Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

  1:00aktualizováno  1:00
Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními prvky. Rodina byt v malém městečku v Tatrách využívala dříve jen během návštěv, teď v něm chtěla bydlet trvale.

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem vnášejí staré tovární pracovní židle použité jako barové. Dostatek úložného prostoru nevnímáte díky bílým skříňkám až ke stropu. | foto: Archiv studia Seman architekti

„V plánu bylo vytvořit moderní, útulný interiér s dotykem ‚industriálu‘, který by odkazoval na technické památky Tater, lanovky a podobně. Materiálově jsme byli s investorem na ‚jedné vlně‘, přednost tak dostaly zejména přírodní materiály,“ vysvětluje Mgr. Art. Michal Seman ze studia Seman architekti.

Dominantu obývacího pokoje představuje „obnažená“ cihlová zeď.

Dominantu obývacího pokoje představuje „obnažená“ cihlová zeď.

Investor měl i některé speciální požadavky, například vanu v ložnici, vytvoření terasy na nevyužívané střeše a také krb. Plocha bytu má 129 m2, nová terasa téměř 28 m2.

Byt je rozdělený na denní část (obývací pokoj, jídelna, kuchyň, chodba/hala) a noční (dětský pokoj, ložnice, pracovna, která může posloužit i jako pokoj pro hosty, koupelna, WC a prádelna).

Studio Seman architekti přihlásilo tuto realizaci do soutěže Interiér roku, do  kategorie Rekonstrukce - Soukromý interiér. Soutěž, kam se mohou hlásit architekti a designéři z České a Slovenské republiky, má uzávěrku 20. února 2019.

Vítězové budou vyhlášeni 2. dubna 2019 na závěr kongresu o bydlení, designu a architektuře Living forum v pražském Centru současného umění DOX. Jeho tématem je tentokrát „Luxus a budoucnost versus štěstí“.

Změna dispozice

Fotogalerie

Původní interiér rozdělovaly dvě nosné zdi, zvlášť nepříjemná byla dlouhá a nudná chodba napříč celým bytem.

„Nosné otvory se nám naštěstí podařilo šikovně zvětšit, a tak docílit propojení mezi kuchyní a obývacím pokojem. Chodba se tak stala součástí obytného prostoru, který vyúsťuje do jídelny před terasou, kde je nádherný výhled na Tatry,“ popisuje Michal Seman.

Hrubá stavba interiéru probíhala na začátku roku, ještě v zimních měsících, což trochu zkomplikovalo stavební práce, hlavně vysoušení betonu.

„Podlaha se musela pokládat nadvakrát kvůli zbytkové vlhkosti, která se zřejmě držela v předtím nerovnoměrně vytápěných prostorech. Šikovní podlaháři ‚nasbírali‘ litry a litry vody, která se hromadila jako déšť v Tatrách. Nikdy nevíte, kdy začne a kdy skončí,“ popisuje architekt Seman jednu z největších komplikací rekonstrukce.

Původní fasádu nepodařené přístavby na domě, v níž byt je, se podařilo vylepšit, vnést symetrii do průčelí domu a navíc vytvořit terasu s výhledem, jaký se jen těžko hledá.

Z nudné chodby se stal příjemný prostor.

Z nudné chodby se stal příjemný prostor.

Propojením interiéru a exteriéru tak vznikl byt, který svou rozlohou připomíná dům. Původní elektrické vytápění pomocí podlahových fólií vyměnili architekti za systém takzvané suché podlahovky, která funguje díky elektrokotli skrytému v kuchyni.

S ohledem na orientaci bytu na různé světové strany má každá místnost vlastní regulaci teploty. Akumulační krb v obývacím pokoji slouží jen jako sekundární zdroj tepla.

Dřevo je základ

Nosným prvkem celého interiéru se stalo dřevo. Světlou podlahu doplňuje dubový nábytek, který působí jemným, jakoby „zauzeným“ tónem.

Spojení čistých a jemných linií nábytku a drsnost stěn v podobě betonu a cihel vytváří příjemný kontrast a harmonii. Barevný akcent tvoří zelená a modrá barva, ať už v podobě doplňků nebo celých stěn.

Dětský pokoj pro syna

Dětský pokoj pro syna

V pracovně a v dětském pokoji využili architekti prvek, který se kdysi používal v československých interiérech, a to peřináč v záhlaví postele. Zároveň vytváří jakýsi tepelný izolant mezi postelí a obvodovou zdí.

V obývacím pokoji pak dominuje celému prostoru cihlová stěna v kontrastu s betonem na protější zdi jako odkaz na stavební materiály celé stavby.

Stěny za vanou v ložnici jsou upraveny i proti vodě. „Bílý len u podlahy s bílými dveřmi je akcentem jako první sníh v Tatrách na podzim. Na jemném, šedém podkladě stěn tak příjemně modeluje prostor, který se vzájemně prolíná,“ popisuje Michal Seman.

A dodává: „Když má člověk svoje nálady a pocity, tak i interiér žije světlem. Použili jsme různé druhy svítidel pro libovolné kombinace světla a stínu, při nichž ožívá vždy jiná část prostoru.“

Autor:

Nejčtenější

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Nej rodinný hotel Evropy má 8 pokojů a stojí uprostřed Hostýnských vrchů

Hotel Villa Memories stojí uprostřed Hostýnkých vrchů.

Afrikou inspirované útočiště v srdci moravského venkova. Tak pořadatelé soutěže Boutique Hotel Awards charakterizují...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Další z rubriky

V Peci místo staré prodejny potravin vznikly luxusní apartmány

Komplex za čtvrt miliardy korun vznikl na místě bývalého nákupního střediska...

Čtvrt miliardy stál největší zásah za posledních víc než dvacet let v centru Pece pod Sněžkou: místo velkoprodejny...

Koupili si v Praze nový byt. Domov 3+kk si po proměně zamilovali

Mladý pár si pořídil byt v novém developerském projektu v pražské Michli....

Mladý pár si pořídil byt v novém developerském projektu v pražské Michli. Dispozice 3+kk s terasou jim vyhovovala, ale...

Navrhuje reproduktory z porcelánu, mýdlo věší v koupelně na jeřáb

Funkční porcelánové reproduktory Zwiebelmuster Lautsprechersystem reagují na...

Vizuálně přitažlivé bytové doplňky především z porcelánu od designéra Tomáše Bárty lze spatřit na tuzemských a...

Najdete na iDNES.cz