Byt pro nadšeného cestovatele: důraz se kladl na relaxaci a pohodlí

aktualizováno 
Pánský byt v novostavbě na konci Petržalky vás vítá velmi příjemnou atmosférou. Vděčí za ni spolupráci majitele a architekta, kteří v něm vytvořili místo na pohodlné bydlení a kvalitní i ničím nerušený relax. Protože o ten tu šlo v prvé řadě.

Tapeta vytvořená podle japonského akvarelu se stala přirozeným centrálním bodem obytného prostoru. | foto: Miro Pochyba

Majitele bytu zaujala rubrika Řešení v časopise Můj dům, ve které architekt Michal Ondrejčo navrhoval čtenáři zařízení pánského bytu. Oslovil ho tedy s tím, že se mu jeho návrh pro časopis líbil a že si v podobném duchu umí představit i svůj byt v novostavbě, do kterého se měl stěhovat.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

A protože developer termín posunul ještě o celý jeden rok, dvojice majitel – architekt měla dost času „vyhrát“ si s detaily. A v bytě je to rozhodně vidět. Vše je důkladně promyšlené, funkční, praktické, navíc i mimořádně zajímavé z estetického hlediska, přesně takové, jak si majitel přál.

Borovice v mlze

Architekt a interiérový designér Michal Ondrejčo na začátku spolupráce vždy zjišťuje, co se klientům líbí, a od toho se následně při tvorbě návrhu odrazí.

„V tomto případě jsem měl velké štěstí, protože mi majitel dal víceméně volnou ruku. Měl jen několik požadavků: aby tu bylo hodně úložného prostoru, místo na knihy, čtecí koutek a aby byl byt nenáročný na údržbu. Budoucí majitel se tu měl cítil po dlouhém pracovním dni pokojně a chtěl nerušeně relaxovat.“

Fotogalerie

V bytě byla úzká předsíň, zbytečná skříň, jedny dveře navíc a v koupelně vana místo sprchového koutu. Toto vše se změnilo či úplně odstranilo, aby výsledek vyhovoval potřebám majitele. Posunula se i stěna v kuchyni a měnilo se uspořádání kuchyňské linky oproti původnímu návrhu.

Koupelnu s toaletou chtěli spojit do jedné místnosti, ale norma to v tomto typu bytu nedovoluje, takže zůstaly oddělené.

Michalovi se velmi líbí jednoduchý japonský design. Našel proto japonský akvarel ze 17. století s názvem Borovice v mlze, ze kterého vybral detail a následně nechal vyrobit tapetu s jeho podobou. Nechal ji zasadit do rámu a umístit na stěnu v obývacím pokoji. Stala se přirozeným centrálním bodem prostoru a z velké části ovlivňuje atmosféru v bytě.

„Otázka zněla, zda by měla být v takovém prostoru dominantní kuchyň... Zamýšleli jsme se s majitelem, jak často vaří a následně jsme se rozhodli, že tomu dáme praktický, ale i designový rozměr. Zvolili jsme otevírací dvířka, za kterými je schovaný dřez,“ říká architekt Ondrejčo.

Fotografie na stěně zobrazuje Mořské oko, autorem je majitel bytu. Do barevně...

Fotografie na stěně zobrazuje Mořské oko, autorem je majitel bytu. Do barevně střídmé kuchyně vnáší příjemné oživení. Za otvíracími dvířky se ukrývá dřez, kávovar a polička na koření. I zde nejdete náladové osvětlení, které zejména večer vytváří v kuchyni příjemnou intimní atmosféru.

Když se kuchyň nepoužívá, jednoduše se zavře, a vznikne tak ničím nerušený dojem bílé plochy, aby mohly vyniknout jiné přednosti tohoto bytu.

„Nemám rád interiéry, kde je toho příliš moc. Mám raději ty jednodušší, střídmější. Ale zase ne chladné. Rád je oživuji různými nápady, například tady obrazem Borovice v mlze,“ dodává na závěr Michal Ondrejčo.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Autor:

Nejčtenější

Tomáš Hanák si ke své hospůdce zrekonstruoval starý vagon na bydlení

Obytný vagon, který Tomáš Hanák s láskou a nadšením zrekonstruoval, má i svou...

Smíchejte staré železo ze šroťáku, slisované vlnité plechy, tovární okna ze staré továrny a hlavně přidejte zašlý...

Nájemníci k pohledání. Vytopili byt a celý dům zamořili štěnicemi

1

Vlastníci bytů vědí, jak je někdy těžké sehnat spolehlivé a slušné nájemníky. Dál totiž nesou odpovědnosti za ty, kdo...

Majitel si pořídil byt s terasami a výhledem, který bere dech

Takový výhled lze jen závidět...

Majitel si koupil nový byt v posledním patře bytového domu, v němž poslední podlaží oproti hlavnímu půdorysu dispozičně...

Úřednice se vrhla na proměnu garsonky. Výsledek je mistrovským dílem

Nově zrekonstruovaná garsoniéra stojí v samém srdci francouzského města...

Mladá úřednice, která se v kanceláři starosty podílí na urbanistické koncepci a rozvoji francouzského Bordeaux,...

Pro statek žijí. Když ruinu koupili, vůbec netušili, do čeho jdou

Statek je od roku 1958 na seznamu kulturních památek ČR.

Statek z roku 1802 v Salajně v západních Čechách patří mezi ty šťastné. Hospodářskou usedlost se čtyřmi budovami do...

Další z rubriky

Cristiano Ronaldo koupil ve Španělsku krásnou vilu s nekonečným bazénem

Fotbalista Cristiano Ronaldo utratil v přepočtu 36 milionů korun za luxusní...

Fotbalista Cristiano Ronaldo utratil v přepočtu 36,5 milionů korun za luxusní prázdninovou vilu ve španělské Marbelle.

KVÍZ: Co tím Češi chtěli říct? Rozklíčujte oblíbená lidová moudra

Každý ať zamete nejprve před svým prahem

Přísloví a rčení spojená s domem, jeho stěnami, vybavením a případnou vtíravou návštěvou zná každý. Zkušení předci nám...

Jejich dům se dřevem i zinkem vypadá, jako když se vznáší nad zemí

Pro suterén architekti zvolili beton, cedrové a modřínové dřevo pro přízemí,...

Mladý pár se třemi dětmi oslovil architekty ze Studia VARA, aby jim pomohli vytvořit moderní domov. Rodina se rozhodla...

Najdete na iDNES.cz