Skvělá proměna rodinného domu do něj vpustila po letech konečně světlo

  1:00aktualizováno  1:00
Nové technologie, nový přístup k bydlení. Jana s Petrem sice dostavěli svůj dům už v roce 1999, ale po letech radikálně změnili jeho interiér. Odpovídá tak i moderním technologiím, které v něm používají.

Schodiště bylo obloženo plovoucí dřevěnou podlahovinou, kterou doplnilo skleněné zábradlí. Světlá velkoformátová dlažba prostor doslova rozsvítila. | foto: Jaroslav Kvíz

Koncem devadesátých let minulého století stavební úřad trval v jihomoravském městečku striktně na dodržení sedlové střechy i na jejím sklonu. Architekt Stehlík, který dům navrhl, to musel respektovat, stejně jako přání investorů na vytvoření soukromí na zahradě, umístění vnitřního bazénu či způsob vytápění.

Zatímco nové technologie pro zabezpečení energií pro vytápění i ohřev vody zvládá dům neustále "doplňovat", hlavně díky Petrovým znalostem a zájmu, interiér rodině se dvěma dětmi přestal časem vyhovovat. Jako "slepá cesta" se ukázalo zejména oddělení kuchyně od hlavní obytné části s výhledem do zahrady.

Původní kuchyň oddělovaly od výhledu do zahrady dveře i zeď.

Původní kuchyň oddělovaly od výhledu do zahrady dveře i zeď.

Kuchyň dostala novou, moderní podobu včetně větší pracovní plochy a lepšího

Kuchyň dostala novou, moderní podobu včetně větší pracovní plochy a lepšího osvětlení.

"Pocitově mně vadila kuchyně nejvíc, ale nevyhovovala mi časem také funkčně. Málo denního světla nevyřešil ani stropní světlík," vysvětluje Jana důvody, proč se po letech pustili do náročné rekonstrukce, která trvala pět měsíců.

Cíl měli jasný: maximálně otevřít obytný prostor a dostat světlo zejména do kuchyně. Rekonstrukci majitelé svěřili architektu Ladislavu Langerovi z prostějovského studia CAD Projekt plus.

Fotogalerie

Odkaz paneláku

K rekonstrukci se přistoupilo opravdu velkoryse. Aby se mohl otevřít obytný prostor a volně navázat na kuchyň, musela zmizet část příčky mezi oběma pokoji. Bylo také nutné vybourat stávající krb a posunout nové oboustranné krbové tělesa k obvodové zdi.

"Vytvořil se díky tomu prostor pro umístění většího jídelního stolu, který dříve nebyl v dané dispozici možný," upozorňuje architekt Langer. Původní samostatné řešení místností bylo možná důsledkem času stráveného v panelovém bytě se samostatnou kuchyní, na něž byla Jana zvyklá.

Jenže časem se ukázalo, že tato varianta není pro rodinný dům se zahradou vhodná: zatímco obývací pokoj má výhled a přímý výstup do zahrady, z malého kuchyňského okna byl výhled jen do předzahrádky k silnici, světla bylo v kuchyni také málo.

Základem rekonstrukce interiéru se stalo maximální otevření obytného prostoru.

Základem rekonstrukce interiéru se stalo maximální otevření obytného prostoru. Vybouráním příčky a stávajícího krbu a posunutím nového krbového tělesa k obvodové zdi se dosáhlo potřebného efektu.

Sklo přináší světlo

Mohlo by Vás zajímat

Pokud chcete lépe bydlet, vyberte si Váš nový dům, byt, či chatu na Reality.iDNES.cz. Máme pro Vás nabídku tisíců nemovitostí po celé ČR.

Potřebujete poradit ve světě nemovitostí? Zeptejte se odborníků na Reality.iDNES.cz

Nová koncepce přinesla navíc i větší pracovní prostor. Na míru vyrobená kuchyně podle návrhu architektů splňuje současné požadavky na ergonomii i snadný úklid, lak v kombinaci s laminem v dekoru dřeva se dobře udržuje, pálená žula na pracovní ploše včetně ostrůvku představuje nadčasové i funkční řešení.

Razantně se proměnila zejména vstupní hala. Původní dřevěné schodiště s dřevěným zábradlím nahradily schody obložené plovoucí dřevěnou podlahovou krytinou. Tu doplnilo skleněné zábradlí. Velkoformátová italská dlažba ve světlém odstínu sem vnesla světlo stejně jako zapuštěná světla (halogeny) a LED svítidla.

"Novému osvětlení jsme věnovali velkou pozornost, proto jsme použili i nepřímé v tvarově uzpůsobeném sádrokartonovém podhledu pomocí LED pásků," popisuje architekt Langer.

