Jak vypadá splněný sen: komfortní dům s bazénem a krásným výhledem

  1:00aktualizováno  1:00
Po letech strávených v bytovce a odchodu dospělých dětí udělali manželé zásadní rozhodnutí: postaví se nedaleko Olomouce dům, který jim nabídne komfortní bydlení i možnost relaxace. A bude vyhovovat také dětem a vnoučatům při jejich návštěvách.

Díky vhodnému osazení rodinného domu do šikmého terénu dům nepůsobí velkým dojmem, přitom uvnitř nabízí hodně místností. | foto: Jaroslav Kvíz

Šikmý terén si přímo říkal o osazení domu do svahu tak, aby se do uliční fronty dům otáčel pouze nenápadným vstupem a vjezdem do garáže. Stavba je otočena na jih čelem do zahrady, s výhledem na nedaleké malebné zelené vrchy. Na dostatečně velkém pozemku nebyl problém umístit bazén a malý domek na nářadí, na nějž přímo navazuje zastřešená letní kuchyně s grilem.

Právě umístění do svahu přispělo k tomu, že podsklepený dům působí spíše subtilním dojmem, ačkoliv se uvnitř skrývá dostatečný počet pokojů i dostatečné úložné prostory. Návrh stavby svěřili manželé architektonickému studiu CAD Projekt plus z Prostějova.

Architekt využil šikmý terén k zapuštění domu do svahu.

Architekt využil šikmý terén k zapuštění domu do svahu.

Komfortní podlaží

"Dům je navržen pro klienty, kteří již mají děti zabezpečené, na prvním místě byly proto jejich požadavky. To také znamenalo soustředit hlavní místnosti včetně ložnice do prvního bezbariérového nadzemního podlaží, druhé je určeno pouze pro návštěvy a děti," vysvětluje architekt Ladislav Langer ze studia CAD Projekt plus z Prostějova.

Z dvojgaráže má dům přímý vstup do vstupní haly, která je navržena jako sezonní šatní prostor. Největší část prvního nadzemního podlaží je věnována obývacímu prostoru. To rozděluje krbové těleso na dvě základní zóny, na obývací část a pak na kuchyni s jídelnou.

Krbové těleso představuje praktický předěl mezi obývací a jídelní částí s...

Krbové těleso představuje praktický předěl mezi obývací a jídelní částí s kuchyní. Výhled do zahrady směřuje i na okolní vrchy.

"V bytovce jsme měla kuchyni snad třetinovou, tady je to o něčem úplně jiném. Rustikální provedení kuchyňského nábytku jsem si už rozhodně nechtěla zopakovat, přála jsme si hladké provedení dvířek i zásuvek, bez úchytek," popisuje majitelka.

Kuchyni věnovala velkou pozornost, konečné řešení vzešlo až z třetího návrhu. Dnes velmi oceňuje "vytažení" skříněk až ke stropu sádrokartonové niky, prach se nemá kde usazovat.

Fotogalerie

Na míru vyrobená kuchyňská linka (firma Hénik) s pracovními deskami z pálené žuly má sklo místo obkladů mezi skříňkami, totéž zelené sklo včetně LED pásků se opakuje i u sestavy v obývací části.

Mezi architekty a majiteli panovala vzácná shoda, takže pro autory interiéru nebyl žádný problém využít nápady, s nimiž majitelé přicházeli. Jejich zkušenost s předchozím bydlením se pozitivně odrazila na řadě detailů.

Například právě majitelka stála za nápadem nepoužít klasickou ostrůvkovou digestoř, aby nepřekážela ve výhledu nebo do ní nikdo nenarážel hlavou. Zvolila odsavač, který lze spustit do ostrůvku.

"Digestoř Sirius jsme objevili v Brně na veletrhu, má dostatečný výkon 900 m3 za hodinu, takže bohatě stačí i pro tento prostor," popisuje majitelka. Stačilo jen předem vyřešit stavebně odtah.

