Dokonalá rekonstrukce statku ze 16. století. Majitelé ctí své předky

  1:00aktualizováno  1:00
Usedlost Nižší Hrádek v Brandýse nad Labem je unikátní hned z několika důvodů. Nejen tím, že pochází z první třetiny 16. století, ale především proto, že si ji rodina po generacích předávala. Ta současná jí dala novou, přesto citlivě pojatou podobu.

Šatna byla umístěná do prostor bývalé černé kuchyně. Nádherné klenby odkazují na dobu vzniku usedlosti. | foto: Tek Tek

Rekonstrukce usedlosti byla hodně náročná. Díky svým jasně čitelným barokním prvkům je totiž na seznamu Nemovitých kulturních památek, veškeré zákroky se proto musejí dělat s ohledem na daná pravidla pro tyto stavby.

Práce na domě se ujala architektka Tereza Koucká ze studia Tek Tek. Projekt přihlásila do soutěže Interiér roku, kde byl nominován mezi tři nejlepší v kategorii Soukromý interiér – rekonstrukce (bližší informace zde). Hlavním mediálním partnerem soutěže byl iDNES.cz.

Statek, který patří po staletí jedné rodině

Vstupní hala usedlosti

Vstupní hala usedlosti

Usedlost na mírném kopci s výhledem na Brandýský zámek tvoří velké obytné stavení, dochovaná zůstala i část hospodářských budov, a to stodola a chlév.

V první etapě prací se upravovala obě podlaží hlavní budovy tak, aby je časem bylo možné propojit s ostatními stavbami.

Na pojednání obytného interiéru o celkové výměře 280 m2 měl vliv především silný citový vztah majitelů k místu a úcta k předkům, kteří statek vybudovali a předávali si jej po dlouhá staletí z generace na generaci.

I proto se vnější vzhled objektu po rekonstrukci nezměnil. S ohledem na historii byla obnovena i pavlač a pískovcové schodišťové stupně vedoucí ke vstupům.

„V rámci stavebně technického zajištění budovy došlo k celkovému očištění vnitřní dispozice, odstranění vnitřních příček a vybudování nových stropů a schodiště,“ popisuje architektka Koucká, autorka projektu.

Obývací pokoj je spojený s kuchyní. Vše je laděné do světlých teplých odstínů.

Obývací pokoj je spojený s kuchyní. Vše je laděné do světlých teplých odstínů.

Původní dispozice s dominantní podélnou osou (v horním patře ji zdůrazňuje zrcadlo osazené v zatím zaslepeném vstupu do dalších částí objektu) zůstala po rekonstrukci zachována.

Ve středovém obslužném traktu je schodiště, na něž navazuje „přijímací“ neboli obývací pokoj s kuchyní, dále pak šatna, koupelny a spíž. V bočních traktech jsou obytné místnosti.

Fotogalerie

„Motiv zrcadlení výrazných a působivých detailů i celých prostorů je jedním z průvodních motivů celé rekonstrukce, projevuje se jak v budoucím prostupu, tak například v koupelnách,“ říká Tereza Koucká.

Ve světlých barvách pojatý interiér má svou atmosférou evokovat útulné prostředí domova. Architektka Koucká proto použila lehce probarvené hlazené vápenné omítky, které jsou pouze naimpregnované a ponechané bez krycích výmaleb. Podlahy obytných místností jsou ze světle tónovaného dubu, centrální trakt dostal naopak černou břidlicovou dlažbu.

Masivní betonovou strukturu vřetenového schodiště odlehčuje lehká laťková podlážka z dubového dřeva, která propouští světlo do potemnělé haly přízemí. Kazetové dveře byly upravené lehce bílou lazurou. V prosklených výplních použila architektka Koucká původní leptaný vzor jemných květin.

Chodba v horním podlaží

Chodba v horním podlaží

Lehká laťková podlážka z dubového dřeva propouští světlo do tmavé haly v...

Lehká laťková podlážka z dubového dřeva propouští světlo do tmavé haly v přízemí.

Koupelny zařízené s citem

Nové zařizovací předměty použité v koupelnách byly záměrně umístěné do středu, aby omítky mohly zůstat bez obkladů a dýchat. Hodnotný pískovcový portál mezi chodbou a koupelnou byl pečlivě zrestaurován.

V prostoru koupelny zdůrazňuje jeho význam odraz v zrcadlovém sloupu, na kterém je umyvadlo. Vana byla přisazena k lehké skleněné příčce, která současně prosvětluje navazující šatnu.

V patře nechala autorka umyvadla předsadit před zrcadlovou stěnu, vana je opět v centru dispozice. Povrchy vybavení koupelen jsou lesklé, aby odrážely maximální množství světla. Interiér koupelen tak, i přes malá okénka, působí světlým a příjemným dojmem. Nové příčky rozdělující světnice na dílčí pokoje byly vyřešeny nábytkově, obsahují tak dostatek úložných prostor.

Umyvadlo je zavěšené na sloupu v prostoru.

Umyvadlo je zavěšené na sloupu v prostoru.

Koupelna v horním podlaží

Koupelna v horním podlaží

„V současné době pracujeme na dalších fázích rekonstrukce. Cílem návrhu je vytvoření takových prostorů, které majitelům nabídnou jak dostatek soukromí, tak společných míst, ve kterých mohou trávit čas v širším rodinném kruhu,“ dodává architektka Koucká.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku budou každoročně oceněny výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem akce je iDNES.cz, pořadatelem Institut bytového designu.

S nejzajímavějšími soutěžícími čtenáře postupně seznamujeme na stránkách Bydlení iDNES.cz.

Více o soutěži zde.

Cílem soutěže je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů restaurací a podobně.

Autor:

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Další z rubriky

Vodní hrad Lipý žije. Po odstřelu v 50. letech z něj zůstalo jen torzo

Vodní hrad Lipý založil rod Ronovců koncem 13. století.

Součástí historického centra České Lípy je vodní hrad Lipý, který založil rod Ronovců koncem 13. století na...

Jak se staví sen pro ženu a její vnoučata v domě, který volá o pomoc

V původním obývacím pokoji nebyla ani pohovka.

Dům bez fasády už zdálky dává jasně najevo, že jeho majitelé jsou na tom s financemi i silami hodně bídně. Žije zde...

Poradna architekta: byt s atypickou dispozicí je vždycky problém

V atypickém prostoru není pro rodinu s dětmi dostatek místa ani úložného...

Bytové domy, které hýří atypickými dispozicemi interiérů, bývají černou můrou pro bytové architekty. Varují před jejich...

Najdete na iDNES.cz