Vstupní hala a schodiště v

Vstupní hala a schodiště v původním "dřevěném" provedení

Schodiště bylo obloženo plovoucí dřevěnou podlahovinou, kterou doplnilo

Schodiště bylo obloženo plovoucí dřevěnou podlahovinou, kterou doplnilo skleněné zábradlí. Světlá velkoformátová dlažba prostor doslova rozsvítila.

Rekonstrukce se týkala téměř všech místností, byť se v porovnání s obývacím prostorem jejich dispozice už příliš neměnila. V přízemí se například zrušila příčka, která vymezovala pro zápraží domu jen malý prostor, nahradila ji skleněné příčka s posuvnými dveřmi až těsně na začátku obytné haly.

"Celkový výraz interiéru jsme navrhli v jednoduchých tvarech v kombinaci dýhy s bílým lakem, v kuchyni z praktických důvodů bylo použito lamino v dezénu dřeva," popisuje architekt Langer, který oceňuje odvahu manželů razantně změnit charakter interiéru.

Od obytné haly odděluje chodbu skleněná příčka s posuvnými dveřmi, pískované

Od obytné haly odděluje chodbu skleněná příčka s posuvnými dveřmi, pískované sklo propouští dostatek světla.

Velký podíl na celkovém vyznění mají i luxusní bezfalcové dveře s tichými magnetickými zámky a vtipným detailem v podobě vloženého skleněného pásku, nové podhledy a samozřejmě také výměna obkladů v koupelnách včetně nábytku, opět vyrobeného stejně jako další vybavení nebo kuchyňská linka na míru firmou Hénik.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 360 m2
Pozemek: 1 500 m2
Konstrukce: stavební systém Velox s větší formou venkovního zateplení, střešní krytina pálená taška
Vytápění: plynové - kondenzační kotel Viessmann, elektrické podlahové topení + krb, ohřev TUV pomocí solárních panelů (jsou na jižní části střechy otočené na jih),  v roce 2012 přibyly ještě fotovoltaické panely s výkonem 11,5 kWh. Dokážou vyprodukovat přebytek elektrické energie, jenž se pouští do veřejné sítě. V pokojích lze využít klimatizaci.

Výplně otvorů: dřevěná posuvná eurokokna, plastová okna - bazén

Projekt rekonstrukce: Ing. arch. Ladislav Langer, Ing. Rudolf Blumenstein

Projekt interiéru: Ing. arch. Ladislav Langer, Tereza Coufalíková

Vnitřní bazén s protiproudem lze otevřít do zahrady i atria. Zatímco u bazénu

Okna u vnitřního bazénu s protiproudem lze otevřít do zahrady. Zatímco u bazénu byla použita plastová okna kvůli vlhku, v domě jsou dřevěná.

Magnetické zámky jsou příjemně tiché, chytré řešení představuje plastový

Magnetické zámky jsou příjemně tiché, chytré řešení představuje plastový "prstýnek" na klice, který supluje dveřní zarážku.

Autor projektu

Firma CAD Projekt plus se sídlem v Prostějově je nástupcem architektonické a projekční kanceláře CAD projekt Prostějov, jejímiž zakladateli byli v roce 1992 Ing. arch. Ladislav Langer a Ing. Ladislav Valášek.

Ve funkci jednatele firmy působí od roku 1999 Ing. arch. Ladislav Langer, člen České komory architektů a držitel osvědčení o autorizaci.

Firma se zabývá projektováním obytných, občanských a průmyslových staveb, jednotlivých objektů i velkých celků, rekonstrukcemi bytů i domů v celé ČR včetně Prahy. Významné zakázky realizuje i v oblasti urbanismu.


Nejčtenější

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Nej rodinný hotel Evropy má 8 pokojů a stojí uprostřed Hostýnských vrchů

Hotel Villa Memories stojí uprostřed Hostýnkých vrchů.

Afrikou inspirované útočiště v srdci moravského venkova. Tak pořadatelé soutěže Boutique Hotel Awards charakterizují...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Další z rubriky

Splňte si sen o roubence. Stavby jako z pohádky jsou v Česku na prodej

Peřimov, okres Semily. Nemovitost stojí na mírně svažitém pozemku velkém 1 587...

V České republice se prodává velké množství roubených chalup v různé kvalitě. Některé jsou před rekonstrukcí, do jiných...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Sousedův kocour si z naší zahrady udělal záchod. Svádíme s ním marný boj

1

Sousedův kocour dlouhodobě užívá naši zahradu pro vykonání své potřeby. Výkaly smrdí, musíme je sbírat a vynášet mimo...

Najdete na iDNES.cz