Z žalostného bytu v podkroví vytvořili vzdušný prostor pro rodinu

  1:00aktualizováno  1:00
Ve splněný sen mladé rodiny se dvěma malými dětmi se proměnil žalostně vyhlížející podkrovní byt v Praze. Z garsonky se Laura a Tomáš přestěhovali do zdařile zrekonstruovaného bytu, jehož potenciál odhalili a optimálně zpracovali architekti David Neuhäusl a Matěj Hunal.

Osvětlení prostoru zajišťují velké žárovky zavěšené na trámech, nástěnná svítidla (Rendl) a lampy Tolomeo (Artemide). Za kuchyňskou linkou, pod zkoseným krovem a za sádrokartonovou zdí jsou ještě další úložné prostory vhodné pro uložení sezonních věcí. | foto: Traga

V nájemní garsonce už rodina žít nemohla, na cestě bylo druhé dítě a naskytla se možnost zrekonstruovat starý podkrovní byt ve vile z 30. let minulého století.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Partneři se rozhodli investovat do vlastního bydlení a podkroví čítající zhruba 70 m2 zvelebit. Architekta hledat nemuseli, Matěj Hunal je bratrancem Laury. Se svým kolegou Davidem Neuhäuslem se chopili projektu.

Připravili kompletní návrh, který prostor otevřel a umožnil smysluplně využít každý kousek místa. Laura i Tomáš nadšeně souhlasili. Tísnivou dispozici ignorující potenciál podkroví totiž zcela zrušili. Prvním krokem k získání funkčního a vzdušného bytu bylo odstranění všeho vyjma nosných konstrukcí, zateplení střechy a vytvoření dvou nových oken.

„Očekávali jsme otevřený světlý interiér bez zbytečností,“ vzpomíná Laura. Chtěli interiér, který nebude skrývat trámy a hrdě dá na vědomí, že jde o podkroví.

Fotogalerie

„Demontáž podhledů odhalila trámovou konstrukci krovu, prostor dokonale prosvětlila a otevřela ho do výšky. Jediný přímý výhled z obytného prostoru umožňovalo nevhodně členité okno, jehož rám zakrýval zhruba třetinu celkové plochy okna,“ vysvětluje David Neuhäusl.

Matěj Hunal pokračuje: „Uprostřed bytu vzniklo kompaktní hygienické jádro, které nahradilo původní změť příček a elegantně tak definovalo nové dispoziční uspořádání interiéru, polyfunkční prostor, pokoj pro děti a malou ložnici pro rodiče.“

Rafinované detaily

Nábytek je vyrobený na míru podle autorských návrhů architektů. „Sjednocuje podkroví od vstupní haly až po pracovní kout a spojuje v sobě většinu zásadních funkcí,“ objasňuje záměr architekt Neuhaüsl.

Prostory zdobí plakáty z filmů, které krášlily už předchozí byt majitelů....

Prostory zdobí plakáty z filmů, které krášlily už předchozí byt majitelů. Některé si přivezli až z Nového Zélandu.

„V průběhu linie se transformuje z botníku přes komodu se zásuvkami, kuchyňskou sestavu nábytku, chladničku, pohovku až do pracovního stolu pod šikminou,“ detailně upřesňuje architekt Hunal a pokračuje: „Decentní natočení chladničky o 20 stupňů opticky zvětšuje obývací část a zároveň ji výrazněji odděluje od kuchyně.“

Z ergonomického hlediska tak nepochybně přispívá i k příjemnější práci v kuchyni. „Přála jsem si velkou kuchyň a varnou desku se čtyřmi plotýnkami a myčku, kterou jsme v garsonce neměli,“ raduje se Laura.

Ocelový regál zavěšený na stěně proti pohovce tvoří elegantní a vzdušnou nábytkovou stěnu, která je prakticky přizpůsobena předmětům, které zde našly své pevné místo, včetně krbu i dříví na podpal či gramofonu a televizoru, ty jsou umístěny tak, že nikde nespatříte jediný přívodní kabel.

