Jak bydlí mladý muž v Ostravě: byt téměř bez příček, svítidla z trubek

  1:00aktualizováno  1:00
Bytovému domu v těsné blízkosti parku vtiskli před deseti lety architekti výrazně oblé tvary, které se promítly také do interiéru. To novému majiteli nevadilo, zato příliš členitá a zbytečně stísněná dispozice ano. Proto se rozhodl pro razantní změnu.

Dispozici bytu architekti otevřeli, vybourali všechny příčky. | foto: René Novák

Majitel, mladý muž, který rád cestuje a má rád nové věci, se rozhodl stávající prostor bytu 2+kk s plochou 83,5 m2 maximálně otevřít. Kromě jiného i proto, aby si opravdu mohl ze všech oken užít výhled do parku se starými stromy.

Obývací část s praktickou pohovkou, kterou lze použít na spaní pro hosty. Vstup...

Obývací část s praktickou pohovkou, kterou lze použít na spaní pro hosty. Vstup do ložnice řeší posuvné dveře až do stropu.

Rekonstrukci i veškeré vybavení svěřil majitel brněnskému studiu Le Bon. „Všechny stěny jsme zbourali, postavili jsme pouze jednu nábytkovou příčku. Působí subtilním dojmem, přitom zahrnuje i úložné prostory a kryje stoupačky. Na jejích velkých plochách vynikla struktura přírodní ořechové dýhy,“ popisuje René Novák ze studia Le Bon.

Designéři se snažili interiér nejen odlehčit a takzvaně otevřít, ale také zklidnit, aby byt dokonale sloužil majiteli pro relaxaci a odpočinek. Tomu napomáhá i barevné řešení v neutrálních přírodních odstínech. Pod podlahovou krytinou je v celé ploše umístěné teplovodní topení.

Na přání majitele není spuštěna diskuse.

Nábytek ladí se zaoblenými stěnami

V kuchyňské části navrhli designéři nábytek z odolného, ultra matného laminátu se sametovým povrchem, na kterém nejsou vidět otisky prstů (což ocení nejen muži).

Fotogalerie

Kuchyň je osazena digestoří Bora s odtahem do komína, která je umístěna přímo ve varné desce. Trend těchto odsavačů, které odvádějí páru i odér z vaření pod pracovní desku, je stále výraznější. Prostor nad varnou plochou díky nim totiž zůstává volný, nic nebrání výhledu do obývací části. Interiér pak působí mnohem vzdušnějším a elegantnějším dojmem.

„Dům má zaoblené zdi, proto jsme obliny navrhli na stěny i na nábytek,“ popisuje René Novák další zajímavost bytu, která si ovšem vyžádala perfektní řemeslné zpracování. Le Bon vyrobil vše přímo na míru podle návrhu svých designérů.

V interiéru najdete i celou řadu dalších zajímavostí. Například eklektická pohovka kombinuje několik zdánlivě nesourodých vzorů a textur. „Opěráky lze ze sedáků sundat, takže pak vznikne plocha, která může posloužit jako velkorysé spaní pro hosty,“ vysvětluje René Novák. I pohovka byla vyrobená na zakázku.

Vtipně byl použitý oboustranný lihový krb, který dokáže navodit romantickou atmosféru. V celém bytě najdete pouze posuvné dveře až ke stropu. Netradičně je pojatá příčka oddělující koupelnu a WC. I ta byla vyrobená na míru, černé kovové rámy vyplňuje drátosklo ladící s pánským vzhledem interiéru..

Tomuto charakteru bytu odpovídá také netradiční použití měděných trubek, z nichž vzniklo atypické osvětlení v kuchyňské části.

I „stolek“ může rozšířit plochu na spaní.

I „stolek“ může rozšířit plochu na spaní.

Studio Le Bon

Studio Le Bon vzniklo v roce 1996.

Originalita a jedinečnost vznikají tam, kde věříte svému snu. Přesně na tom od roku budujeme naši značku. Originální, osobní a s citem pro detail. Jako v každém vztahu je výsledek naší práce založený na diskusi s našimi klienty, z nichž se často stávají přátelé. Společně objevujeme prostor, vybíráme materiály i ta nejlepší funkční řešení.“

Studio se zaměřuje na koupelnový a kuchyňský nábytek, ale nebrání se ani navrhování celých interiérů. Za svou práci získalo již několik cen.

Autor:

Nejčtenější

Dům, který si na nic nehraje, zvítězil v soutěži Interiér roku

Stavba respektuje své okolí i místní tradice.

Ctít tradice neznamená jen uchovávat věci a domy, které vznikly před stovkami či desítkami let, ale využít to, co...

Pořídili si dřevostavbu zateplenou polystyrenem. A jsou nadšeni

Dřevostavba s tepelněizolačními panely z expandovaného polystyrénu zaručila...

Na začátku bylo rozhodnutí mladé rodiny postavit dům podle vlastních představ a vejít se do rozpočtu. Sen o ideálním...

Jak se staví sen: kvůli nové kuchyni museli vybourat koupelnu i šatnu

Průchod do kuchyně

Panelákový byt a dispozičně nevyhovující kuchyň. To zná spousta lidí. Jenže Janu trápí i mnohem větší problém: rakovina...

Vodu musíme dovážet. Z bazénu je nádrž na dešťovku, které pomůže terasa

Dům z 90. let stojí ve středních Čechách.

Richard jezdí s rodinou na chalupu ve středních Čechách. Dům z 90. let vyrostl na místě původní chaty. Z doby minulé...

Nábytek se vrací ke stylu a kvalitě, zapomeňte na módní trendy

Expozice značky Zanotta vsadila na „světová města“, každému přiřkla jinou...

Největší světová akce zaměřená na design, milánský veletrh Salone del mobile, skončila. Přinesl už 58. ročník převratné...

Další z rubriky

Mladý pár rekonstruuje secesní vilu, zajímavé prvky se snaží uchovat

Autorský světelný objekt navrhl Vojtěch původně pro výstavu Designblok. Do...

Potkali se a sedli si. Stoletá secesní vilka v České Třebové a mladí partneři, kterým ještě nebylo třicet. Designéři...

Splnili si sen o novém domě se zahradou. Bydlí se jim skutečně krásně

Zastavěná plocha masivní dřevostavby je 110 metrů čtverečních.

Rostislav a Vlasta bydleli v bytě a plánovali si postavit moderní montovaný dům. Po dlouhém hledání našli vhodný...

Z bytu odešli do domu za Prahou, betonová terasa jim dělá velké starosti

Eva s manželem se přestěhovali  v roce 2018 do domu za Prahou.

Eva bydlí s manželem v domě za Prahou, kam se přestěhovali z bytu v prosinci 2018. Celou zimu opravovali vnitřní...

Najdete na iDNES.cz