Bleskové proměně vládne dřevěný stůl z odpadu a hodně papírových trubic

  1:00aktualizováno  1:00
Přestěhovat za pouhé tři měsíce společnost Czech Promotion ze slavné Winternitzovy vily na pražském Smíchově do nerekonstruovaných prostor Paláce Karlín se zprvu zdálo jako úkol pošetilý, až naivní. Riskantní přístup studia Kurz architekti však vyšel na jedničku.

Dominantním prvkem proměny je papírová trubice. | foto: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

Vybírat nové kancelářské prostory, které nezpůsobí po letité zkušenosti se skvostnou vilou od Adolfa Loose novým uživatelům infarkt, byl úkol nelehký.

I po pečlivém předvýběru měla většina kandidátů na nové kanceláře bílé nízké podhledy, blikající zářivky a okna, která ani okny nejsou. Palác Karlín byl jasnou volbou i díky otevřenosti majitelů a správců objektu, kteří klientovi dali takřka volnou ruku. Jak odvážný krok to byl, v té době pochopitelně ještě nemohli tušit, ale jedině tak bylo možno vše stihnout v daném termínu.

V první fázi rekonstrukce bylo nutné začít těmi nejradikálnějšími kroky – očištěním stávajících prostor od nánosů předchozích úprav včetně původně neplánovaného a nekompromisního odkrytí lité konstrukce stropu.

Původní stavitel objektu jistě nepočítal s možností, že by některý z uživatelů využíval syrovou krásu nosných konstrukcí. „Takové řešení nám nicméně v konečné fázi poskytlo drahocenný čas, neboť jsme se nemuseli zabývat zakrýváním technologií, které takto mohly zůstat odhalené,“ vysvětlují architekti Zuzana a Jan Kurzovi.

Fotogalerie

Stejný přístup od začátku nastolili pro veškeré profese. Například kompletní nové rozvody elektřiny jdoucí vzduchem od rozvaděče až po koncové přípojky dovolily elektrikářům pracovat na stavbě do posledního dne a do určité míry upravovat projektovou dokumentaci a reagovat na vzniklé potřeby operativně.

Návrh šel ruku v ruce s tím, co bylo možné v daném termínu dodat, vyrobit, instalovat. „Do procesu navrhování tak podstatně zasahovali dodavatelé a řemeslníci samotní, kterým jsme naslouchali, a vlastní návrh tak upravovali a ladili společně. Nakonec vše, co se objevilo v rekonstruovaných prostorách, je kombinací starého a funkčního, zároveň nového, chytrého a v neposlední řadě českého,“ uvádí architekti.

V průběhu procesu se pochopitelně měnilo i zadání prostorového uspořádání a struktury společnosti. Na ploše velké 900 metrů čtverečních jsou členitý a variabilní open space, zasedací místnosti, uzavřené kanceláře vedení, byt a nahrávací studio. Po čase se vyklubalo místo, které k setkávání, hovorům a společným prezentacím vybízí samo od sebe – kavárna. Ta vás přivítá ihned po vstupu.

Každý z jednotlivých elementů návrhu má za sebou nějaký příběh a přidanou hodnotu. Členění otevřeného prostoru je tvořeno papírovými trubicemi, které splňují i funkci úložných prostor a vytvářejí tak jedinečnou identitu projektu. Tyto polopříčky si stavěli o víkendu před pondělním otevřením sami zaměstnanci.

V první fázi rekonstrukce bylo nutné začít těmi nejradikálnějšími kroky, včetně...

V první fázi rekonstrukce bylo nutné začít těmi nejradikálnějšími kroky, včetně původně neplánovaného a nekompromisního odkrytí lité konstrukce stropu.

Polyuretanová stěrka je v barvě slonové kosti. Tato barva se propsala i v použité válečkové malbě, jež sama byla výzvou pro malíře, který tak oprášil své staré dovednosti.

Použité osvětlení je z velké části výrobkem jedné z divizí samotné společnosti. A ukázkou kombinace rafinovanosti a řemeslného umění je dubový stůl z odpadových zbytků fošen, které stály zlomek ceny jinak drahého materiálu.

Projděte se Winternitzovou vilou

Autor:
Témata: Praha, DU, ProStory

Nejčtenější

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Nej rodinný hotel Evropy má 8 pokojů a stojí uprostřed Hostýnských vrchů

Hotel Villa Memories stojí uprostřed Hostýnkých vrchů.

Afrikou inspirované útočiště v srdci moravského venkova. Tak pořadatelé soutěže Boutique Hotel Awards charakterizují...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Další z rubriky

Byl v havarijním stavu, ale stal se památkou. Díky dotacím kostel dál žije

V roce 2005 byl kostel v Heřmanicích v Podještědí zapsaný do seznamu kulturních...

První zmínky o obci Heřmanice v Podještědí pocházejí z roku 1375. Nejvýznamnější místní památka, kostel sv. Antonína...

Koupil si dva malé byty nad sebou, architekt je šikovně propojil

Spojením obou bytů v domě z roku 1909 vznikl mezonet o celkové rozloze 120...

Mladý muž si v Miláně koupil jednopokojový byt s terasou v prvním patře a třípokojový byt v přízemí s orientací na...

Restauraci se zbytky kostela uvnitř předělali za pouhých devět dní

V barevnosti restaurace se odráží i její zaměření na středomořskou kuchyni.

Restauraci Borgo Agnese najdete přímo v centru Brna, mezi katedrálou sv. Petra a Pavla a hradem Špilberk. Jenže zatímco...

Najdete na iDNES.cz