Pracovní plochy jsou z pálené žuly.

Pracovní plochy jsou z pálené žuly.

Detail výsuvné digestoře a indukční varné desky

Detail výsuvné digestoře a indukční varné desky

Každý detail zde pamatuje na spokojenost majitelů, a to třeba včetně vtipně řešeného otočného panelu s televizorem. Pokud majitelka vaří, může se odreagovat u sledování filmu. Zatím však hlavně chválí bazén.

"Hned, jak přijedu z práce, jdu si zaplavat. Je to skvělé osvěžení a moc si ho užíváme, jsme stále venku. ´Domů´ se vracíme klidně až kolem desáté," prozrazuje.

Ani pak se ale nemusí vzdát pobytu venku, velká terasa je celá kryta prosklenou stříškou (sklo Connex), takže ani déšť neznamená konec odpočinku venku. Velké prosklené plochy oken otevírají nádherný panoramatický výhled do okolí, pokud to počasí jen trochu dovolí, zůstává jedno z oken neustále otevřené, propojení terasy a obytné části je pro bývalé majitelé bytu více než příjemné.

Obytné části dominuje velké pohovka (Nadop). Na podlaze byla použita dřevěná...

Obytné části dominuje velké pohovka (Nadop). Na podlaze byla použita dřevěná plovoucí podlaha.

Za obývacím prostorem je vstup do bočního křídla, jež vybíhá z hlavní hmoty stavby. Tady je přímý vstup do pracovny, ložnice s šatnou i do koupelny.

Do druhého nadzemního podlaží lze vystoupat po dřevem obloženém betonovém schodišti se skleněným zábradlím, díky němuž jsou schodiště i galerie plné světla. Dva dětské pokoje a koupelnu doplňuje podkrovní prostor ponechaný jako herna pro vnoučata.

Světlo a prostor

Pro první podlaží použili architekti světlé podlahové krytiny: třívrstvou dřevěnou plovoucí jasanovou podlahu, která hřeje nejen díky své teplé barvě, ale i podlahovému topení. To bylo použito i pod velkoformátovou italskou dlažbou Marazzi ve smetanové barvě včetně koupelny. Světlé odstíny prostor sjednocují a zároveň opticky zvětšují.

Nábytek pro kuchyni, jídelnu, obývací i vstupní prostor v jednoduchých čistých liniích navrhlo studio CAD Projekt plus a na míru jej vyrobila společnost Hénik. Použitá kombinace dýhy s lakem představuje nadčasové řešení i barevnost.

Televizní panel lze natočit podle přání. Velký jídelní stůl pro osm lidí je...

Televizní panel lze natáčit podle přání. Velký jídelní stůl pro osm lidí je potřeba, protože na návštěvu už jezdí nejen děti, ale také vnoučata.

Všechny místnosti v prvním nadzemním podlaží mají sádrokartonový podhled, proto zde bylo navrženo skryté nepřímé LED osvětlení, kombinované se zapuštěným halogenovým a LED osvětlením. Tato kombinace umožňuje na jedné straně dosažení u halogenových světel většího kontrastu světla a stínu, u LED žárovek zase větší úsporu.

Hlavní obytný prostor navazuje na velkou terasu, kterou schodiště spojuje přímo se zahradou.

I ve velké koupelně s dvěma umyvadly a sprchovým koutem byl použit...

I ve velké koupelně s dvěma umyvadly a sprchovým koutem byl použit sádrokartonový podhled se skrytým nepřímým LED osvětlením.

Skleněné zábradlí z bezpečnostního skla ponechává galerii i schodišti...

Skleněné zábradlí z bezpečnostního skla ponechává galerii i schodišti dostatečnou vzdušnost i světlo.

