Z unaveného bungalovu je po roce prvotřídní dům s dokonalými tvary

  1:00aktualizováno  1:00
Obyčejný starý bungalov na předměstí texaského Austinu se změnil doslova k nepoznání. Dům si koupili architekti Frank a Megan Linovi, kteří půl století chátrající stavbu proměnili v hravé a sofistikované bydlení plné barev. Jejich nový domov vyniká také zahradou se sochařskou galerií.

Na předměstí texaského Austinu se kreativně změnil jeden z obyčejných starých rodinných domků doslova k nepoznání. | foto: Co[X]ist Studio

Dům z roku 1962 měl už svoje odslouženo. Původní majitelé, kteří v něm bydleli dlouhých pět desítek let, mnoho úprav neprováděli. Skromný, ale celkem solidně udržovaný klasický dům s dřevěnou fasádou, s příjezdovou cestou, garáží a verandou, už ovšem v žádném případě nemohl mladé rodině Linových vyhovovat. Manželé si ho pořídili před pěti lety s představou, že domek v příjemné ulici se vzrostlou zahradou na předměstí Austinu přetvoří na vlastní nový domov.

Fotogalerie

Frank a Megan Linovi, kteří pracují v ateliéru Co[X]ist Studio, okamžitě věděli, že dům od základů promění. Jedním z hlavních problémů bylo navýšení obytné plochy o další metry čtvereční. S prostou přístavbou se však nechtěli spokojit.

K původnímu půdorysu přibyla dvě samostatná krátká křídla. Dispozice tak připomíná tvarem písmeno Y. V křídlech jsou umístěny ložnice rodičů i dětí. Geniálně jednoduchým trikem získali architekti perfektní uspořádání interiérové dispozice, která hladce funguje v každodenním hektickém provozu čtyřčlenné aktivní rodiny.

Ze staré garáže se stala oddělená pracovní zóna domácí kanceláře. Celý dům získal částečně krytou venkovní terasu se zabudovanou zelení skalky před domem, navíc stromy, které rostly na zahradě za domem, se staly živou součástí rozšířené terasy.

Terasa s grilem je v letních měsících příjemným místem pro venkovní vaření a společné rodinné večeře. Majitelé získali šest pokojů na sto osmdesáti metrech čtverečních. Přestavba trvala celý rok, projekt byl dokončen v roce 2014. Náklady se vyšplhaly v přepočtu na pět milionů sedm set tisíc korun.

Sytost žlutého jídelního stolu tlumí chladivě modrá plastová křesílka od...

Sytost žlutého jídelního stolu tlumí chladivě modrá plastová křesílka od manželů Eamesových.

 Architekt Frank Lin si od mládí přál stát se umělcem. A tomuto domu na předměstí několik uměleckých prvků dopřál. Do zahradního prostoru umístil malou venkovní sochařskou galerii, stěny v obývacím prostoru a jídelně pokryl různými materiály, v dětském pokoji vytvořil nenásilné obrazy.

Terasa celý dům materiálově a barevně sjednocuje. Kombinace antracitové fasády s kontrastní bílou a dřevem není ničím neobvyklá. Zajímavé jsou dvoje tyrkysové dveře v čele domu, jedny hlavní, vchodové, druhé slouží jako samostatný vstup do pracovny a kanceláře, ve které majitelé přijímají pracovní návštěvy.

Výtvarno a cit pro dramatické momenty v interiéru hraje prim i v hlavním obytném prostoru: bílé kuchyni sekunduje černá jídelna s celou stěnou pokrytou úložnými prostorami, sytost žlutého jídelního stolu tlumí chladivě modrá plastová křesílka od manželů Eamesových.

Autor: pro iDNES.cz
Témata: Bydlení

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Dům s nádhernými výhledy je plný dřeva, díky sklu má i spoustu světla

Velká rohová pohovka je dominantou odpočinkového prostoru, lze z ní obdivovat...

Někteří architekti řeší stavbu i interiér, ale to jsou spíš výjimky. Majitelé se proto obracejí na interiérové...

Dubaj má další architektonickou perlu: stavbu v podobě zlatého rámu

Stavba připomíná zlatý rám.

V Dubaji najdete řadu unikátních staveb. Patří mezi ně i rozhledna Dubai Frame s výškou 150 metrů v podobě „zlatého...

Manželé mají kuráž. Obehnali dům betonovými truhlíky a experimentují

Manželé v domě i v jeho okolí pěstují pro vlastní potřebu na čtyřicet druhů...

Manželská dvojice seniorů nechala svůj dům v malajsijské metropoli Kuala Lumpur zarůst zelenými stěnami. V betonových...

Najdete na iDNES.cz