Chtěli obyčejný dům. Architekt jim postavil bungalov na písečných dunách

  1:00aktualizováno  1:00
Úplně obyčejný, tak zněla podle izraelského architekta Erana Shemeshe odpověď pětičlenné rodiny, když se jich na první schůzce zeptal, jaký dům by si pro sebe představovali. Neopakovatelný bungalov s ateliérem na izraelském pobřeží byl dokončen loni.

Vila stojí v izraelské společné osadě Chofit, úhledné vesničce rozkládající se na písečných dunách. | foto: Brahma Architects

Dům stojí v izraelské společné osadě Chofit, úhledné vesničce, rozkládající se na písečných dunách. Za čtvrt hodinky dojdete přímo na krásné pláže Středozemního moře, třicet kilometrů dlouhá je cesta do centra Tel Avivu.

Pro život ve společné osadě neplatí přísná hospodářská pravidla jako v kibucech, ale její obyvatelé se musí pravidelně podílet na hladkém chodu domoviny. Majitelé domu v Chofitu museli stejně jako jejich ostatní sousedé nejprve absolvovat sérii vstupních pohovorů a teprve poté zde směli postavit vlastní rodinnou vilku.

Fotogalerie

Manželský pár si na pomoc přizval architektonické studio Brahma Architects ze sousední vesnice Bejt Janaj. Jeho šéf, Eran Shemesh, studio založil před deseti lety poté, co se vrátil z pracovních stáží ve Spojených státech amerických.

Společně s Azriel Fromem navrhli dům o rozloze 280 metrů čtverečních, který má charakter jednoduchého bungalovu. Stojí na tisícimetrovém rohovém pozemku a je částečně podsklepený. Parcelu na každé straně z obou ulic uzavírá parkovací stání, auta tak zbytečně nevyčnívají na pozemku a nepřekáží v relaxaci a volnosti prostoru. K domu je citlivě připojená okrasná zahrada. Dláždění netvoří průmyslová betonová dlažba, ale přírodní kusy kamene, mezi kterými prorůstají trávy a levandule.

Může se hodit

Domy Vinoř

Bydlení Vinoř - cenově dostupné luxusní domy na Praze 9.

Více domů k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Dům je rozdělen na tři zóny: denní, noční a pracovní. Ta tvoří pomyslnou hranici mezi nimi a vymezuje hlavní vstup do domu s pracovním ateliérem. Do denní části patří velká propojená obytná zóna obývacího pokoje, jídelny a klasické domácí kuchyně, která plynule pokračuje na terasu a napojuje se na ni letní venkovní kuchyně s dalším komfortním posezením. Ke kuchyni náleží i velkorysá spižírna a úložné prostory.

Středem domu je barevný blok s pracovním zázemím rodičů. Z pracovny a ateliéru je vidět přímo na branku a vchodové dveře. Ateliér má navíc také samostatný vchod, což usnadňuje přijímání pracovních návštěv. Z komunikační chodby vede schodiště do suterénu, kde je malý technický a vinný sklípek. Poslední část domu je privátní sférou rodiny. Patří do ní ložnice rodičů s šatnou, tři dětské pokojíky pro dva syny a dceru a pokoj pro hosty.

Stropy i podlahy v domě jsou z šedého betonu. Bíle omítnuté stěny střídají sofistikovaně seskládané obklady z recyklovaného dřeva, které přináší do fádní šedobílé komunikace notnou dávku života. Různorodý barevný nábytek namíchaný z jednotlivých kousků vyrobených přímo na míru, poděděných sedaček a doplňků, z úlovků z bazarů i koupí ve zcela obyčejných nábytkářských řetězcích, prozrazuje mnohé o mladých obyvatelích.

Do denní části patří velká propojená obytná zóna obývacího pokoje, jídelny a...

Do denní části patří velká propojená obytná zóna obývacího pokoje, jídelny a klasické domácí kuchyně, která plynule pokračuje na terasu a napojuje se na ni letní venkovní kuchyně s dalším komfortním posezením.

Obytnému prostoru dominuje šedomodré křeslo Togo s podnožkou, které pro francouzskou firmu Ligne Roset navrhl v roce 1973 designér Michel Ducaroy, jídelně stůl z hrubé dřevotřísky. Místo běžné unifikované kuchyňské linky navrhli architekti zábavné a originální seskupení starých recyklovaných skříněk, ze kterých sestavili kompletní pracovní plochu i úložné prostory.

Místo komod do interiéru umístili staré plechové šatní skříňky z bazarů a na aukcích dohledali staré doplňky a drobné kousky nábytku, ze kterých dýchá minulost: kování, háčky a kličky, staré lampy a lustry, stoličky a taburety. Ve spolupráci s hravými majiteli neváhali ani výjimečným úlovkům přidat novou funkci: základovou desku umyvadlu v koupelně tvoří starý šicí stroj, vyřazené stojany na fotostěnu jsou podnožím konzolového stolku.

Živý a eklektický interiér umělecké rodiny neřeší striktní linie a nepanikaří z běžného dennodenního chaosu, jaký život s dětmi přináší. Starší syn je velkým fanouškem FC Barcelona: i proto vyrostlo na trávníku na zahradě malé improvizované fotbalové hřiště. Rodiče můžou povzbuzovat zapálené hráče z terasy domu. Majitelka využívá venkovní terasy zase na relaxační cvičení jógy a věnuje se zahrádkaření.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Koupili si tři sta let starý mlýn, po devíti měsících mají hotovo

Část obnaženého obvodového zdiva mlýna zpevňují dřevěné trámy. Tvoří nosnou...

Mlýnské kolo se tu už dávno netočí, není slyšet ani hukot vody, jak padá ze žlabu na kolo. O vodní náhon se roky nikdo...

Dům pro rodinu si navrhli sami. Slouží jim dokonale po všech stránkách

Rodinný dům s dispozicí 5+kk má užitnou plochu 195 metrů čtverečních.

Ondra a Iva nikdy o domě nesnili. Záměr stavět svůj vlastní přinesla až rodinná situace, která si řekla o větší prostor...

Dům je tak chytrý, že nás neobtěžuje, říká o svém domově jeho majitel

Na severní straně domu býval dvorek, dnes malá zahrada s terasou, kterou lemují...

Jaroslav Šuvarský si zrealizoval představu ideálního bydlení. Zrekonstruoval zchátralé stavení a naplnil ho moderními...

Nový stavební zákon už vyvolává emoce, Praha chce vlastní předpisy

Hlavně developeři si stěžují na komplikované a zdlouhavé vyřizování stavebního...

Česká republika vykazuje jeden velký paradox: stavební rozvoj země stagnuje v době největšího ekonomického růstu. Nutně...

Toužili po odpočinku v horách. Moderní chalupa jim roste rovnou ze skály

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do...

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do hor. V panenské přírodě Cieneguilly,...

Další z rubriky

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Horko to nevzdá. Zkusit lze žaluzie nebo protisluneční zasklení

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Horké dny se ještě v létě vrátí, tak zní předpověď. Kdo otálel s ochranou před vedrem, má však kromě klimatizace ještě...

Nový rohový dům na Václavském náměstí změnil název, emoce zůstaly

Výběrové řízení na stavbu domu vyhrála pražská pobočka architektonické...

Dům, který se od loňského roku staví na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v centru Prahy, ponese název The...

Najdete na iDNES.cz