Do posledního detailu promyšlený dům je domovem pro čtyřčlennou rodinu

  1:00aktualizováno  1:00
Na rohovém pozemku v nizozemském městě Schiedam si čtyřčlenná rodina postavila oblou vilu s retro nádechem. Dům, který se hlásí k minimalismu, navrhlo legendární architektonické studio MVRDV.

Dalším příjemným prvkem jsou balkony s plně proskleným zábradlím, které neruší výhledy a lemuje všechny pokoje. | foto: Ossip van Duivenbode a MVRDV

Návrh moderního rodinného domu vycházel z architektury 30. let minulého století. To, že volba padla na jemný retro styl, není náhoda. Zněl tak požadavek úředníků ze stavebního oddělení místní radnice.

Fotogalerie

Majitelé si přáli prosluněný dům, který jim zajistí dostatek místa a soukromí pro všechny členy časově vytížené a aktivní rodiny. Architekti jim dopřáli bydlení o rozloze 480 metrů čtverečních.

Slavné rotterdamské studio MVRDV, které pracuje na drobných privátních i rozsáhlých urbanistických zakázkách už více než čtvrt století, diktuje styl a estetiku současného stavitelství.

Na domě pracoval tvůrce a spoluzakladatel architektonické kanceláře Jacob van Rijs společně s Winy Maasem a Nathalií de Vriesovou.

Navenek přísný, uvnitř ladný

Krémově bílé páskové cihly jako stuha obepínají dům a vinou se okolo centrálního bodu celé stavby, letitého olivovníku. Směrem do zahrady se interiér otevírá a obliny prosklených stěn v obou patrech vytvářejí unikátní pohledy a perspektivy mezi jednotlivými pokoji.

Pokud si členové rodiny žádají soukromí, není nic snazšího než zatáhnout mohutné zatemňovací závěsy, které dokážou obliny prosklení ložnic a pokojů izolovat od zbytku světa.

Kontrastem k otevřenosti domu směrem na jih je uliční fasáda s jediným oknem a domovním hlavním vchodem. Přísnou fasádou neprozrazuje dům nic ze svých tajemství: život jeho obyvatel zůstává kolemjdoucím maximálně skryt. To, že uvnitř domu nemusí nutně panovat strohost, mírně naznačuje vlna vstupu, vedoucí do zádveří.

Vitální strom, o kterém je známo, že je i po stoletích schopný přinášet úrodu,...

Vitální strom, o kterém je známo, že je i po stoletích schopný přinášet úrodu, je mezinárodně šířeným symbolem míru, blahobytu, hojnosti a plodnosti.

Luxus s poselstvím míru a blahobytu

Přízemí domu patří společenskému životu rodiny: propojené kuchyni, jídelně a obývacímu pokoji, v druhém křídle domu pak čítárně s knihovnou. Nechybí technické a provozní zázemí, úložné prostory a garáž se stáním pro dva automobily.

Rodina se v letních měsících nejčastěji pohybuje v patiu domu, dalším příjemným prostorem jsou balkony s plně proskleným zábradlím, které nikterak neruší výhledy a lemují všechny pokoje.

V patře jsou tři samostatné ložnice, dvě koupelny a dvě šatny. Na realizaci vybavení interiérů se podílelo belgické truhlářské a stolařské studio DK projects, vedené Chrisem De Keyserem.

Na první pohled jednoduchá stavba v sobě nese desítky skrytých poselství. Pro rodinu je klíčový olivovník, vitální strom, o kterém je známo, že je i po stoletích schopen přinášet úrodu, je mezinárodně šířeným symbolem míru, blahobytu, hojnosti a plodnosti.

Obsáhlá knihovna, pečlivě vybraný originální barevný nábytek v oku lahodících kompozicích a desítky uměleckých děl, maleb, artefaktů z cest a starožitností na stěnách také svědčí o sofistikovanosti a sečtělosti rodiny majitelů.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Život mezi tvárnicemi. Vila bez stěn s výhledem na nebe spojila rodinu

Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra,...

Předloni dokončená stavba ve městě Sumaré se pyšní architektonickými oceněními. Majitelé si ale nejvíce cení jeho...

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Další z rubriky

Žižkovská restaurace vznikla místo dvou bytů, obchodu a sklepa

Prostor restaurace SOU100 na Žižkově vznikl vybouráním příček a spojením dvou...

Vytvořit na pražském Žižkově v činžovním domě z konce 19. století zajímavý interiér restaurace spojením sklepa, dvou...

Dědictví skvěle vytěžil. Ze starého stavení má moderní venkovský dům

V zadní části zahrady rodina uchovala starou dřevěnou stodolu.

V maďarském Kapuváru se staré stavení konečně dočkalo. Proměnilo se v moderní venkovský dům pyšnící se krásnými výhledy...

Jednoduchý vesnický dům nabízí svým majitelům pohodlí, které ocení

Velký otevřený prostor vychází z otevřené dispozice.

Jsou domy, které patří do města, jiné na vesnici. Nerespektování okolí však nebývá výjimkou. Bohužel. Někdy se ovšem...

Najdete na iDNES.cz