Ze dvou bytů vznikl jeden pro rodinu se třemi dětmi. Může se dál měnit

  1:00aktualizováno  1:00
Úprava bytu 2+1 tak, aby vyhovoval rodině se třemi dětmi, končívá řadou kompromisů. Pokud se však podaří připojit k původnímu ještě jeden byt, může vzniknout opravdu funkční interiér. A to je případ projektu, který se realizoval v historické zástavbě v Brně.

Velkorysý obývací prostor je opticky rozdělen prosklenou příčkou. Dubová masivní podlaha prostor opticky zatepluje. | foto: Archiv studia de.fakto

„Cílem projektu bylo propojit dva byty v jeden tak, aby vyhovoval současným potřebám rodiny se třemi dětmi. Šlo o kompletní rekonstrukci bytu včetně výroby veškerého atypického nábytku,“ vysvětluje zadání architekt Martin Sladký ze studia de.fakto.

Posuvné dveře propojují dětské pokoje, kterým dominují obrazy Rudolfa...

Posuvné dveře propojují dětské pokoje, kterým dominují obrazy Rudolfa Brančovského.

Po rekonstrukci vznikl prostor s plochou 200 m2, velkorysou ložnicí pro rodiče, třemi dětskými pokoji, dvěma koupelnami, pokojem pro hosty a multifunkčním obývacím prostorem včetně kuchyňské a jídelní zóny.

Projekt je přihlášen do soutěže Interiér roku 2018 v kategorii Rekonstrukce - Soukromý interiér. Soutěž, kam se mohou hlásit architekti a designéři z České a Slovenské republiky, má uzávěrku 20. února 2019.

Vítězové budou vyhlášeni 2. dubna 2019 na závěr kongresu o bydlení, designu a architektuře Living forum v pražském Centru současného umění DOX. Jeho tématem je tentokrát „Luxus a budoucnost versus štěstí“.

Zachovat cenné prvky se vždy vyplatí

„Díky tomu, že dům stojí v historické zástavbě, jsme v bytech objevili původní svítidlo a dvoukřídlé dveře. Rozhodli jsme se je zachovat, repasovat a začlenit do návrhu v novém kontextu,“ vzpomíná na rekonstrukci architekt Martin Sladký, který je společně s kolegyní, architektkou Klárou Melounovou, autorem návrhu.

Fotogalerie

Díky probourání dělicí stěny obou bytů vznikla velkorysá vstupní hala, na jejíž konec architekti osově umístili repasované dveře vedoucí do hlavní koupelny, kde je zakomponováno i původní svítidlo. Dětské pokoje propojují posuvné dveře, což nahrává tomu, aby v případě potřeby vznikl ze tří pokojů jeden velký prostor na hraní. Do budoucna, až se děti odstěhují, zde může být třeba jeden velký pokoj pro hosty.

Velký obývací prostor je opticky rozdělen prosklenou příčkou, na kterou autoři projektu umístili velkoplošnou televizi. Současný pokoj pro hosty slouží díky atypicky navrženým policím i jako sušárna prádla nebo „zašívána“ pro členy rodiny, kteří touží po klidu.

V koupelně s vanou a sprchovým koutem byl pro sanitu použit umělý kámen krion...

V koupelně s vanou a sprchovým koutem byl pro sanitu použit umělý kámen krion podobně jako v kuchyňské části bytu.

„Celkovou koncepci bytu jsme navrhli v decentních béžových a přírodních odstínech. Je zde použita dubová podlaha, betonové stěrky, keramický obklad v designu betonu. Nábytek byl vyroben z béžově lakovaných MDF desek a bílého umělého kamene krion, z něhož je i dodaná sanita,“ popisuje architekt Sladký.

I díky vysokým stropům vyniká nepřímé osvětlení, které architekti použili v celém interiéru společně s tvarovanými sádrokartonovými podhledy. „Nad jídelním stolem a konferenčním stolkem jsme navrhli atypické lustry, které vytvářejí příjemné a měkké osvětlení prostoru,“ upozorňuje Martin Sladký.

Velmi zajímavým a efektním detailem jsou v dětských pokojích obrazy od malíře Rudolfa Brančovského, jež je vytvořil přímo pro majitele.

Autor:

Nejčtenější

Dům, který si na nic nehraje, zvítězil v soutěži Interiér roku

Stavba respektuje své okolí i místní tradice.

Ctít tradice neznamená jen uchovávat věci a domy, které vznikly před stovkami či desítkami let, ale využít to, co...

Postavili si rodinný dům, který se stal dokonalým parťákem pro život

Přesah střechy i hmota garáže tvoří kolem hlavního vstupu závětří chránící před...

Lída a Jiří bydlí přesně tak, jak si vždy přáli. S oblíbenými pěveckými idoly na stěnách, obrázky známých autorů, retro...

Už šest let opravují dům. Na plot se dostalo až nyní, má to ale háček

Rodinný dům na Kroměřížsku si rodina koupila před šesti lety.

Petra bydlí s rodinou na Kroměřížsku v domě z 80. let. Koupili jej před šesti lety a vrhli se na potřebnou celkovou...

Jak se staví sen: kvůli nové kuchyni museli vybourat koupelnu i šatnu

Průchod do kuchyně

Panelákový byt a dispozičně nevyhovující kuchyň. To zná spousta lidí. Jenže Janu trápí i mnohem větší problém: rakovina...

Při zařizování bytu se obešel bez architektů, vsadil na pálené cihly

Lampu nad stolem majitel objevil v obchodě pro kutily, stála ho jen pár stovek....

Mít doma stěnu z pálených cihel je dnes docela módní. Autenticitou a syrovostí vnášejí do interiéru určité kouzlo,...

Další z rubriky

Jak se staví sen: kuchyň už není v předsíni, zmizely i díry v podlaze

Velká kuchyň má veškeré spotřebiče, dostatek pracovní plochy i úložného...

Kvůli opomenutí gynekoložky, která jí neudělala test a předepsala nevhodnou antikoncepci, postihla Věru mozková...

S ostudou obce z roku 1964 je konec. Starosta ji kompletně přestavěl

Knihovna s kulturním domem byla v Ludéřově otevřena 8. srpna 1964. V poslední...

Z rozpadajícího se kulturního domu v Ludéřově, části obce Drahanovice v Olomouckém kraji, se díky investici obecního...

Loft v Nuslích chtěl změnu. Proměna stála 2,5 milionu korun

Bývalý mlýn v pražských Nuslích byl ještě před pár lety zchátralou třípodlažní...

Bývalý mlýn v pražských Nuslích byl ještě před pár lety zchátralou třípodlažní secesní stavbou z roku 1910. Život jí...

Najdete na iDNES.cz