Designový energeticky pasivní dům stojí v bažinatém terénu na pilotách

  1:00aktualizováno  1:00
Dům s vyhraněným designem, postavený v malé obci ve východních Čechách, vznikl na základě touhy majitelů odpoutat se od stereotypu. Přestože zvenku i uvnitř působí střízlivým až asketickým dojmem, bydlí se v něm velmi pohodlně a dokonce i úsporně.

Konstrukce tvarově velmi atypického domu a jeho statické zajištění a založení si vyžádaly odvážné technické myšlení. | foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk

Majitelé, mladá rodina s malým dítětem, neměli přesnou představu, jak bude jejich budoucí domov vypadat, měli však jasno ve stylu bydlení: minimalistická architektura, chladný design založený na geometrických tvarech, barevná paleta složená převážně z černé, šedé a bílé, použití skla, kovu, betonu.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Za samozřejmou součást moderní architektury považovali energeticky úsporné technologie. Důraz kladli na originalitu, kvalitní materiály a dokonalé řemeslo. Úkol naplnit jejich vizi a vytvořit konkrétní podobu domu zadali Aleši Gadlinovi, jehož práce znali z časopisů a médií.

Vybrali si pozemek v krásném přírodním prostředí, jehož jedinou vadou na kráse byly obtížné zakládací podmínky. Jak samotná konstrukce tvarově velmi atypického domu, tak jeho statické zajištění a založení si proto vyžádaly odvážné technické myšlení a kladly velké nároky na provedení stavby.

V bažinatém terénu s jílovitým podložím sahají betonové piloty až do hloubky 2,5 m. Přesahující část horního podlaží bez podpor a sloupů byla dalším statickým oříškem, řada originálních a technicky náročných řešení se najde i v interiéru.

Dvě šikmé věže

Navenek se kompozice dvou hmot se zkosenými stěnami a šikmými atikami jeví z každého úhlu pohledu jinak, připomíná dvě zápasící věže nebo rostlou strukturu krystalických minerálů. Vysvětlení podává půdorys, který tvoří dva navzájem se protínající lichoběžníky.

Fotogalerie

Jeden z nich se rozšiřuje směrem od východu k západu, druhý od jihu k severu. V jejich průniku najdete centrální schodišťovou halu propojenou se společným obývacím prostorem. Jeho přímé pokračování představuje na jedné straně kuchyň a zázemí, na straně druhé kuřárna.

Z jihu je přízemí z velké části proskleno směrem na terasu s bazénem. Klidová zóna v patře zahrnuje ložnici rodičů, dětský pokoj a pokoj pro hosty. „Komfort bydlení není jen velký obývák,“ komentuje Aleš Gadlina.

„Důležité je i to, že majitelé nepodcenili provoz domu se zahradou a dbali i na ,rubovou stránku‘, tedy dostatečné zázemí a příjemné vnitřní klima,“ doplňuje architekt Gadlina.

Dům má prostorné zádveří a velkou šatnu, nechybí odpovídající technická místnost, samostatná kotelna, ke každé ložnici patří vlastní koupelna. Stavba funguje jako energeticky pasivní. Využívá pasivní solární zisky, které vytvářejí prosklené plochy orientované na jih, je nadstandardně tepelně izolována a vybavena podlahovým vytápěním a větráním s rekuperací tepla.

Harmonie exteriéru a interiéru

Minimalistická architektura se vyznačuje čistým geometrickým tvarem s hladce omítnutou fasádou. Velké nečleněné prosklené plochy jsou osazeny v líci fasády a vytvářejí kompaktní plochu.

Kuchyňskou linku z lakovaných MDF desek s vysokým leskem doplňují dveře do...

Kuchyňskou linku z lakovaných MDF desek s vysokým leskem doplňují dveře do spíže a do místnosti na domácí práce s obdobným designem. Jedinou tvarovou rozvernost představuje lustr ve stylu Ingo Maurera.

Řešení interiéru, který navrhla architektka Pavla Doležalová z ateliéru oooox, odpovídá základnímu architektonickému konceptu domu. Minimum nábytku, střízlivý design, použití pohledového betonu a cementových stěrek, nerezové prvky a sklo vytvářejí spolu s exteriérem domu harmonický celek s nadčasovou estetickou i užitnou kvalitou (vše o interiéru domu najdete zde).

