Rodina si postavila dřevostavbu. Pultová střecha je výhodou

  1:00aktualizováno  1:00
Čtyřčlenná rodina bydlí za Prahou v dvoupodlažní moderní dřevostavbě 5+kk s pultovou střechou. Nový domov od architektonického studia Archcon má 142 metrů čtverečních.

Manželé si zvolili dřevostavbu s rovnou střechou. Zdá se jim praktičtější. | foto: Centrum pasivního domu

Rodina bydlela původně v bytě a již nějaký čas uvažovala o rodinném domě. Se studiem Archcon navštívili manželé několik rozestavěných pasivních domů z CLT panelů a pro tento typ bydlení se nakonec rozhodli.

Chtěli snížit pravidelné měsíční náklady na energie, a to i s ohledem na vzdálenější budoucnost, kdy se jejich příjmy pravděpodobně sníží. Na druhou stranu je třeba si přiznat, že bydlení v domě není nikdy bezúdržbové bez ohledu na to, jestli žijete v pasivním, nebo běžném domě.

„Myšlenka domu s minimálními náklady na vytápění mě dlouho fascinovala. Roky jsem sledoval, jak tyto domy v Česku vyrůstají. Před deseti lety jsem o této technologii nebyl zcela přesvědčený, ale ‚dětské nemoci‘ už jsou podle mého názoru překonané,“ říká majitel a dodává, že samozřejmě není stále jasné, jak dlouho vydrží rekuperátor, jestli se v rozvodech vzduchotechniky nebude v delší perspektivě usazovat prach atd...

V dřevostavbě se dobře bydlí

Manželé si zvolili dřevostavbu s rovnou střechou. Zdá se jim praktičtější. Mohou totiž využít celý prostor v patře a nemusí se omezovat skosenými stěnami. A dřevo mají rádi, připadá jim pocitově příjemnější než cihla. Dřevěný obklad má i část fasády, která je z modřínových horizontálních palubek.

Dům má fotovoltaické panely a je kompletně napojený na elektřinu. Sklep rodina nemá. Stavbu by prodražil a jílovité podlaží mu moc nepřeje. Stavělo se na klíč něco málo přes rok. Vše probíhalo celkem bez problémů. „Jedině podlaháři byli vysloveně lemplové. Pokládali marmoleum, dlažbu a dřevěnou podlahu,“ přiznává majitel.

V domě bydlí čtyři měsíce. „První velký rozdíl od bydlení v bytě, který jsme zaznamenali, je opravdu hodně přirozeného světla, i když venku zrovna není hezky. To je příjemné. Zatím stále ještě řešíme nábytek a vybalujeme krabice. Na jaře nás čeká zahrada,“ uzavírá majitel.

Autor:

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Další z rubriky

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Starou chalupu opravili a postupně citlivě zařídili dobovým nábytkem

Interiér chalupy majitelé postupně zaplnili původním venkovským nábytkem.

Více než stoletá chalupa po kováři v podhůří Ďumbierských Tater měla štěstí, že ji koupila Natálie s rodinou. Nelekli...

Najdete na iDNES.cz