Nemocné mamince se splnil její velký sen o nové velké kuchyni

  1:00aktualizováno  1:00
Paní Barboru život ošklivě zkouší: rakovina se jí vrátila už potřetí, teď ji čeká další operace a následná léčba. Psychicky jí pomáhá celá rodina. Aby se jí splnil celoživotní sen, velká kuchyň, přihlásily děti maminku do televizního pořadu Jak se staví sen.

Paní Barbora pracovala jako RTG laborantka v nemocnici. Když ji před třemi roky po dlouhých průtazích operovali, zjistili u ní rakovinu střev. Po úspěšném odstranění nádoru a léčbě se však nemoc vrátila, jen o „kousek“ dál. Vše se zopakovalo, nyní ji čeká třetí operace kvůli rakovině jater.

Původní kuchyň byla prostorná, ale kuchyňská linka nabízela málo úložného...

Původní kuchyň byla prostorná, ale kuchyňská linka nabízela málo úložného prostoru i pracovní plochy.

Přes všechny strasti se maminka tří dětí snaží dívat do budoucnosti s optimismem, má radost z drobností a hlavně ze dvou malých vnoučat, která se narodila měsíc po sobě. Dávají jí sílu žít.

Skvělá maminka a babička je vynikající kuchařka, což oceňuje celá rodina včetně manžela. Jenže kuchyň v rodinném domku, který si s manželem postavili před 23 roky, jí nevyhovuje, už od počátku jí v ní chybí víc pracovního místa i úložného prostoru. Kuchyňská linka je původní, stejně tak dispozice kuchyně, kterou vybavili na tehdejší dobu tak oblíbenou rohovou lavicí a nevelkým jídelním stolem.

Architekti Kamila Douděrová a František Kobližka se statečné paní Barboře pokusili splnit její sen v pondělí 9. dubna v 21:30 v dalším dílu nové série pořadu „Jak se staví sen – extra“ na Primě.

Splněný sen pro maminku

Fotogalerie

Kuchyň už neodpovídala současným požadavkům, linka byla navíc neefektivně rozmístěna v poměrně velkém prostoru.

Majitelé v ní zopakovali i některé chyby typické pro panelové byty, například sporák v rohu bez možnosti odkládání hrnců po obou stranách.

Dobrým řešením nebyla ani nepraktická rohová lavice. Pokud chce odejít člověk sedící uprostřed, musí nejdříve vstát a odejít jeho soused. Navíc se na lavici dnes už početná rodina prostě nevejde.

A jak se na proměnu dívají designéři Kamila Douděrová a František Kobližka? „Proměna to byla po delší době nepříliš složitá. Hned jsme totiž viděli příčku mezi kuchyní a obývákem, která se nabízela zbourat. Bylo to jediné možné řešení, pokud jsme chtěli vytvořit efektní dispoziční změnu a rozšířit pracovní plochu a úložné prostory v kuchyni.“

Příčku designéři nakonec nezbourali celou, pouze výrazně rozšířili vstup do obývacího pokoje. Místo klasických dveří použili skleněné, které se otevírají posunem do stran po stěnách.

Nový obývací pokoj barevně navazuje na kuchyň,  fólie na stropě je po obvodu...

Nový obývací pokoj barevně navazuje na kuchyň, fólie na stropě je po obvodu podsvícená LED pásky.

Výzvou pro autory proměny bylo vytvořit útulné pozitivní prostředí, protože majitelka tráví v kuchyni kvůli své nemoci hodně času. Designéři si od dcery, která žije s rodinou ve stejném domě, předem ověřili, jaké má jejich maminka ráda barvy i styl.

„Snažili jsme se do jejího vkusu vcítit, má ráda i Francii, a tak vznikl nápad s fialovou akcentující barvou. Zazdili jsme dveře do kuchyně, dva vchody byly zbytečné. Osvětlení jsme vyřešili netradičně pomocí napínaných podhledů, které byly po obvodu prosvíceny LED pásky,“ popisují designéři.

Po proměně se nová pohovka ocitla na druhé straně, aby se světlo neodráželo na...

Po proměně se nová pohovka ocitla na druhé straně, aby se světlo neodráželo na televizní obrazovce.

Z obývacího pokoje zmizela tmavá stěna. Zatímco pro knihy se našlo místo v nové knihovničce, zbývající věci bude muset rodina přemístit do kuchyně (sklo a porcelán), videokazety pak do skříňky pod televizorem, další pak do jiných místností. V rodinném domě by se prostor měl najít.

Radost nejen paní Barboře udělala i velká markýza na terase na dálkové ovládaní, kterou dostala jako zvláštní bonus. Velkým a milým překvapením bylo pro ni i osobní setkání s jejím oblíbeným zpěvákem Jankem Ledeckým. Ten jí popřál hodně sil a štěstí, aby další operaci úspěšně zvládla. Pozval ji také do divadla na svůj nový muzikál.

Náklady na rekonstrukci a nové vybavení vyšly celkem na 789 427 korun.

Autor:

Nejčtenější

Sousedův kocour si z naší zahrady udělal záchod. Svádíme s ním marný boj

1

Sousedův kocour dlouhodobě užívá naši zahradu pro vykonání své potřeby. Výkaly smrdí, musíme je sbírat a vynášet mimo...

Bungalov většinou nemá v české krajině co dělat. Důvodů je několik

Pokud už chcete mít přízemní dům, může mít mnohem nápaditější formu než...

I když se dnes bungalovy těší velké oblibě, osobně tyto domy, rozlehlé placky s nízkou střechou staženou až na uši,...

V jižních Čechách si postavili příjemný moderní dům, který dobře slouží

Na masivní trámové stupnice logicky navazují i další dřevěné designové prvky...

Nízké účty za provoz, vynikající kvalita vzduchu, příjemná akustika a tepelná pohoda, to jsou benefity domu, který...

Proměna dejvického bytu: zůstaly staré výklenky, přibylo patro

Bílou linku navrženou na míru oživuje zeleně natřené okénko do světlíku, které...

Dobrá spolupráce designérů a investorů je základ. V tomto případě získal interiér nejen originální vzhled, ale i...

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Další z rubriky

Pokojíček pro dva kluky dopadl na výbornou. Je v něm vše, co potřebují

Bratři Kryštof a Jáchym si přejí vlastní pokojíček. Místnost však potřebuje...

Jáchym a Kryštof mají rádi vesmír. V kosmickém stylu by chtěli mít i svůj společný pokoj. Prostor velký necelých dvacet...

Na rekonstrukci statku se nadřela celá rodina, dnes si zde užívají

Na místě zpustlého dvora je dnes udržovaná skalka z žulových kamenů osázená...

Dvě stě let starý statek zrekonstruovala rodina v sedmdesátých letech a na chalupu jezdí už čtvrtá generace. Eva...

Restauraci se zbytky kostela uvnitř předělali za pouhých devět dní

V barevnosti restaurace se odráží i její zaměření na středomořskou kuchyni.

Restauraci Borgo Agnese najdete přímo v centru Brna, mezi katedrálou sv. Petra a Pavla a hradem Špilberk. Jenže zatímco...

Najdete na iDNES.cz