Projekt

Autoři stavby: Ing. arch. Stanislav Srnec, Ing. Tomáš Hutyra, architektonické studio CAD Projekt plus

Autoři interiéru: Ing. arch. Jan Smékal, Ing. arch. Ladislav Langer, Ing. Eva Kadlčíková, architektonické studio CAD Projekt plus
Zastavěná plocha: 170 m2
Užitná plocha: 263 m2
Vytápění: plynový kotel + podlahové vytápění, krb
Zdící materiál: Porotherm
Výplně otvorů: plastová okna + dveře Sapeli

CAD Projekt plus

Firma CAD Projekt plus se sídlem v Prostějově je nástupcem architektonické a projekční kanceláře CAD projekt Prostějov, jejímiž zakladateli byli v roce 1992 Ing. arch. Ladislav Langer a Ing. Ladislav Valášek.

Ve funkci jednatele firmy působí od roku 1999 Ing. arch. Ladislav Langer, člen České komory architektů a držitel osvědčení o autorizaci.

Firma se zabývá projektováním obytných, občanských a průmyslových staveb, jednotlivých objektů i velkých celků, rekonstrukcemi bytů i domů v celé ČR včetně Prahy. Významné zakázky realizuje i v oblasti urbanismu.

Nejčtenější

Pořídili si dům s minimem zdí a maximem skla. K němu přidali jezírko

„Jezírko je krásný prvek,“ vysvětluje investor, proč nemají na zahradě tradiční...

Co nejméně zdí a co nejvíce skla, takové slyšel zadání architekt domu pro čtyřčlennou rodinu v jižních Čechách....

Z domu do paneláku. Zbláznili jste se? ťukali si na čelo příbuzní

1

Když jsme si s manželem koupili byt ve městě na sídlišti, byla jsem šťastná. Oskar ale moc nadšený nebyl. Všude okolo...

Dcery vidí jen o víkendu. Přichystal jim krásný pokojíček za 60 tisíc

Ema a Leontýnka mají u táty konečně nový dětský pokoj. Proměna vyšla na 60...

Každý člověk potřebuje místo, kde se bude cítit příjemně a bezpečně. A co teprve dvě malé slečny, které milují tanec a...

Z plechového kontejneru má skvělý hausbót. Slouží jako chata i ateliér

Moderní obývací prostor, designově vybavený studiem Punto Design, definuje...

Na návštěvu do plovoucího příbytku na Vltavě nás pozval Pavel Šindelář ze studia Punto Design, který svému kamarádovi,...

Jak bydlí spisovatelka Sylva Lauerová: miluje věci mezi kýčem a uměním

V bytě najdete spoustu knih. „Užívám si populárně naučnou literaturu: knihy...

Spisovatelku a básnířku Sylvu Lauerovou čtou prý hlavně krásné ženy. Píše ve dvou ze třech svých domovů: ve vile v Brně...

Další z rubriky

Na povolení ke stavbě čekali osm let. Rodina je z domu nadšená

Zastavěná plocha domu je 120,2 m2 a užitná plocha poskytuje 98,5, m2.

Na začátku byla tříčlenná rodina a sen o malém domě. Ale že bude trvat přes osm let, to nikdo nečekal. Nyní už stojí....

Za byt plný nesmyslných ostrých rohů by developer zasloužil pětku

Atypický tvar bytu s ostrými úhly v pražské novostavbě představoval pro...

Atypický tvar bytu s ostrými úhly v pražské novostavbě představoval pro architektky Radku Valovou a Martinu Spurnou ze...

Jak bydlí spisovatelka Sylva Lauerová: miluje věci mezi kýčem a uměním

V bytě najdete spoustu knih. „Užívám si populárně naučnou literaturu: knihy...

Spisovatelku a básnířku Sylvu Lauerovou čtou prý hlavně krásné ženy. Píše ve dvou ze třech svých domovů: ve vile v Brně...

Z garáží v centru města vytvořili úžasný byt, nechybí mu ani světlo

Prosklené patio představuje oázu klidu uvnitř interiéru.

V centru Amsterdamu je prostor vzácným zbožím. Když se naskytne příležitost pořídit si 230 metrů čtverečných velké...

Najdete na iDNES.cz