Pátek 29. května 2020, svátek má Maxmilián, Maxim
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 29. května 2020 Maxmilián, Maxim

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

  1:00aktualizováno  1:00
Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti secesního domu v centru Prahy pojal jako krásné omezení. Možná proto je výsledná kombinace starého s moderním tak harmonická. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru. Architekt pracoval s laminátem ve třech dekorech dřeva, z čehož vyniká struktura méně tradičního tmavého a světlého jilmu doplněného o strukturovanou dekorativní výmalbu. Velkou výhodou tohoto typu výmalby oproti benátskému štuku je možnost lokální opravy. | foto: Lukáš Hausenblas

Před rozhovorem s architektem Filipem Hejzlarem ze studia fe.fakto jsem vyzpovídala také investorku bytu, abych se dozvěděla i něco málo z jejích představ o realizaci. Ta již při prvním setkání získala důvěru ve vzájemnou spolupráci.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Proto například místo kuchyně do tvaru L, na jejíž dispozicí byla zvyklá z předchozích let, souhlasila s variantou rozsáhlé kuchyňské linky podél celé zdi, doplněnou o velkorysý ostrůvek. Prvotní obavy, že nebude mít věci při vaření po ruce, si v praxi otestovala a dnes na tuto kompozici nedá dopustit.

Na co rozhodně apelovala, bylo vnitřní vybavení skříněk a výsuvné zásuvky, které vnímá jako praktickou vychytávku i nutnost moderní kuchyně. Nároků na ostatní prostor bylo ještě několik, většina z nich byla proměněna v realitu.

Jaké bylo zadání ze strany investorky?
Majitelka v tomto bytě žila zhruba před dvaceti lety, pak se přestěhovala do domu za Prahou a s životními změnami se rozhodla do bytu vrátit. Byt, který měl původně dispozici 3+1, v průběhu dvaceti let pronajímala.

Naší rekonstrukcí vznikla velkorysá dispozice 2+kk pro plnohodnotné každodenní bydlení pro jednu až dvě osoby. Velkým přáním majitelky bylo zvětšit koupelnu, která nebyla na dnešní poměry dostačující. Dále si přála hodně úložných prostor a postupně jsme se spolu dobrali k tomu, že jejím snem je mít velkou šatnu. Sama nečekala, že to lze v rámci bytu realizovat.

Fotogalerie

Proč si vybrala právě vaše studio?
Pokud se nepletu, objevila nás při hledání na internetu. Oslovily ji naše předchozí práce, na jejichž základě se na náš ateliér prostřednictvím e-mailu obrátila s fotografiemi tehdejší podoby bytu a stručným popisem svého záměru.

A dál?
Projekt jsem si vzal pod svá křídla a už na první schůzku jsem pro ni připravil skici půdorysu. Tím jsem ji oslovil. Dispoziční změny jsme si schválili ještě dřív, než jsme se oficiálně dohodli na spolupráci .Tento prvotní návrh jsme vůbec nezměnili.

Jde o byt ve staré zástavbě, řešil jste nějaké stavební či technické komplikace?
Nejprve jsme bojovali s drobnými statickými úpravami. Museli jsme dělat sondy a statické posouzení, abychom získali jistotu, že si tak rozsáhlé bourání můžeme dovolit.

Chtěl jsem spojit dva pokoje v místě dnešní polyfunkční místnosti, ty byly v původní verzi odděleny příčkou, kterou jsme byli nuceni vybourat, abychom získali jeden velký prostor. Vstupní hala zůstala prakticky beze změn a koupelna, která byla tehdy zmenšená o prádelnu a komoru, jsme zvětšili stejně jako dnešní ložnici a k ní integrovanou šatnu. Tento prostor byl také rozdělený příčkami na několik místností.

Velká vstupní hala nabízí velkoplošnou vestavnou skříň z lamina v dekoru tmavý...

Velká vstupní hala nabízí velkoplošnou vestavnou skříň z lamina v dekoru tmavý jilm a velké skleněné plochy, které má architekt opravdu rád.

Byl to největší oříšek v rámci realizace?
Bylo to rozhodně největší omezení, ale já to vnímám jako krásné omezení, protože to k těmto typům nemovitostí patří. V mém přístupu jde o přidanou hodnotu bytů, které jsou v centru Prahy.

Zmínil jste kromě bouraní příček i rovnání zdí?
Velký problém byla především nerovnost podlah. Jelikož jsme pracovali s nábytkem na výšku podlaží a v poměrně velké délce, je nutné, aby výška byla stejná. Dokonalé srovnání je podmínkou.

Jde o kroky, které čtenář z fotografií nevidí. Co však vidí, je odvážná volba materiálů.
Co se týče použitých materiálů, chtěl jsem, aby tento byt byl o něco teplejší, než bývá naše obvyklá produkce. Měl-li bych to definovat, pracoval jsem s méně striktními pravidly a hravěji, než je u mě zvykem. Prakticky jsem zvolil tři dřevodekory a lamino v béžové unibarvě.

Nebylo odvážné kombinovat více dřevodekorů?
Pravidlo jednoho dřeva funguje dobře, je to záruka a osobně ho používám u novostavebních projektů velmi rád, ale tady zafungovalo pestřejší provedení, které podpoří místního genia loci.

