Majitel bytu na Vinohradech vsadil na bílou barvu a kazetové dveře

  1:00aktualizováno  1:00
Bydlení na Vinohradech láká v Praze spoustu zájemců. A to přesto, že bez náročné rekonstrukce se zde obejdou jen těžko. V tomto případě však majitel teprve po jejím absolvování zjistil, že si s interiérem bez pomoci architekta neporadí.

Centrum obytného prostoru tvoří kuchyňský ostrov, jehož pracovní deska je navržena v jedné výšce. Slouží tak jako jídelní stůl i pracovní plocha včetně varné zóny. | foto: Archiv studia de.fakto

Ačkoliv měl byt s dispozicí 3+1 téměř 100 m2, působil stísněně. Důvodem byly poměrně malé pokoje a velká plocha chodeb i příslušenství, takže na samotné místnosti až tolik prostoru nezbylo.

„Vzhledem k právě dokončené rekonstrukci si investor nepřál příliš zasahovat do dispozice a stavebně byt měnit,“ vysvětluje svou výchozí situaci Ing. arch. Martin Sladký z ateliéru de.fakto. Jeho úkolem bylo navrhnout vzdušný minimalistický interiér v moderních tvarech, který zdůrazní historické prvky bytu, především parketovou podlahu a zrepasované kazetové dveře.

Knihovna slouží pro vystavení menších obrazů a drobných uměleckých děl. Její...

Knihovna slouží pro vystavení menších obrazů a drobných uměleckých děl. Její jednotlivá pole lze zvětšovat či zmenšovat podle potřeby.

Projekt se v roce 2016 zúčastnil soutěže Interiér roku, který pořádá Institut bytového designu pro české a slovenské architekty a bytové designéry, a to v sedmi kategoriích.

O výsledcích soutěže více zde. Nový ročník byl vyhlášen 5. října 2017.

Bez bourání to nešlo

Aby se podařilo do interiéru vnést určitou vzdušnost, neobešel se návrh Martina Sladkého bez zbourání stěny mezi kuchyní a pokojem. To byl jediný ústupek, ke kterému investor svolil. Díky tomu vznikl velkorysý obytný prostor.

Pokud chtěl architekt dosáhnout požadovaného minimalistického vzhledu, musel použít jak minimum barev (veškerý nábytek navrhl v bílé barvě v kombinaci s dubovým dřevem a antracitovými prvky), tak eliminovat „rušivé“ prvky. Tak například nechat zmizet kuchyňské spotřebiče za dvířka se speciálními pojezdy.

Fotogalerie

„Centrum obytného prostoru tvoří kuchyňský ostrov, jehož pracovní deska je navržena v jedné výšce. Tímto principem se ruší přesná hranice jídelní a varné zóny, a může se tak libovolně užívat podle momentální potřeby. Vyšší výška atypicky upravených židlí umožňuje pohodlnější sezení,“ popisuje architekt Sladký.

Pracovní desku nechal vyrobit z umělého kamene, který tak oživuje jinak minimalistický design kuchyně. Přes celou stěnu pokoje umístil knihovnu, která funguje jako „galerie“, investor zde může mít své oblíbené obrazy i umělecké předměty, k nimž má vztah. A nemusí se nijak omezovat, různě velká pole knihovny umožňují její variabilní využití. Vtipně působí zakomponování dveří jako jedno z polí.

Zázemí se sklem

U hlavní ložnice je nevelká koupelna. Pomocí šikmo zasazeného skla architekt chytře zajistil, aby se ze sprchového koutu nedostala voda dál a zároveň aby prostor zůstal vizuálně neporušený.

Šikmo zasazené sklo přes celou výšku koupelny brání tomu, aby se voda ze...

Šikmo zasazené sklo přes celou výšku koupelny brání tomu, aby se voda ze sprchového koutu nedostala dál. Keramika na stěnách evokuje dojem masivního dřeva.

Na stěnách koupelny použil Martin Sladký dlažbu, která je svou strukturou k nerozeznání od masivního dřeva. „Dvě desky z umělého kamene, z nichž horní má v sobě zapuštěné umyvadlo bez jediné spáry, opticky prostupují skrz sklo a v místě sprchy slouží jako odkládací polička na šampony,“ popisuje svůj nápad architekt Sladký.

Veškerý atypický nábytek byl vyroben autorskou dílnou ateliéru de.fakto.

Autor:

Nejčtenější

Na povolení ke stavbě čekali osm let. Rodina je z domu nadšená

Zastavěná plocha domu je 120,2 m2 a užitná plocha poskytuje 98,5, m2.

Na začátku byla tříčlenná rodina a sen o malém domě. Ale že bude trvat přes osm let, to nikdo nečekal. Nyní už stojí....

Z domu do paneláku. Zbláznili jste se? ťukali si na čelo příbuzní

1

Když jsme si s manželem koupili byt ve městě na sídlišti, byla jsem šťastná. Oskar ale moc nadšený nebyl. Všude okolo...

Dcery vidí jen o víkendu. Přichystal jim krásný pokojíček za 60 tisíc

Ema a Leontýnka mají u táty konečně nový dětský pokoj. Proměna vyšla na 60...

Každý člověk potřebuje místo, kde se bude cítit příjemně a bezpečně. A co teprve dvě malé slečny, které milují tanec a...

Pořídili si dům s minimem zdí a maximem skla. K němu přidali jezírko

„Jezírko je krásný prvek,“ vysvětluje investor, proč nemají na zahradě tradiční...

Co nejméně zdí a co nejvíce skla, takové slyšel zadání architekt domu pro čtyřčlennou rodinu v jižních Čechách....

Jak bydlí spisovatelka Sylva Lauerová: miluje věci mezi kýčem a uměním

V bytě najdete spoustu knih. „Užívám si populárně naučnou literaturu: knihy...

Spisovatelku a básnířku Sylvu Lauerovou čtou prý hlavně krásné ženy. Píše ve dvou ze třech svých domovů: ve vile v Brně...

Další z rubriky

V moderním bungalovu použila designérka i špalky z rozřezaných kmenů

V prostoru vyniká podlaha z masivních prken.

Bungalovy mají řadu výhod, ale také jednu nevýhodu. Potřebují dostatečně velký pozemek. V tomto případě však neměla...

Rodina se usadila v překrásném penthousu. Byt zaplnily knihy a vkus

Třípodlažní byt na Upper West Side patří majetné dvojici finančníka a...

Čtyřčlenná rodina si na Upper West Side na Manhattanu pořídila v historickém mrakodrapu reprezentativní luxusní...

Krásný ateliér pro šperkaře má modrou podlahu a levitující nábytek

Šperkař Hanuš Lamr se usadil v centru Prahy v bývalém skladu. Historický...

Šperkař Hanuš Lamr se usadil v centru Prahy v bývalém skladu. Historický prostor velký čtyřicet metrů čtverečních...

Mezonet po proměně. Konečně má terasu u obývacího pokoje i nádech Asie

Díky nové dispozici získal hlavní obytný prostor přímý výstup na terasu.

Předělávat byt v novostavbě? Žádná výjimka, spíš pravidlo. Developeři se jen málokdy trefí do vkusu a potřeb budoucích...

Najdete na iDNES.cz