Pátek 5. června 2020, svátek má Dobroslav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 5. června 2020 Dobroslav

Citlivá rekonstrukce probudila duši starého domu. Výsledek je skvělý

aktualizováno 
Začalo to nenápadně, záměrem byly dílčí úpravy několika místností a jejich léty vysloužilého zařízení. Nakonec se renovoval celý dům včetně střechy a ještě by měla přijít na řadu zahrada. Návštěva byla fotografována pro časopis Domov.

Noblesní dojem velkému obývacímu pokoji dodaly bílé stupňovité lišty pod stropem, které vyniknou i díky modré výmalbě stěn. | foto: Tomáš Dittrich

Vše začalo přáním majitelky domu, paní Venduly, upravit dispozici kuchyně a koupelny v přízemí. Když pro svůj záměr hledala architekta, rozhodla se oslovit Terezu Dvořákovou ze studia A3 architects. Líbilo se jí, jak se zhostila rekonstrukce domu v sousedství.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Koncem loňského roku architektka vypracovala pro majitelku projekt ve dvou variantách: v jedné luxusnější a druhé jemnější, přirozeně respektující původní styl vily. Majitelka domu dala přednost druhé variantě.

Zadavatelka i architektka od začátku našly společnou řeč. Nakonec se z původně nenáročné přestavby vyklubala totální rekonstrukce, při níž se měnily dispozice, předělávaly veškeré inženýrské sítě i střecha, do které místy zatékalo, a bourala nestylově přistavěná garáž.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Původní členění

Dům postavený v roce 1924 je rozčleněný do tří podlaží. V dolním patře bydlí rodiče paní Venduly. Ze zádveří se vchází do spodního bytu rodičů, za kuchyní je ještě komora a menší koupelna se záchodem.

Ze vstupní haly v přízemí vedou dveře do pokoje dospívajícího syna a obytné místnosti s jídelním koutem, propojené s kuchyní. Otevřeným schodištěm se vstupuje do patra, kde je umístěna šatna, ložnice, velká koupelna s toaletou a prádelna.

Fotogalerie

V lednu 2019 byla zahájena rekonstrukce a v jejím průběhu se v patře zásadně změnila dispozice koupelny, v přízemí pak WC, kuchyně a také koupelny. Místo dříve užívaného francouzského okna v jídelně vzniklo nové v kuchyni jako přímý vstup na přistavěnou terasu, což je logičtější.

Architektka citlivě zachovala vše, co bylo ve vile cenné a původní a nechala to vyniknout. Příkladem jsou dveře nebo dřevěné parkety léta schované pod vrstvou PVC. Centrální otevřené schodiště s tmavým zábradlím dala natřít na bílo a repasovat dřevěné stupně. Bílý nátěr získal i vestavěný nábytek pod schody.

Původně dům vlastnili činovníci Sokola a dodnes jsou na schodišti reliéfy se sokolskou tematikou.

Důležité detaily

Přestavba trvala půl roku, při takovém rozsahu jde o dobu takřka rekordní. Zásluhu na tom mají nejen architektka a velkorysá investorka, ale i stavební firma Nortrafic. Tereza Dvořáková je rovněž autorkou interiéru a sama pro něj vybírala nábytek.

Původní schodiště s dřevěnými stupni, které bylo nutné repasovat, působí...

Původní schodiště s dřevěnými stupni, které bylo nutné repasovat, působí noblesně. Osvětluje ho šestiramenný designový lustr Nuage.

Noblesní dojem velkému obývacímu pokoji i ložnici v patře dodaly bílé stupňovité lišty pod stropem, které vyniknou i díky modré výmalbě stěn. Jejich odstín v obývacím pokoji vychází z barvy potahu rohové pohovky značky Natuzzi. Nepřehlédnutelné je zde i stropní svítidlo Vertigo. Dominantu nádherně zrekonstruovaného schodiště tvoří originální lustr Nuage.

