Panelákový byt 3+kk oživila spousta chytrých detailů. Ožily i lodžie

  1:00aktualizováno  1:00
Některé projekty působí „jako přes kopírák“. Mladý pár si pořídí panelový byt ve špatném stavu a rozhodne se jej zrekonstruovat. Vybavení bývá téměř shodné. V tomto případě však podobnost s jinými proměnami budete hledat obtížně, a to hlavně díky nápadům architektů ze studia No Architects.

Obytný prostor pokračuje volně i na lodžii. Jídelní stůl supluje kuchyňský poloostrůvek. | foto: Studio Flusser

Jakub Filip Novák a Daniela Nováková Baráčková ze studia No architects měli štěstí na klienty. Mladý pár žil nějakou dobu v Barceloně a byl vstřícný vůči nápadům mladých tvůrců. Navíc klienti chtěli prostor, kde lze pracovat i z domova, záleželo jim i na lodžiích, které se měly stát plnohodnotným místem pro odpočinek i práci.

Lodžie svým provedením navazuje na obývací pokoj a kuchyni. Je zde i...

Lodžie svým provedením navazuje na obývací pokoj a kuchyni. je zde i „nezámrzný“ kohoutek na vodu.

„Naší odpovědí na jejich individuální představy o bydlení a práci z domova byla jemná modifikace dispozice tak, aby nikde nepůsobila stísněně a synergií jednotlivých průhledů se byt dal užívat v celé své velikosti,“ popisuje architekt Jakub Filip Novák.

Spolupráce s klienty začala ještě v době, kdy bydleli v Barceloně, přesto se na základním pojetí bytu 3+kk s plochou pouhých 55 m2 velmi rychle domluvili.

Konečný výsledek autoři přihlásili do soutěže Interiér roku 2018 v kategorii Rekonstrukce – soukromý interiér.

Soutěž, kam se mohou hlásit architekti a designéři z České a Slovenské republiky, má uzávěrku 20. února 2019. Vítězové budou vyhlášeni 2. dubna 2019 na závěr kongresu o bydlení, designu a architektuře Living forum v pražském Centru současného umění DOX. Jeho tématem je tentokrát „Luxus a budoucnost versus štěstí“.

Bydlení s ironií

Fotogalerie

„Ocelovými detaily v průmyslové modři odkazujeme s jemnou ironií na ideu stroje na bydlení skrytou za dobovou typizovanou stavební produkcí. Byt je jimi jemně protkán od věšáčků přes knihovnu, němé sluhy v ložnici, zásobník toaletního papíru až po topení v koupelně,“ popisuje projekt architektka Daniela Nováková Baráčková.

Jedinou místností „průmyslem“ nedotčenou zůstala tak trochu paradoxně domácí kancelář coby memento proměny „situace nás pracujících“.

Plánujete rekonstrukci a potřebujete půjčit? Půjčte si s rozumem.

„Největší urbanistickou hodnotou výstavby tohoto typu je naplnění původní myšlenky bydlení v zeleni. Proto jsme akcentovali ‚obytnost‘ obou lodžií a průhledy do korun stromů. Světlé odstíny interiéru lze po soumraku měnit pomocí online kontrolovaných světelných zdrojů s kompletní barevnou škálou schopnou vytvořit libovolnou atmosféru,“ upozorňuje architekt Novák.

Byt autoři proměny doplnili praktickými drobnostmi pro každodenní používání. Patří mezi ně například vytápěné zrcadlo v koupelně, které se tak nerosí, výklopná toaletka se zrcátkem, poklop na teakové desce v koupelně skrývající špinavé prádlo, stůl na programování ve stoje a „díra“ na zahozené papíry v pracovně, nika na sušák a žehlicí prkno nebo nezámrzný vodovodní kohoutek na lodžii apod.

Zrcadlo a dveře až ke stropu prostor malého bytu opticky zvětšují.

Zrcadlo a dveře až ke stropu prostor malého bytu opticky zvětšují.

O projektu

Název projektu: Houm ofis

Autor: No Architects, Jakub Filip Novák, Daniela Baráčková

Kategorie: rekonstrukce interiéru bytu a lodžií

Místo: Praha

Projekt: 2016

Realizace: 2017 - 2018

Dispozice: 3+kk

Užitná plocha: 55 m2

Autor:

Nejčtenější

Jednoduchý dům si sami navrhli i postavili. Na terasu už finance nezbyly

Nízkoenergetický bungalov stavěl Tomáš svépomocí. Důvodem byl napjatý rozpočet.

Tomáš pro svou rodinu nedávno dostavěl svépomocí nízkoenergetický bungalov. U nového domu nedaleko Zlína plánuje také...

Dům, který si na nic nehraje, zvítězil v soutěži Interiér roku

Stavba respektuje své okolí i místní tradice.

Ctít tradice neznamená jen uchovávat věci a domy, které vznikly před stovkami či desítkami let, ale využít to, co...

Postavili si rodinný dům, který se stal dokonalým parťákem pro život

Přesah střechy i hmota garáže tvoří kolem hlavního vstupu závětří chránící před...

Lída a Jiří bydlí přesně tak, jak si vždy přáli. S oblíbenými pěveckými idoly na stěnách, obrázky známých autorů, retro...

Už šest let opravují dům. Na plot se dostalo až nyní, má to ale háček

Rodinný dům na Kroměřížsku si rodina koupila před šesti lety.

Petra bydlí s rodinou na Kroměřížsku v domě z 80. let. Koupili jej před šesti lety a vrhli se na potřebnou celkovou...

Jak se staví sen: kvůli nové kuchyni museli vybourat koupelnu i šatnu

Průchod do kuchyně

Panelákový byt a dispozičně nevyhovující kuchyň. To zná spousta lidí. Jenže Janu trápí i mnohem větší problém: rakovina...

Další z rubriky

Loft v Nuslích chtěl změnu. Proměna stála 2,5 milionu korun

Bývalý mlýn v pražských Nuslích byl ještě před pár lety zchátralou třípodlažní...

Bývalý mlýn v pražských Nuslích byl ještě před pár lety zchátralou třípodlažní secesní stavbou z roku 1910. Život jí...

Domu vrátil původní secesní podobu. Celou rekonstrukci financoval sám

Restitucí v roce 1990 se dům vrátil do majetku rodiny původního investora –...

Ozdobou města Černovice v kraji Vysočina je dům, o jehož mimořádně podařenou obnovu se postarala soukromá osoba,...

Vodní hrad Lipý žije. Po odstřelu v 50. letech z něj zůstalo jen torzo

Vodní hrad Lipý založil rod Ronovců koncem 13. století.

Součástí historického centra České Lípy je vodní hrad Lipý, který založil rod Ronovců koncem 13. století na...

Najdete na iDNES.cz