Dlažba i obkládačky v koupelně jsou české značky RAKO. Skříňky jsou zhotoveny...

Dlažba i obkládačky v koupelně jsou české značky RAKO. Skříňky jsou zhotoveny na míru.

Velmi důmyslně je vyřešena i koupelna. Vana prakticky přechází ve sprchový kout zapuštěný v nice, kde není třeba žádné zástěny ani závěsu.

Architekti se zakázce věnovali velmi důsledně a sledovali každý detail, stačí si například povšimnout precizní návaznosti dlažby na obkládačky s postupně se zmenšujícími rozměry. V průběhu realizace zakázky po dobu dvou let na stavbu pravidelně docházeli a postupně i společně s Tomášem ladili každý detail.

V rytmu dřeva a oceli

Konstrukce nábytkové stěny je perfektně sladěna s podnožemi všech tří stolů: pracovního ostrůvku na kolečkách v kuchyni, konferenčního stolku v obývací části i stolu jídelního u okna. V interiéru však dominuje dřevo. Nábytek je zhotoven z březové překližky, podlaha a desky stolů z masivního dubu.

Z větší části se architektům podařila srovnat i výšku podlah. Nepatrně níž je jen ložnice a přechod do haly, kryté tmavou dlažbou. Ta prakticky vymezuje vstupní halu, koupelnu a technickou místnost, kde jsou uloženy všechny úklidové potřeby včetně vysavače či žehlicího prkna, je tu i pračka se sušičkou.

Hudební systém i TV je možné ovládat dálkově a jsou umístěny tak, aby se nikde...

Hudební systém i TV je možné ovládat dálkově a jsou umístěny tak, aby se nikde „neplazily“ žádné kabely. Dráty byly ve stěnách rozvedeny předem na konkrétní místa. Jídelnu tvoří stůl s ocelovou podnoží a deskou z masivního dubu. Zatím je doplněn starými židlemi, které si sem majitelé přestěhovali z předchozího bytu. Plánují jej doplnit dřevěnými židlemi značky TON.

Úložné prostory tu lze najít také v útrobách zdí pod šikminou za sestavou kuchyňského nábytku, kam je vhodné ukládat sezonní věci. Dostatečný prostor pro ukládání nabízí i vestavná skříň v ložnici.

Laura si velmi pochvaluje všechny úložné prostory, také celkově otevřený prostor, těší ji skvělý přehled o dění v interiéru i krásný výhled do okolí na střechy domů. 

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Autor:

Nejčtenější

Nesnášela oblouky v bytě, dnes jich má v domě padesát. Smířila se s nimi

V stoletém domě se za poslední roky vystřídalo víc majitelů a každý na něm...

Střetnutí Adriany a stoletého domu s padesáti oblouky bylo bez přehánění osudové. Přineslo radikální změnu nejdříve do...

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Další z rubriky

Poradna architekta: co s bytem, kde pokoje vypadají jako dlouhé nudle

Pokoje mají vysoké stropy, ale jsou velmi úzké.

Někoho při zařizování trápí malý prostor, ale i majitel bytu 5+1 se může dostat do problémů, pokud je dispozice špatná....

Josef Košek opravil starou kapli. Za vlastní peníze a dohledu památkářů

Kapli v Hodkovicích nad Mohelkou opravil soukromník Josef Košek.

Kapli u kostela, která je v Hodkovicích nad Mohelkou v Libereckém kraji známá jako márnice, dal nový kabát soukromý...

Unikátní rekonstrukce: nad restaurací je patro pro motorkáře i vězně

Během dvouleté rekonstrukce se odkryly a zrestaurovaly historické cihlové...

Vila Tugendhat, ale i Velká cena motocyklů či vězení na Špilberku, to vše inspirovalo architekty při proměně slavného...

Najdete na iDNES.cz