Na přání majitelů je vypnuta diskuse.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 283 m2
Užitná plocha: 310 m2
Konstrukce: železobetonové základové pasy a patky, stěny zděné systémem Porotherm, doplněny železobetonovými pilíři, v podkroví železobetonové stěny s pohledovým betonem, vnější zateplení EPS 140 mm, stropy a schodiště železobetonové monolitické, zastřešení dřevěný krov s ocelovými vaznicemi

Výplně otvorů: pevně zasklené plochy a okna hliníková s izolačními trojskly, exteriérové hliníkové žaluzie na automatický pohon, vnitřní dveře hliníkové bezzárubňové a skleněné z bezpečnostního skla (atypická výroba na míru)

Vytápění: podlahové teplovodní vytápění, zdroj energie plynový kondenzační kotel Viessmann, řízené větrání s rekuperací tepla

Terasa s betonovou dlažbou na podložkách se propojuje se zapuštěným venkovním...

Terasa s betonovou dlažbou na podložkách se propojuje se zapuštěným venkovním bazénem.

Přesahující horní podlaží zastiňuje terasu a prosklenou stěnu obývacího pokoje...

Přesahující horní podlaží zastiňuje terasu a prosklenou stěnu obývacího pokoje a opticky odlehčuje velkou hmotu domu.

Autor

Aleš Gadlina (*1965)

Autorizovaný inženýr, absolvent Stavební fakulty ČVUT Praha. V r. 1997 založil stavební firmu Gadline, která se postupně rozrostla o architektonický ateliér. Zabývá se návrhy rodinných domů a bytových staveb od studie až po realizaci, specializuje se na projektování energeticky úsporných domů, které využívají pasivní solární efekt.

Autor:

Nejčtenější

Tomáš Hanák si ke své hospůdce zrekonstruoval starý vagon na bydlení

Obytný vagon, který Tomáš Hanák s láskou a nadšením zrekonstruoval, má i svou...

Smíchejte staré železo ze šroťáku, slisované vlnité plechy, tovární okna ze staré továrny a hlavně přidejte zašlý...

Nájemníci k pohledání. Vytopili byt a celý dům zamořili štěnicemi

1

Vlastníci bytů vědí, jak je někdy těžké sehnat spolehlivé a slušné nájemníky. Dál totiž nesou odpovědnosti za ty, kdo...

Majitel si pořídil byt s terasami a výhledem, který bere dech

Takový výhled lze jen závidět...

Majitel si koupil nový byt v posledním patře bytového domu, v němž poslední podlaží oproti hlavnímu půdorysu dispozičně...

Zásadní životní zvrat. Naše cesta z paneláku byla kolotočem překvapení

1

Touha utéct z betonového sídliště do náruče přírody může být ošidná. Romantické představy se od skutečnosti liší. Ale...

Úřednice se vrhla na proměnu garsonky. Výsledek je mistrovským dílem

Nově zrekonstruovaná garsoniéra stojí v samém srdci francouzského města...

Mladá úřednice, která se v kanceláři starosty podílí na urbanistické koncepci a rozvoji francouzského Bordeaux,...

Další z rubriky

Elegantní rodinný dům okouzlí každého, kdo má rád minimalistický styl

Teprve když projdete ulicí dolů kolem domu, zjistíte, že jde o dvoupodlažní...

Kontrast bílé a černé, přísné geometrické tvary a velké prosklení v jednom rohu stavby. To jsou hlavní prvky...

Není dost stavebních pozemků? Snadná pomoc, stačí změnit územní plán

Tady původně byly zahradnické pozemky. „Rodinné dvojdomky“ zde doslova...

Úředníci na celém světě se chovají obdobně a je jedno, zda mění územní plány v Praze nebo v Los Angeles. Tam teď přišli...

Funkcionalistickou vilu si postavil svépomocí. Přiznává i chyby

Dům navržený architektem Radomírem Grafkem z ateliéru RG architects studio...

Velkorysá a moderní rodinná vila v Brandýse leží na okraji zahrádkářské kolonie. V tichu, zeleni a s výhledem na Labe....

Najdete na iDNES.cz