Proměna panelákového bytu za 380 tisíc: ze dvou místností je jedna

  1:00aktualizováno  1:00
Z pražského panelákového bytu 1 + 1 o ploše 36 metrů čtverečních měla vzniknout garsoniéra pro studentku vysoké školy. Samozřejmě se počítalo s odstraněním umakartového jádra a nemoderních starých vestavných skříní v předsíni.

Kuchyně se "stáčí" pod okno, oknem lze servírovat rovnou na stolek na balkoně. | foto: Pavel Bílek

Zadání sice znělo vytvořit byt pro studující mladou ženu, ale interiér měl počítat s využitím pro dvě osoby. Požadavek byl také na optické zvětšení prostoru, plnohodnotnou kuchyň včetně kombinované chladničky a myčky, velký sprchový kout, umístění pračky se šířkou 60 cm a prostor pro práci u velkého pracovního stolu.

Rekonstrukce se chopili mladí designéři, oba absolventi Ateliéru designu VŠUP ve Zlíně, MgA. Jana Vařechová Holoubková a MgA. Petr Tíkal, tedy tvůrci věkem blízcí majitelce bytu. Rozpočet byl limitovaný částkou 380 tisíc.

Koupelna – pračka s vrchním plněním musela stát uprostřed

Koupelna – pračka s vrchním plněním musela stát uprostřed.

Původně byla kuchyň

Původně byla kuchyň "naložená" na koupelnové jádro.

Obývací pokoj s původním nábytkem

Obývací pokoj s původním nábytkem

Jak zvětšit prostor

S ohledem na stáří domu byla nutná kompletní rekonstrukce včetně nové elektroinstalace. Prvním krokem bylo vybourání dřevotřískových nenosných příček a kompletní odstranění jádra. Prostor sjednotila a opticky zvětšila nová podlaha.

"S ohledem na malou rozlohu bytu jsme zvolili posuvné dveře. Ty jsou jak na skříni, tak bylo použito pouzdro pro posuvné dveře do koupelny i z koupelny na WC. Posloužila nám bezzárubňová pouzdra, která vypadají lépe. Odpadl tak problém s neustále otevřenými křídly dveří," popisuje Petr Tíkal.

Celkový pohled na obytnou i kuchyňskou část

Celkový pohled na obytnou i kuchyňskou část

Do koupelny se podařilo dostat denní světlo z hlavní obytné místnosti úzkým průhledem pod stropem v části nad umyvadlem, které autoři rekonstrukce použili vestavné do desky. Aby uspořili místo, natočili je o 90 stupňů. Mohla tak pod ním vzniknout skříňka, vedle něj se vešla pračka s předním plněním a se standardní šířkou a hloubkou 60 cm.

Fotogalerie

Sprchový kout o rozměrech 75 × 90 cm je doplněný podomítkovou baterií a sprchou na tyči.

"Kvůli omezeným rozměrům koupelny a WC byly vybrány bílé obklady i dlažba a nábytek v bílé barvě s plastovou deskou z materiálu Compact, který se hodil pro použití umyvadla s montáží pod desku," upozorňuje Petr Tíkal.

Prostor za vstupem do bytu je vybaven šatní skříní a botníkem s věšáky umístěnými na stěnu.

Prostor pro vaření i práci

Hlavní obytný prostor vznikl vybouráním lehkých nenosných příček. Bylo zde potřeba navrhnout komfortní kuchyň s integrovanou myčkou, plynovou varnou deskou, troubou a dřezem s odkapem.

Kuchyně je otočená pod okno, navazuje na ni pracovní stůl s kontejnerem. Mezi okna byla umístěna TV, nad ní grafika od Olbrama Zoubka. Ve středu místnosti stojí stůl pro dvě osoby, v případě potřeby je možné jej využít i pro čtyři.

Nad postelí jsou zavěšeny police z pozinkovaného plechu.

Nad postelí jsou zavěšeny police z pozinkovaného plechu.

Pohled na vstup s integrovanou šatní skříní s posuvnými dveřmi. Zrcadlo zakrývá

Pohled na vstup s integrovanou šatní skříní s posuvnými dveřmi

Lůžkovou část tvoří dvoulůžko s integrovanou knihovnou, která tvoří záda šatní skříni ve vstupní chodbě. Spaní lze opticky oddělit závěsem na kolejnici na stropě. Do obytného prostoru se vešla i užší pohovka, je možné ji rozložit a umožnit případné přespání dalších dvou osob v bytě.

Autoři rekonstrukce

MgA. Petr Tíkal a MgA. Jana Vařechová Holoubková - původně spolužáci ze zlínského Ateliéru designu VŠUP. Spolupracují společně na rekonstrukcích bytů. Snaží se dokázat, že i z klasickýcha pro dnešní dobu ne zcela vhodně vybavených bytů lze po úpravě vytvořit atraktivní a moderní způsob bydlení.

Vzájemně se doplňují: zatímco Petr zabezpečuje zejména technickou část, Jana se zaměřuje na výběr nábytku, materiálů a doplňků. Dvojice spolupracuje s Martinem Blažkem, díky původní profesi uměleckého truhláře umí splnit i jejich mnohdy nestandartní řešení, za nimiž si mohou stát.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Malou dřevostavbu si řezbář vyrobil za tři měsíce, má jen dvoje dveře

Dřevostavbu si majitel postavil za tři měsíce.

Ne, není to tradiční dům. Nemá sousedy ani klasické místnosti. Dveře spočítáte velmi rychle. Jsou jen dvoje, vchodové a...

Další z rubriky

Rekonstrukce panelákového bytu 3+1: nadčasové řešení má základ v bílé

Bílá kuchyň splývá se stěnami, proto celý prostor působí opticky větší, než ve...

Mladý pár si pořídil panelový byt 3+1 na malém pražském sídlišti. Lokalita jim vyhovovala dopravní obslužností, místní...

Jak cvičit v bytě na hudební nástroj a nepřivolat hromobití sousedů

Mít v panelovém domě za souseda nadšeného bubeníka může skončit minimálně...

Hluk v domě je vždy zdrojem problémů se sousedy. Jednoduchými úpravami lze zvukovou kulisu výrazně omezit, aby tolik...

Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření...

Najdete na iDNES.cz