Byt pro nadšeného cestovatele v přírodních barvách oživují etno prvky

aktualizováno 
Nový majitel bytu 3+1 požádal o pomoc s jeho vybavením architektku. Výsledkem měl být elegantně i prakticky zařízený byt vybavený na klíč, tedy připravený k nastěhování. Návštěva byla fotografována pro magazín Panel Plus.

Protože jediný lustr by velkoryse rozlehlý pokoj nezvládl nasvítit, nechala architektka vyrobit lustry na míru. | foto: Jiří Cirkovský

Ve zrekonstruovaném bytě byly položeny nové dřevěné podlahy včetně šachovnicové dlažby v předsíni, novou podobu dostala koupelna, vyměněné jsou dveře i okna.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení mezi panely.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení mezi panely.

Interiéry ve stylu městské elegance okořenila architektka Veronika Haroldová, která do rozlehlého bytu vstoupila v okamžiku dokončení celkové kompletní rekonstrukce, nádechem etna.

Do stavebního procesu zasáhla „pouze“  s požadavkem bourání. Původně malá a oddělená kuchyň se tak částečně otevřela do jídelny, která se propojila širokým průchodem s relaxační částí obývacího pokoje. Díky těmto zásahům byt po rekonstrukci působí větší, vzdušnější a světlejší.

Finanční limit

Protože velká část finančních prostředků padla na kompletní rekonstrukci, zadáním pro interiér byla nízkorozpočtová realizace. Většinu mobiliáře tak investor pořídil v IKEA.

Výjimku tvoří pouze jídelní židle, kožená sedačka a manželské lůžko z XXXLutz společně s nábytkem vyrobeným na míru. Sem kromě kuchyně patří také efektně nasvětlený skleník zaplňující výklenek v jídelně stejně jako předsíňová sestava u vstupu. Ta umožňuje jak ukládání za dvířky, tak odložení svršků na ramínka či pohodlné posezení a uložení bot.

Fotogalerie

Investor si přál zakomponovat do interiéru obklad z přírodního kamene, který by mu dodal luxusní vzhled.

Architektka zvolila štípaný pískovec, ten dostal prostor hned na několika místech v bytě. Obklad zdobí konstrukci oddělující kuchyni od jídelny a „ústřední“ stěnu obývacího pokoje za pohovkou. Pro větší efekt se opakuje také na stěně v chodbě.

Na jemnou teplou barevnost páskového obkladu navazuje decentně tónovaná výmalba, která zatepluje jinak bílé stěny a stropy bytu. Vybrané plochy zatepluje krémová, doplněná sytějším odstínem kapučína.

Styl a barevnost

Majitel bytu rád cestuje do vzdálených končin včetně exotických destinací, odkud si vozí originální suvenýry. Současně mu vyhovuje praktičnost, přehledné linie a čisté tvary nábytku v moderním stylu.

Architektka Veronika Haroldová proto nadčasově neutrální základ oživila etno prvky, především obrazy a suvenýry z cest, které interiéru dodávají osobitý styl a efektně demonstrují zálibu majitele v cestování: perské koberce, lněné závěsy v přírodní barevnosti a sladěné potahy polštářků evokující Afriku.

Obklad ze štípaného pískovce se opakuje také na stěně v chodbě.

Obklad ze štípaného pískovce se opakuje také na stěně v chodbě.

Nábytek v celém bytě kombinuje černohnědé korpusy imitující tmavé exotické dřevo wengé. Ty doplňují krémová dvířka ve vysokém lesku, která příznivě potlačují hmotu objemnějších korpusů.

Protože investor má rád kontrasty, na rozlehlé nábytkové sestavě v pracovně se potkávají krémová lesklá dvířka s tmavými černohnědými a vytvářejí efektní celek. Sestava skříní včetně knihovny v mělkém prostoru za dveřmi vyplňuje v pracovně celou stěnu, kterou přirozeně člení, a pomáhá tak zútulnit rozlehlý pokoj.

Kuchyň není nijak velká

Ani po vybourání všech zbytných konstrukcí není kuchyň nijak velká, musela se vyrovnat s mnoha omezeními. Oddělená je od jídelny rizalitem a zídkou, k dispozici má tak pouze jednu souvislou stěnu, přičemž nad druhým ramenem linky je okno. I na tak limitovaném prostoru se architektce podařilo navrhnout funkční kuchyň s dostatkem úložných prostor. Ty totiž byly pro investora prioritou.

Na jeho přání doplnila architektka krémová dvířka elegantní vínovou, přičemž obě barvy sjednocují kontrastně tmavé korpusy. Horní sestavu skříněk odlehčují prosklené pasáže s efektním podsvícením.

