Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

  1:00aktualizováno  1:00
Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím. Majitelka a architektka Renée del Gaudio se pustila do stavby většího a lepšího domova, který je na katastrofy všeho druhu již připravený.

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku | foto: Renée del Gaudio Architects

Udržitelná architektura a umění zakomponovat dům do krajiny tak, aby ani jeden ze zúčastněných nic netratil na kráse a praktičnosti: takový je podle architektky Renée del Gaudio její osobní způsob práce.

Když začíná navrhovat dům, startuje možná netradičním, ale podle ní nejjednodušším možným způsobem: sbalí si stan a vydá se na parcelu tábořit. „Aby mohl vzniknout kvalitní dům, ve kterém se bude dobře žít, je nutné pochopit ty nejzákladnější a velmi prosté okolnosti, které každodenní život ovlivňující nejvíce: východ a západ slunce, odkud přichází nejčastěji vítr, jaké výhledy se z místa nabízí,“ svěřuje se v autorských textech a dodává, že v záplavě tisíců jiných podnětů na tyto nejdůležitější věci architekti často zapomínají.

Fotogalerie

V případě návrhu domu v coloradském městě Boulder nebylo kempování nutné. Renée del Gaudio pozemek už důvěrně znala. Srub koupili společně s manželem Rossem Wehnerem v roce 2008, kdy se rozhodli kvůli malým dětem, Sebastianovi a Francesce, opustit hektický život v hlavním coloradském městě Denveru a přestěhovat se.

V domě ale nežili, pronajímali ho a přemýšleli nad stavebními úpravami. Okolnosti jim však životní rozhodnutí přeskládaly a z přestavby se stalo budování na zelené louce. Srub totiž vyhořel.

Na místo malého starého srubu Renée na kamenité podloží postavila dva na sebe kolmé prostory. K jihu orientovaný prosklený štít hmoty se sedlovou střechou patří obývacímu pokoji. Navazuje na něj velkorysá terasa, která se obrací k horám a přírodě na obzoru.

Naproti tomu soukromá část, umístěná o patro níž, se natáčí k východu a hledí na město. V soukromé zóně jsou umístěny šatny, dvě koupelny a tři ložnice. Základní myšlenkou při návrhu domu bylo využít lokální tradiční architekturu, jednoduché tvary a připomenout původní prosté stodoly, které neodmyslitelně patří k tamním zemědělským usedlostem.

Vznikl elegantní venkovský dům s dotyky kosmopolitního světáctví. Stavba o celkové ploše 257 metrů čtverečních poskytuje maximální komfort celé rodině, zbyl dostatek míst na rušnou domácí pracovnu i pokoj pro časté návštěvy.

Interiéry jsou zařízené s lehkostí a smělostí, rodina nechala vyniknout krásu...

Interiéry jsou zařízené s lehkostí a smělostí, rodina nechala vyniknout krásu přírodních materiálů a dřeva. Dominantní zůstávají daleké výhledy do krajiny.

Koncept stavby dokončené již před pěti lety se osvědčil. Laskavá k přírodě i majitelům je nejen vizuální podoba stavby, ale i vybrané materiály. Rezavý plášť ocelových plechů domu a celá konstrukce jsou jasnou deklarací připravenosti na nevítané přírodní katastrofy.

Každodenní život je velmi příjemný i díky detailům, jako je například perfektně promyšlený systém rolet, který respektuje nejen soukromí, ale i veškeré přírodní zákonitosti a proměnlivosti během dne a odstiňuje pokoje, stejně jako dobře pracuje s větrem.

Interiéry jsou zařízené s lehkostí a smělostí, rodina nechala vyniknout kráse přírodních materiálů a dřeva. Dominantní zůstávají daleké výhledy do krajiny, obývacímu pokoji přesto vévodí dvojice originálních křesel Barcelona, které navrhli v roce 1929 Ludwig Mies van der Rohe a Lilly Reichová. Renée del Gaudio je podědila po rodičích.

Dalším zajímavým kouskem jsou krbová kamna Shaker od firmy Wittus, která získala hned několik designérských ocenění. Posezení v jídelně zase doplňují ikonické židle Tolix od francouzského designera Xaviera Paucharda, kterou navrhl již v roce 1934.

Autor: pro iDNES.cz
Témata: příroda

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Malou dřevostavbu si řezbář vyrobil za tři měsíce, má jen dvoje dveře

Dřevostavbu si majitel postavil za tři měsíce.

Ne, není to tradiční dům. Nemá sousedy ani klasické místnosti. Dveře spočítáte velmi rychle. Jsou jen dvoje, vchodové a...

Chalupářský styl nahradily v domě moderní prvky a kovářská čerň

Trámy a krov nechali architekti upravit lazurou v bílé barvě, vše doplnili...

Proměnit interiér staršího domu a dodat mu moderní vzhled, to byl hlavní úkol pro architekty ze studia Free Architects....

Další z rubriky

Autodílna ve dvoře nám ničí život. Hluk je slyšet i přes zavřená okna

1

Bydlím na sídlišti v panelovém domě, v našem vnitrobloku je autodílna, jejíž noční zásobování probíhá pod okny dvou...

Malou dřevostavbu si řezbář vyrobil za tři měsíce, má jen dvoje dveře

Dřevostavbu si majitel postavil za tři měsíce.

Ne, není to tradiční dům. Nemá sousedy ani klasické místnosti. Dveře spočítáte velmi rychle. Jsou jen dvoje, vchodové a...

Rodina koupila starý autobus. Za dva roky jej přestavěla na fajn bydlení

Adam Paashaus a jeho žena Elizabeth ze Severní Karolíny si předělali školní...

Adam Paashaus a jeho žena Elizabeth ze Severní Karolíny si předělali školní autobus na mobilní dům. V něm žijí spolu s...

Najdete na iDNES.cz