Záležet si dala architektka také na ložnici paní Venduly, která toužila po posteli s nebesy. Vybrala řemeslně pečlivě zpracované dvojlůžko z teakového dřeva, na zakázku vyrobené v Indonésii. Nebesy ho vybavila firma Adin interiér Kratochvílová, jež dodala i veškeré záclony a závěsy. Přirozeně a vzdušně působí také dřevěný nábytek Etnicraft od Stockist a ratanové solitéry. Doplňky si už vybírala paní Vendula sama třeba v e-shopu Westwing, raději však volbu vždy konzultovala s architektkou.

Dokonalý výsledek

Ze zrekonstruovaného domu se stalo neobyčejně příjemné místo k životu. Sloužit může jako zdařilý příklad spolupráce osvícené investorky se zkušenou architektkou, která ke své práci přistoupila s invencí a pokorou.

Ložnice je vymalována modrým odstínem, tmavším než v obývacím pokoji. Díky němu...

Ložnice je vymalována modrým odstínem, tmavším než v obývacím pokoji. Díky němu krásně vyniknou dekorativní lišty i dřevěný nábytek.

„S majitelkou jsme si od začátku dobře rozuměly, zjistily jsme dokonce, že máme i stejné datum narození. Někdy bylo těžší získat pro naše záměry další zúčastněné, Venduliny rodiče,“ konstatuje Tereza Dvořáková.

Nebylo například lehké vysvětlit, že pro šatnu chce vyčlenit celou jednu obytnou místnost s oknem, která dříve sloužila jako ložnice. „Jenže díky tomu jsou zbylé pokoje mnohem vzdušnější a nemusí zde být tolik skříní a dalšího úložného nábytku. Zbouráním garáže přistavěné k domu se podařilo také prosvětlit dolní byt rodičů,“ dodává Tereza na závěr.

Autor:
  • Nejčtenější

Jak se staví sen po norsku: stará salaš dostala spalovací WC i sprchu

Interiérový designer Halvor Bakke a jeho tým tesařů cestují po Norsku a restaurují letité chaty ukryté v horách....

Poradna architekta: jak z panelákového 2+1 vytvořit prosvětlené 3+1

Vytvoření další místnost v bytě je vázané na řadu věci, dvě však bývají prioritní, a to počet oken a celková plocha....

Stavba sloužila od roku 1531 jako sklad soli, teď je z ní restaurace

Vytvořit restauraci v historickém objektu, který sloužil víc než čtyři sta let jako sklad soli či obilí, představovalo...

Rekonstrukce kuchyně a koupelny svépomocí ji vyšla na 11 tisíc korun

Charlotte Greedyová z Walesu je úspěšnou instagramovou blogerkou, která inspiruje fanoušky praktickými tipy na proměnu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Umělkyně Přibylová odešla s přítelem z Prahy na usedlost z 18. století

Zpěvačka, houslistka a svého času vokalistka Karla Gotta po letech opustila byt na pražském Proseku a vrátila se zpět...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Xaver: Klobouk dolů před Klausem. V ČRo zůstávám, spory s ČT házím do jímky

Premium Ve středu ho poslanci zvolili do Rady České televize. Přesto, že spolu s ním byli zvoleni i Hana Lipovská a Pavel...

Prezidentova nemoc. Neuropatie je tichá epidemie moderní doby, říká lékař

Premium Brnění nohou, mravenčení, vrávoravá chůze, zakopávání a pády, ale i krutá bolest chodidel. To je hrubý výčet příznaků...

  • Další z rubriky

Nový byt 2+kk potřeboval světlo. Po zrušení dvou příček se stal zázrak

Novostavba 2+kk v pražských Hodkovičkách potřebovala proměnit ještě před dokončením developerského projektu. Mladá...

Viktor a Eva Sodomovi jsou padesát let spolu. A stále bydlí v Roztokách

Touha utéci z velkoměsta do přírody byla silnější, a tak si před více než čtyřiceti lety manželé Viktor (74) a Eva (69)...

Návštěva v domě, kde se čas zastavil před 70 lety. Retro po americku

V tom domě máte pocit, že jste se s pomocí stroje času dostali do padesátých či šedesátých let minulého století. V...

Majitel domu se neštítil ničeho. Chtěl nás za každou cenu vystěhovat

Prožila jsem si perný rok. Bojím se, že přijdu o byt. S majitelem domu jsem totiž ve válečném stavu. Splašky v bytě,...

Najdete na iDNES.cz