Kuchyň je oddělená od jídelny rizalitem a zídkou, k dispozici má tak pouze...

Kuchyň je oddělená od jídelny rizalitem a zídkou, k dispozici má tak pouze jednu souvislou stěnu.

Příjemná atmosféra je výsledkem jednotného konceptu, který vznikal pro celý byt současně. Jeho jednotlivé místnosti tak vizuálně propojují stejné harmonické kombinace materiálů i barev. Vytvářejí pozadí, na kterém se efektně vyjímají obrazy investora spolu s dekoracemi dovezenými z cest.

Jídelnu zdobí nově zarámované starší grafiky, v předsíni se potkávají obrazy z asijských bazarů s moderní olejomalbou a nad čelem postele v ložnici navozuje intimitu osobní dar, trojice grafických listů. Komorní zátiší vzniklo u pracovního stolu, kde jsou vystavené tři menší masky z cest.

V bytě najdete i řadu suvenýrů, které si majitel přivezl ze svých cest.

V bytě najdete řadu suvenýrů, které si majitel přivezl ze svých cest.

V bytě byla po rekonstrukci bodová svítidla vestavěná do sádrokartonového podhledu, v pokojích zůstaly vývody uprostřed místností. Protože jediný lustr by velkoryse rozlehlý pokoj nezvládl nasvítit, nechala architektka vyrobit lustry na míru. V obou velkých pokojích tvoří lustry tři širmy ze tří různých látek s hrubou strukturou. Aby sestava nepůsobila nudně, mají různý průměr i výšku.

Ze stejných látek je navržená dvojice nástropních svítidel v předsíni a v ložnici i nad jídelním stolem svítidla typu „dort“, u nichž se efektně kombinují dvě vzájemně ladící látky.

Autorka interiéru

Ing. arch. Veronika Haroldová vystudovala Fakultu architektury ČVUT. Po praxi v několika projekčních kancelářích založila v roce 2003 vlastní architektonický ateliér se specializací na návrhy interiérů.

Věnuje se stavebním úpravám dispozic, návrhům interiérů a designu originálních svítidel a nábytku. 

Autor:

Nejčtenější

Češi utíkají na chalupy. Za tvrdou dřinou, fajn partou i tajnými zálety

Zkušenost s víkendovým druhým bydlením má zhruba polovina obyvatel republiky.

Stará fráze „Co Čech, to chalupář“ platí dál. Mezi staršími je chataření a chalupaření hitem, čím dál víc baví i...

Na zahradě si postavili venkovní kuchyni. Svépomocí a za tři měsíce

Anna a Marek si na zahradě v obci Krásné na Vysočině postavili za tři měsíce a...

Anna a Marek si na zahradě v obci Krásné na Vysočině postavili za tři měsíce a svépomocí krásnou dřevostavbu. Vysněnou...

Katastrofa jí změnila život. Vrátila se domů a vytvořila nádherný ráj

Portorikánka Sylvia se po takřka dvou dekádách vrátila na rodnou půdu a...

Patnáct let jezdila Sylvia na karibský ostrov Vieques, kde odpočívala od hektického New Yorku, do kterého se...

Malý byt s tepelným čerpadlem majitel zrekonstruoval za čtyřicet dní

V obývacím pokoji se dá pohodlně odpočívat, je tu i malý jídelní kout....

Rekonstrukce malého pražského bytu pod střechou trvala pouhých čtyřicet dní. Majitel Tomáš Iľko si navrhl úpravy, které...

Rekonstrukce bytu, kde se snadno bouralo. Zmizel průchozí pokoj

Prostor mezi nosným sloupem a stěnou vyplňují otevřené police. Kuchyň je tak...

Mladý pár si pořídil své první bydlení ve starším domě. Byt byl v původním stavu, čekal na kompletní rekonstrukci....

Další z rubriky

Nájemníci k pohledání. Vytopili byt a celý dům zamořili štěnicemi

1

Vlastníci bytů vědí, jak je někdy těžké sehnat spolehlivé a slušné nájemníky. Dál totiž nesou odpovědnosti za ty, kdo...

Pro statek žijí. Když ruinu koupili, vůbec netušili, do čeho jdou

Statek je od roku 1958 na seznamu kulturních památek ČR.

Statek z roku 1802 v Salajně v západních Čechách patří mezi ty šťastné. Hospodářskou usedlost se čtyřmi budovami do...

Malý byt s tepelným čerpadlem majitel zrekonstruoval za čtyřicet dní

V obývacím pokoji se dá pohodlně odpočívat, je tu i malý jídelní kout....

Rekonstrukce malého pražského bytu pod střechou trvala pouhých čtyřicet dní. Majitel Tomáš Iľko si navrhl úpravy, které...

Najdete na iDNES.cz