Obývací pokoj i kuchyň se zmenšily, aby se mohl rozrůst dětský pokoj

  1:00aktualizováno  1:00
Pořízení nemovitosti před jejím dokončením ve většině případů nabízí možnost ledacos ovlivnit. Toho využila i mladá rodina, která ve fázi přípravy výstavby bytu oslovila designérku Kateřinu Pečeňovou, aby s ní konzultovala nejen klientské změny, ale postupně i návrh celého interiéru.

Obývací pokoj s šířkou pouhých 260 cm si žádal netradiční řešení, kterým se stala kolmo umístěná stěna s knihovnou a televizí. | foto: Vojtěch Herout, Lukáš Hausenblas

Včasná schůzka s designérkou a následná objednávka návrhu interiéru se ukázala jako dobrý tah. Prvotní zakázka se týkala výběru podlah a dveří do celého bytu či návrhu jedné velké a dvou menších koupelen.

Přáním majitelů bylo vytvořit útulný domov převážně v přírodních jemných tónech za použití kvalitních materiálů. Dřevěné podlahy se tedy jevily jako logická volba.

Do koupelen designérka nechala vyrobit nábytek podle svých návrhů. Vybrala kombinaci výrazného dekorativního obkladu s neutrálním základem. V každé koupelně volila jiný odstín, od velmi světle šedé v rodičovské koupelně, přes středně béžovou ve velké koupelně, až po tmavě šedou na WC s umývátkem.

Nábytek na míru

Poté, co proběhla první etapa zařizování, rozhodli se majitelé ve spolupráci s designérkou pokračovat a objednat kompletní návrhy obývacího pokoje s kuchyní, dětského pokoje pro dceru a předsíně.

Fotogalerie

Největším oříškem byl obývací pokoj, který se po menší úpravě dispozice ve prospěch dětského pokoje zmenšil na šířku pouhých 260 cm. Netradiční řešením stala kolmo umístěná stěna s knihovnou a televizí.

Ze stejného důvodu designérka propojila obývací pokoj s obytnou částí předsíně pomocí nábytku ve stejném provedení, konkrétně další knihovnou a komodou, čímž se prostor opticky zvětšil. Veškerý nábytek byl stejně jako v koupelnách vyrobený podle návrhu designérky na míru prostoru z lakovaných MDF desek v kombinaci s dřevěnou dýhou.

Desky jsou co nejtenčí, aby nábytek působil subtilním dojmem, naopak dýhované police jsou silné 36 milimetrů. Ve prospěch vedlejšího dětského pokoje nechali majitelé zmenšit zhruba o metr i kuchyňský kout, což si žádalo předělání rozvodů a návrh kuchyně v kuchyňském studiu.

Knihovna, televizní stolek a police na stěně byly vyrobeny podle návrhu...

Knihovna, televizní stolek a police na stěně byly vyrobeny podle návrhu designérky firmou Stylishroom, stejně tak nábytek v předsíni.

Až při konzultaci s designérkou zjistili, že podle tohoto návrhu by nebyl využitý celý kout, což je v poměrně malé kuchyni velká ztráta prostoru. Proto designérka vypracovala nový návrh, u kterého se musela držet již nevýhodně předělaných rozvodů. Navíc v kuchyni musel zůstat sloup, ve kterém vedou rozvody celého domu.

Autorka návrhu

Ing. Kateřina Pečeňová se interiérovému designu intenzivně věnuje již několik let. V určitém zlomovém bodě své životní i profesní dráhy se rozhodla pro změnu a přihlásila se ke dvouapůlletému studiu na DesignŠkole v Praze. Po úspěšném absolvování studia si splnila sen a ze svého koníčku učinila profesi a práci tlumočnice z francouzštiny pověsila na hřebík. Za nejdůležitější považuje vzájemný vztah a komunikaci s klientem, aby mu mohla navrhnout interiér opravdu na míru.

Kombinace dekorativního obkladu Deco (RAKO) s neutrálním základem a nábytkem...

Kombinace dekorativního obkladu Deco (RAKO) s neutrálním základem a nábytkem vyrobeným na míru podle návrhu designérky vytváří z koupelny příjemné místo k relaxaci.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Autor:

Nejčtenější

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Skromný domek proměnili na nádhernou vilu. Je to jejich životní dílo

Plastický chirurg Marius Barstad a jeho žena si nechali přestavět luxusní sídlo...

Norský pár seniorů snil o velkolepých výhledech na moře. Přání se jim splnilo. Dnes si užívají krásnou severskou...

Jak se staví sen: přestavbu nejen jádra zvládli designéři za pět dní

Ohavné jádro zmizelo, místo toho dostala rodina vyzděnou koupelnu s velkým...

Janě nebylo ještě padesát, když se stala maminkou dvojčátek, Amálky a Rozárky. Přesněji pěstounkou, protože děti...

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Další z rubriky

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Za pět měsíců bylo hotovo. Nová roubenka je pro manžele splněným snem

Volný prostor a uprostřed stojí roubenka. Tak si to majitelé přáli.

Když se Zuzana a Otto rozhodli stavět, přáli si, aby se mohli stěhovat velmi brzy. To v případě domu z masivního dřeva...

Zámek jako cumel prodávají za 30 milionů. Krásným výhledům nic nebrání

Kim a Niall Turnbullovi vlastní zámek Callingwood Hall v anglickém městě...

Kim a Niall Turnbullovi vlastní zámek Callingwood Hall v anglickém městě Burton. Stavbu z 18. století, která má čtyři...

Najdete na iDNES.cz