Zdařilá rekonstrukce bytu, kde se toaleta i kotel skrývají ve skříni

  1:00aktualizováno  1:00
U bytu 2+1 v samotném centru Brna si zaslouží obdiv jak majitel, tak designéři ze studia Le Bon. Investor za to, že i za cenu vyšších nákladů zachoval a zrepasoval původní podlahy a okna včetně prosklené lodžie, autoři návrhu za promyšlené řešení a důraz na detaily.

Levitující postel v ložnici je ukázkou kvalitního řemesla, nejlepším důkazem jsou i tzv. cinkované spoje. Z ložnice je vstup na prosklenou lodžii. Ta zde byla už v době stavby domu. | foto: René Novák

Rekonstrukce interiéru bytu v domě z počátku 20. století bývá hodně náročná, protože každý stavební zásah může přinést nečekaná překvapení. A nejinak tomu bylo i v tomto případě. Třeba v podobě prapodivně vestavěného záchodu v předsíni, který zde možná původně ani nebyl.

Předsíň se zavěšeným botníkem a tyčí nahrazující klasickou věšákovou stěnu

Předsíň se zavěšeným botníkem a tyčí nahrazující klasickou věšákovou stěnu

„Jsme rádi, že majitel souhlasil se zachováním původních vnitřních oken i za cenu náročné renovace. Za pozornost stojí i řešení úložných prostor: místo klasických skříní jsme navrhli průchozí šatnu, logicky spojující ložnici a koupelnu,“ vysvětluje Klára Nováková ze studia Le Bon.

Upozornění: fotografie vznikly těsně po dokončení interiéru, ještě před nastěhováním majitelů, kteří si přáli zachovat soukromí. Proto není ani spouštěna diskuse.

Interiér, kde vládne bílá a masivní dub

Byt 2+1 pro dvojici ve středním věku s odrostlými dětmi je promyšlený do posledního detailu. „Interiéru vévodí osvědčená bílá, dub a odstíny zemité a modré. Úložné prostory jsou nenápadné, ale pro dvě osoby dostačující,“ popisuje Klára Nováková.

Bílá barva pomáhá prostor opticky zvětšit, dub mu zase dodává na klidu a útulnosti. Obojí je vidět i v kuchyni: skříňky dokončené bílým lakem splývají s bílou výmalbou stěn. Kuchyňská linka ve tvaru U má pracovní desku z bílého corianu, z něhož je vyrobený i dřez, bílé jsou i židle Merano.

Fotogalerie

Jídelní stůl, kde se mají lidé potkávat a trávit čas nejen při stolování, navrhli designéři ze studia Le Bon jako robustní desku dokončenou dubovou dýhou, díky skleněné podnoži však vyvolává dojem levitující plochy.

„Čistý“ vzhled kuchyně nenarušují ani spotřebiče, mikrovlnná i teplovzdušná trouba a vestavný kávovar mají čelní plochy z bílého skla. Digestoř se spodním odtahem řeší elegantně problém, kam s párou a odérem z vaření.

Obývací pokoj s pracovním koutem působí i zcela „nezabydlený“ relaxačně: až stovky knih připravených na stěhování zaplní velkou knihovnu, na zeď přijdou obrazy a přibudou rostliny, bude nejvyšší čas za dlouhých podzimních a zimních večerů zapálit lihový krb a se sklenkou dobrého moravského vína či šálkem kávy příjemně odpočívat.

Důraz na detail

Ložnici dominuje „levitující“ postel z masivního dřeva s klasickými detaily, takzvanými cinkovanými spoji. „Vznášení se“ nad podlahou umožňuje subtilní kovové podnoží.

Do šatny je vstup z ložnice.

Do šatny je vstup z ložnice.

Z ložnice je vstup  na prosklenou lodžii. Ta zde byla už v době stavby domu.

Z ložnice je vstup na prosklenou lodžii.

Z ložnice lze projít šatnou do koupelny. Aby se ušetřilo místo, nebyly použity zděné příčky, ale pouze nábytková stěna, jejíž díly tvoří opticky zajímavý rastr. „Toto řešení rádi upřednostňujeme,“ upozorňuje Klára Nováková. V šatně byla použita kovová konstrukce a laminátové desky v matu.

Svůj oblíbený přístup, tedy uzavírání praček, sušiček a kotlů do skříní, použili designéři ze studia Le Bon i v koupelně. Tady kvůli praktičnosti použili na skříň ukrývající pračku a kotel voděodolný laminát.

Novou
Novou

Novou ´budku´ WC designéři odhlučnili, doplnili odsáváním pachů a rozšířili o úložný prostor pod stropem.

Svůj „skříňový úkryt“ však dovedli do maxima v předsíni. Odstranili tenké a nepříliš stavebně zdařile provedené příčky v předsíni, za nimiž bylo umístěno WC, a nahradili je skříní dokončenou dubovou dýhou.

„Novou ‚budku’ WC jsme odhlučnili, doplnili odsáváním pachů a rozšířili o úložný prostor pod stropem,“ vysvětluje Klára Nováková.

Studio Le Bon

Studio Le Bon vzniklo v roce 1996.

Originalita a jedinečnost vznikají tam, kde věříte svému snu. Přesně na tom od roku budujeme naši značku. Originální, osobní a s citem pro detail. Jako v každém vztahu je výsledek naší práce založený na diskusi s našimi klienty, z nichž se často stávají přátelé. Společně objevujeme prostor, vybíráme materiály i ta nejlepší funkční řešení.“

Studio se zaměřuje na koupelnový  a kuchyňský nábytek, ale nebrání se ani navrhování celých interiérů. Za svou práci získalo již několik cen.

.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Další z rubriky

Panelákový byt 3+kk oživila spousta chytrých detailů. Ožily i lodžie

Obytný prostor pokračuje volně i na lodžii. Jídelní stůl supluje kuchyňský...

Některé projekty působí „jako přes kopírák“. Mladý pár si pořídí panelový byt ve špatném stavu a rozhodne se jej...

Chalupářský styl nahradily v domě moderní prvky a kovářská čerň

Trámy a krov nechali architekti upravit lazurou v bílé barvě, vše doplnili...

Proměnit interiér staršího domu a dodat mu moderní vzhled, to byl hlavní úkol pro architekty ze studia Free Architects....

Chalupa na horách dostala novou podobu, cenné stavební prvky zůstaly

Velká světnice v přízemí slouží k odpočinku, stolování, vaření i dalším...

Zrekonstruovat starou chalupu v podhůří pro rekreační bydlení je už řadu let velmi častým a atraktivním řešením. Jen...

Najdete na iDNES.cz