Pokud se bavíme o míchání dřevodekorů, jde o nový trend?
Subjektivně tuto tendenci vnímám jako trend. Není potřeba vytvářet čistý minimalismus, dělat vše z jednoho či ze dvou materiálů. Jde především o to udržet zásadní principy, jakými jsou třeba tvarosloví a jednoduchost ploch, ale klidně pracovat s více materiály a nebát se tmavších ploch, jako například u této realizace, kde jsem konkrétně použil tmavé sklo. Vytváří pocit luxusu a působí velice přívětivým dojmem.

Za prosklenou posuvnou stěnou, do které je zarámován obraz, se ukrývá sen snad...

Za prosklenou posuvnou stěnou, do které je zarámován obraz, se ukrývá sen snad všech žen, a to velkorysá šatna s dostatečným množstvím úložného prostoru včetně pračky a sušičky, které architekt možná odvážně umístil právě do této zóny s ohledem na životní styl majitelky a na absenci balkonu či terasy v bytě.

Byl jste omezen nějakým finančním limitem?
Původní finanční limit jsem s prvním návrhem přesáhl, takže jsme museli trochu redukovat. Nicméně to snížení znamenalo spíše odklon od nějakých detailů, ne přepracování projektu. Rekonstrukci jsme navýšili především díky rozsáhlým stavebním změnám a úpravám, které byly oproti původním předpokladu několikanásobné.

Řešení jsme našli ve volbě ekonomičtějších materiálů. To znamená, že jsme pracovali s laminem oproti původní verzi v lakovaných plochách a dýze. Nicméně i tady jsme si ověřili, že tento přístup, když se zvládne dobře, působí plnohodnotně. Byt se tím netají, ale díky tomu, že je dotažený do posledního detailu, je adekvátní kráse secesní architektury.

Jde o zajímavé řešení omezeného rozpočtu. O jakém cenovém rozdílu se bavíme?
Poměr mezi těmito dvěma kategoriemi se může pohybovat řádově mezi 30 až 40 procenty.

Názor autora projektu

Největší radost mi s odstupem času dělá dostatečně naddimenzovaná kuchyň včetně kuchyňského ostrůvku a koupelna skrytá za zrcadlovými dveřmi. Právě ta zrcadlová stěna zdvojnásobuje už tak velkou vstupní halu. A jsem moc rád, že se podařilo splnit klientčino velké přání, tedy mít vlastní velkou šatnu.

Pro čtenáře může být inspirací kombinace několika druhů dřevodekoru. Jde o byt v nádherné pražské lokalitě ve starší zástavbě a v tehdejší době interiéry opravdu pestré byly, proto bylo cílem vytvořit obdobný charakter v moderním pojetí.

Jak to u starších zástaveb bývá, bylo nutné udělat v rámci dispozice několik kompromisů. Vana, kterou si majitelka přála, se do nadstandardně prostorné koupelny bohužel nevešla.

                                     Ing. arch. Filip Hejzlar 

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:
  • Nejčtenější

Vyhrává ten, kdo má chatu v přírodě. Podívejte se, které jsou na prodej

Zájem o chaty a chalupy neustává. O rekreační nemovitosti je velký zájem a na realitním trhu se dlouho neohřejí....

Chtěli bydlet ve staré stodole, nakonec museli postavit její repliku

Moderní, nebo přestavěný venkovský dům? Je to půl na půl. Ondřej žije s rodinou v replice hospodářského stavení z roku...

Viktor a Eva Sodomovi jsou padesát let spolu. A stále bydlí v Roztokách

Touha utéci z velkoměsta do přírody byla silnější, a tak si před více než čtyřiceti lety manželé Viktor (74) a Eva (69)...

Majitel domu se neštítil ničeho. Chtěl nás za každou cenu vystěhovat

Prožila jsem si perný rok. Bojím se, že přijdu o byt. S majitelem domu jsem totiž ve válečném stavu. Splašky v bytě,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prosluněný půdní byt si prosadila manželka, architekt vše doladil

„Více světla,“ tak znělo přání jedné brněnské rodiny při projektování půdní vestavby. Výsledný efekt větších a...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

  • Další z rubriky

Biker Friedl dřevo vytěžil, nařezal a rodině postavil velkorysý dům

Biker Jiří Friedl patřil před lety k naší cyklistické špičce. Když se rozhodl skončit s vrcholovým sportem, vrátil se...

Podkrovní byt v Praze má 27 metrů čtverečních a fajn komoru pod postelí

Malý byt v centru Prahy má 27 metrů čtverečních. Postrádá klasická okna, má pouze dvě střešní vysoko nad podlahou, ze...

Dům s nejlepším kinem na světě majitel opouští. Věří, že kupce najde

Dům Chalfont Manor v anglickém hrabství Buckinghamshire je na prodej v přepočtu za 248 milionů korun. Součástí...

Bubeník Tommy Lee si vybavil svůj dům s bazénem i nahrávacím studiem

Zakládající člen skupiny Mötley Crüe, bubeník Tommy Lee, si umí vybírat ženy i nemovitosti. A také je rád střídá. To...

Najdete na iDNES.cz