostor s kuchyní, jídelnou a obývací částí,“ popisuje architektka Kristýna Bělohradská ze studia Bělohradská Tomsová architects, které se kompletní rekonstrukce ujalo.

V místě původní kuchyně se tak nově objevila ložnice přímo propojená s koupelnou, jejíž součástí je i volně stojící vana. Vstupní halu rozšířily autorky návrhu o světlík, do kterého nechaly vestavět „balkon“. Vznikla zde tak nika s lavicí a věšáky.

Velkoformátové obklady mají lehce industriální charakter.

Velkoformátové obklady mají lehce industriální charakter.

Realizaci přihlásilo studio do soutěže Interiér roku v kategorii Rekonstrukce. Soutěž organizuje Institut bytového designu pro české a slovenské architekty a bytové designéry (o výsledcích posledního ročníku soutěže více zde). Uzávěrka ročníku 2017 byla 28. února 2018.

Modrá je dobrá

„Hlavními výtvarnými prvky, které se v interiéru opakují, jsou industriální strukturovaná šedá velkoformátová dlažba, cementová stěrka a na zakázku vyrobený nábytek z modrošedé lazurované překližky. Zbytek interiéru je laděný do bílých tónů, včetně repasovaných původních dveří a transparentních závěsů z přírodního materiálu,“ popisuje projekt Kristýna Bělohradská.

Fotogalerie

Všude tam, kde se předpokládají vyšší nároky na provoz a údržbu, tedy na podlaze ve vstupní hale, na WC a v ložnici s koupelnou, byla použita velkoformátová strukturovaná dlažba, která přechází i na stěny sprchového koutu. Za vanou v prostoru postačila cementová stěrka.

Protilehlou stěnu pojaly autorky jako šatní skříň se zabudovanou nikou pro postel. Nábytkovou skříňovou stěnu vyrobenou na míru z lazurované překližky s nádechem do modra doplnily bílé závěsy. Pocitově tak tento prostor získal na vzdušnosti a klidu.

V obytné části architektky „přitvrdily“: stěna za kuchyňskou linkou je dokončena cementovou stěrkou, zbytek místnosti vyladily do světlých tónů evokujících skandinávský styl včetně krémovošedé tapety s geometrickým vzorem na stěně za pohovkou. Opět se opakují bílé závěsy na oknech.

Na zakázku vyrobená kuchyně je pojednána ze stejného materiálu jako knihovna v obývací části a další nábytek vyrobený na míru v celém bytě. Pro osvětlení použily architektky žárovky na textilních kabelech.

U bytů určených pro krátkodobý pronájem postačí malá kuchyňská linka, betonová...

U bytů určených pro krátkodobý pronájem postačí malá kuchyňská linka, betonová stěrka se snadno udržuje.

„Volně stojící mobiliář je minimalistický, v černých a bílých tónech, doplněný svítidly ve skandinávském stylu, které spolu s přisazenými světly vytvářejí různé světelné scény a dotvářejí celkovou atmosféru interiéru,“ dodává architektka Bělohradská.

Autor:

Nejčtenější

Pro sebe a manželku postavil dům. Na focení si přizval svůdné krásky

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský...

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský architekt Carlos Café v hlavním městě...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Rekonstrukce bytu po letech pronájmu byla nutná. Výsledek vás nadchne

Probouráním příček a sjednocením podlahové krytiny vznikl velký světlý prostor...

Po několikaletém pronajímání majitelé uznali, že nastal čas pro využívání bytu pro vlastní potřeby. Aby tomu tak mohlo...

Deset let šetrných budov v Česku: podívejte se na ty nejlepší

2015 - LIKO-Noe: projekt ve Slavkově je ukázkou kancelářské budovy budoucnosti....

Před deseti lety byla otevřena centrála ČSOB v Radlicích, první certifikovaná šetrná budova. Ve stejném roce vznikla z...

Rodina s dětmi utíká před horkem do domu na pláži. Má fasádu z cedru

Střecha domu připomíná tvarem surfovací prkno.

Uběhlo sedm let, co severovýchod Spojených států ochromila tropická bouře Sandy a zpustošila rozsáhlé oblasti včetně...

Další z rubriky

Poradna architekta: proměna bytu se zoufalou dispozicí koupelny i kuchyně

Stávající kuchyň, z níž se vstupuje do koupelny. Samotná kuchyňská linka je...

Tato dispozice se před lety architektům opravdu nepovedla. Kuchyňská linka v chodbičce, malá koupelna přístupná jen z...

Byt 3+kk v Boleslavi byl dobrou volbou. Architektka jej výborně zařídila

Mladý muž si koupil byt 3+kk v novostavbě blízko centra Mladé Boleslavi....

Mladý muž si koupil byt 3+kk v novostavbě blízko centra Mladé Boleslavi. Prostor velký 80 m² si přál zařídit v...

Poradna architekta: co s bytem, kde pokoje vypadají jako dlouhé nudle

Pokoje mají vysoké stropy, ale jsou velmi úzké.

Někoho při zařizování trápí malý prostor, ale i majitel bytu 5+1 se může dostat do problémů, pokud je dispozice špatná....

Pronájem kanceláře 73m2
Pronájem kanceláře 73m2

náměstí Míru, Litvínov - Horní Litvínov, okres Most
10 500 Kč

Najdete na iDNES.cz